Çocuklarda 'kasık fıtığı'

Zamanında müdahale edilmediğinde ölüme dahi neden olabilen bebeklerdeki "kasık fıtığı" rahatsızlığı, doğru teşhis ve tedaviyle tamamen ortadan kalkabiliyor.

Haberler 02.09.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Cerrahisi Bölümünden Opr. Dr. Asudan Tuçe çil, özellikle prematüre bebeklerde daha sk görülen kask ft konusunda çok sorulan sorular cevaplad. Kask bölgesinde görülen iliklerin çounluunun kask ft olduunu, kask ftnn erkek çocuklarnda daha sk ve daha çok sada görüldüünü belirten Opr. Dr. Asudan Tuçe çil, Kabaca tarif etmek gerekirse; çocuunuzun yumurtalklar anne karnndayken, kendi karnlarnda oluur ve douma yakn kask kanallarndan geçip torbalara inerler, onlar geçtikten sonra kask kanallar kapanr. Kapanmazsa, karn içi basnc arttnda, karn içindeki organlar erkeklerde daha çok barsaklar, kzlarda da överler, bu kanala doru ilerlerler; buna kask ft denir dedi.

çocuk aladnda, öksürdüünde veya kndnda, fazla aktivite yaptnda kask bölgesinde bir ilik belirdiini, çocuk gevediinde, uzanrken ya da uyurken veya elle bu iliin üzerine yumuakça bastrdnzda iliin guluk diye bir gaz sesi çkararak kaybolduunu, bunun fiziki muayene bulgusu tans için yeterli olduunu anlatan Opr. Dr. çil, Kask ftklarnn, ameliyat edilmedii takdirde, yüzde 5-18 inkarserasyon veya strangulasyon (boulma) riski vardr. çocukta karn ars, kusma, kasktaki ilikte sertleme, morarma görülebilir. Bunlar, karn içi organlarn (ince barsak, kolon, omentum, apendiks, over) ftk kesesi içinde sktna iaret eder. Ve acil cerrahi giriim gerektirir. Kask ft onarm günübirlik ameliyatlarmzdandr, çocuunuz aç karnna ameliyat için gelir, ameliyatnn olduktan 3 saat sonra yemeini yer, ayn gün içerisinde taburcu olur. Hastanede kalmanza gerek yoktur diye konutu.

Usulüne uygun yaplan kask ft onarmlarndan sonra komplikasyon orannn çok düük olduunu kaydeden Dr. Asudan Tuçe çil, Bunlar; skrotal ödem (torbalarda ilik), hematom (kan toplanmas), yara enfeksiyonu ve diki absesidir. En önemli komplikasyon ise ftk kesesi onarlrken testisin damarlarnn yaralanmas veya dikilmesi, buna bal geliebilecek inmemi testis durumudur eklinde konutu.

çocuk Cerrahisi Uzman Opr. Dr. Asudan Tuçe çil, su ft hakknda ise u bilgileri verdi:

Kask kanal doumdan sonra kapanmaz, ancak sadece karndaki svnn geçmesine müsaade edecek kadar daralm olarak kalrsa buna su ft (hidrosel) denir. Tipik olarak çocuun torbasnda hareketle artp azalan bir kitlesi vardr. Dardan gri-mor gözükebilir. Kask kanalndaki bu küçük açklk 2 yana kadar kendiliinden kapanabileceinden, su ftklarnn 1 yandan önce ameliyat edilmelerine gerek yoktur. Ama testisi sktracak kadar büyük boyutta olan hidrosellerde ameliyat erkene çekilebilir. Su ftnn ineyle boaltlmas söz konusu deildir. çünkü bu su tekrar birikecektir ve bouna çocuunuzun testisi enfeksiyon riski altnda kalm olur. 1,5-2 yatan sonra devam eden su ftklarnn ameliyat, kask ftklaryla ayndr.

Ana Sayfaya Git