Çocuklarda Kabızlığın 8 Nedeni!

Yaşa göre dışkı yapma sıklığının azalması ya da sert dışkılama olarak tabir edilen ve halk dilinde kabızlık olarak bilinen, tıp dünyasındaki adıyla “konstipasyon” sık karşılaşılan bir sorun. Kabızlık genellikle geçici süre yaşansa da, bazı durumlarda kronikleşiyor ve çocukta şiddetli karın ağrısı ile sık sık idrar yolu enfeksiyonu gelişmesi gibi önemli sorunlara yol açabiliyor. Kabızlık denilince aklımıza ilk olarak hiç kuşkusuz fast food tipi beslenme geliyor

Haberler 08.06.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaa göre dk yapma sklnn azalmas ya da sert dklama olarak tabir edilen ve halk dilinde kabzlk olarak bilinen, tp dünyasndaki adyla konstipasyon sk karlalan bir sorun. Kabzlk genellikle geçici süre yaansa da, baz durumlarda kronikleiyor ve çocukta iddetli karn ars ile sk sk idrar yolu enfeksiyonu gelimesi gibi önemli sorunlara yol açabiliyor. Kabzlk denilince aklmza ilk olarak hiç kukusuz fast food tipi beslenme geliyor. Ancak aslnda birçok etken çocuklarda kabzlk yapabiliyor. Dolaysyla öncelikle altta yatan nedenleri belirlemek ve bu dorultuda çözümler almak, tedavinin baarl olmasnda büyük önem tayor.

çocuk Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Latif Abbasolu çocuklarda kabzla yol açan 8 nedeni anlatt, önemli önerilerde bulundu.

1. Ar süt içmek

Özellikle bebeklerde anne sütünden inek sütüne geçilerde ar inek sütü tüketmek, kat gdalara geçiler ve mama konsantrasyonunun deitirilmesi kabzla en sk yol açan nedenler arasnda yer alyor.

2. Fast food alkanl

Eskiden meyve ve sebze yeme alkanlklar toplumda çok yaygn iken son zamanlarda bunun yerini fast-food tarz beslenme ald. Posal ve sulu yemekler yerine kat gdalarla beslenmek çocuklarda kabzl tetikleyen en önemli etkenler arasnda yer alyor.

3. Tuvalet ihtiyacn ertelemek

Kabzla neden olan bir baka önemli etken de çocuklarn okula baladktan sonra tuvalet alkanln düzenleyememeleri. Okul çandaki çocuklar okulda tuvalete girmemek için okul öncesi çocuklar da oyuna ya da çizgi filme dalmalar veya herhangi bir eyle oyalanlanmalar nedeniyle dky yapmay erteliyorlar. Bu alkanlk kabzl tetikleyen önemli bir faktör olarak karmza çkyor diyen çocuk Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Latif Abbasolu sözlerine öyle devam ediyor: Bunlarn yan sra kat dk yapma srasnda oluan ardan korktuklar için barsak hareketlerini önleyen çocuklar bunu tekrar tekrar yaparak dklamay engelleyebiliyor. Zamanla bu durum alkanlk haline gelebiliyor.

4. Kullanlan ilaçlar

Kronik kabzlk sorunu yaayan çocuklarn çeitli salk problemleri nedeniyle aldklar ilaçlar da kabzlk yapabiliyor. Örnein bebeklik döneminde kullanlan demir ilaçlar bazen kabzl tetikleyebiliyor.

5. çeitli hastalklar

Baz salk problemleri de kabzla yol açabiliyor. Örnein tiroit hormonlarnn az salglanmas anlamna gelen hipotiroidi en sk kabzlk yapan hastalklar arasnda yer alyor.

6. Kaln barsakta sinir sisteminin iyi gelimemesi

Kabzla yol açan etkenlerden biri de kaln barsakta sinir sisteminin iyi gelimemesi. çocuk Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Latif Abbasolu eer bu konuda üphe varsa biyopsiye kadar giden süreçle sinir hücrelerinin mutlaka iyi geliip gelimediinin ortaya konmas, hücreler gelimemise bu durumda mutlaka cerrahi tedaviye bavurulmas gerektiini belirtiyor.

7. Makat bölgesindeki problemler

Kabz olan çocuun muayenesinde anal fissür denilen çatlaklarn varlnn mutlaka aratrlmas gerekiyor. çünkü bazen anüs olmas gerekenden biraz daha önde yerlemi oluyor ve bu durum da kabzla yol açabiliyor. Bunun yan sra anal stenoz denilen, özellikle son yllarda pediatri hekimlerinin farkndalnn sayesinde daha erken saptanan makat darl da kabzlk oluturabiliyor. çocuk Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Latif Abbasolu bu sorunlarn da mutlaka tedavi edilmesi gerektiine dikkat çekerek, Aksi takdirde kronik kabzlk sürecine davetiye çkaran bir durum oluyor diyor.

8. Psikolojik nedenler

Aile içi sonuçlar, yeni bir karde, okula balama, anne baba ayrl gibi durumlar da kabzlk sorunlarna yol açabiliyor.

Ana Sayfaya Git