Çocuklarda karın ağrısı

Karın ağrısı çocukluk döneminde en sık yaşanan sorunların başında geliyor. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık ve ishal gibi sorunların belirtisi olsa da, bazen hayati tehlikeye neden olabilecek apandisitin de ilk sinyali olabiliyor.

Haberler 11.03.2022 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Baak Erginel, bu nedenle çocuklarda gelien karn arsnn asla hafife alnmamas gerektiine dikkat çekiyor!

Kaln barsan ilk ksmnda sonlanan ve oniki parmak barsa olarak bilinen çkntya apandiks deniyor. Apandiks içinin lenf bezi, talam dk, yabanc cisim ve parazit gibi etkenlere bal olarak tkanmas nedeniyle iltihap oluuyor ve bu tabloya apandisit deniyor. En sk 6-12 ya aralnda görülen akut apandisit, çocuklarda ameliyat gerektiren karn ars nedenleri arasnda ilk srada yer alyor. çocuk Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Baak Erginel, çocuklarda gelien apandisitte erken tannn son derece önemli olduu uyarsnda bulunarak, Apandisitte tannn en önemli unsurunu hekimin karn muayenesi tekil ediyor. Dolaysyla ebeveynler karn ars sorunu yaayan çocua kesinlikle ar kesici vermemeli, bu ikayeti hafife almayp mutlaka doktora bavurmallar. Zira apandisit tansnda gecikme durumunda ciddi karn enfeksiyonu oluabiliyor, sonrasnda iyileme süresi çok uzayabiliyor, çok daha kötüsü çocuun hayat tehlikeye girebiliyor diyor.

ARI TÜM KARINA YAYILABLYOR

Apandisitin en tipik belirtisi, karn bölgesinde oluan ar oluyor. Apandisit ars önce göbek çevresinde balyor, daha sonra sa alt karna yerleiyor. Patlam apandisitte ise ar tüm karn bölgesine yaylyor. Doç. Dr. Baak Erginel, karn arsna itahszlk, bulant, kusma ve ate gibi yaknmalarn da elik edebildiini söylüyor.

BACAKLARINI KARNINA çEKYORSA, DKKAT!

Apandisiti kesin tehis eden bir yöntem olmad için doktor muayenesi yaamsal öneme sahip. Kan tahlilleri, ultrason, röntgen ve baz durumlarda bilgisayarl tomografi gibi radyolojik tetkikler tan konulmasna yardmc oluyor. çocuk Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Baak Erginel, çocuk hastalarda apandisiti tehis etmenin son derece zor olduuna iaret ederek, Akut apandisit varlna ramen çocuklarn yüzde 20sinde apandisitin belirtisi olan beyaz küre saysnn normal deerlerde bulunmas tany zorlatryor. Ayrca küçük çocuklarn karn arlarn ifade edememeleri de tehiste güçlük yaanmasna neden oluyor. Dolaysyla bacaklarn karnna çekip alama ve memeyi emmekte güçlük çekme gibi sorunlarda ebeveynler dikkatli olmallar diyor.

BAKA HASTALIKLARLA KARIABLYOR

çocuk Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Baak Erginel, apandisitin barsak enfeksiyonu, barsak düümlenmesi ve yumurtann dönmesi gibi baka hastalklarla ortak belirtilere sahip olmasnn da tany zorlatrdn vurgulayarak, Bu durum gereksiz ilaç kullanmna neden olabiliyor, hatta apandisitin patlamas ve enfeksiyonun karn bölgesine yaylmas sonucunda çocukta septik ok tablosuna yol açarak hayat tehdit edebiliyor. Dolaysyla karn arsnda doru tan yaamsal öneme sahip bilgisini veriyor.

TEDAVS CERRAH YÖNTEM

Apandisit hastalnn tedavisi ise cerrahi yöntem oluyor. çocuk Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Baak Erginel, apandisit tablosunda açk veya kapal yöntemle apendektomi yaplabildiini belirterek, öyle devam ediyor: Bu yöntem onikiparmak barsann köküne bir düüm konularak apandiksin tamamen alnmas ilemidir. Patlam apandisitlerde apendektomi sonras karn içi temizliinin yaplmasnn ardndan karn içine bir dren de yerletirilebiliyor, bu dren birkaç gün sonra çkartlyor. Ameliyat apandisit patlamadan önce yaplmsa çocuun hastanede bir gün kalmas yeterli geliyor. Apandisitin patlam olduu durumlarda ise antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulduu için hastanede 3-4 gün kalmas gerekebiliyor. Apandisitin alnm olmasnn sonrasnda herhangi bir soruna yol açmadn belirten Doç. Dr. Baak Erginel, Kapal yaplan ameliyat sonrasnda çocuklar iki ay kadar, açk ameliyatlarda ise alt aya kadar beden eitiminden muaf oluyorlar. diyor.

Ana Sayfaya Git