Çocuklarda koronavirüs sonrası beyinde 'apse' tehlikesi

Çeşitli şikâyetlerle başvuran ve koronavirüs geçirdiği belirlenen bazı çocukların beyinlerinde apse tespit edildi.

Haberler 06.12.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Zeynep Gökçe Gayretli, koronavirüs sonrasnda çocuklarda ar enfeksiyon hastalklar görüldüünü belirterek, Her ne kadar covid-19 pandemisi içinde çocuklar bu hastal hafif, semptomsuz geçiriyorlar diye bilsek de bu seyir srasnda çocuklarda elik eden ar enfeksiyonlar da görebiliyoruz. Aileler koronavirüs geçiren çocuklarn yakndan takip etmeli dedi.

Erzincanda gözünde ikinlik, Rizeden ise ksmi felç ikayetiyle Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tp Fakültesi Farabi Hastanesine getirilen iki çocuun koronavirüs geçirdii belirlendi. Bu çocuklarn ayrca beyinlerinde apse tespit edildi. Yine hastaneye getirilen baz çocuklarn da beyinlerinde apse belirlendi.

Erzincandan kzn tedavisi için Trabzona getiren Mahmut Akbulut, çocuklarnn koronavirüs olduunu sonradan örendiklerini belirterek, Sol gözünde ikinlik olutuktan sonra üçüncü gün tamamyla gözü kapand. Bu arada iki kere acile götürdük. Göz enfeksiyonu dediler ve iki tane ilaç yazdlar. Dördüncü gün Erzincanda Eitim Aratrma Hastanesine götürdük. Orada idrar yollarnda enfeksiyon var, 3-4 günde geçmez dediler. Serum verdiler daha sonra eve gittik. O gecesi çocuk havale geçirdi. Bilinci tamamyla gitti. Sabah ambulans arayp hastaneye götürdük. MR çektiler. çocuk menenjit geçirmi dediler. Onun üzerine direk bizi Trabzona sevk ettiler, buraya geldik. Covid olduunu bilmiyorduk, sonradan örendik. 24 Eylülden beri de buradayz dedi.

çOCUKLARDA AIR ENFEKSYONLAR GÖREBLYORUZ

KTÜ Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Zeynep Gökçe Gayretli, koronavirüs sonrasnda çocuklarda ar enfeksiyon hastalklar görüldüünü belirterek, Son 2 yldr covid-19 pandemisi içindeyiz. Her ne kadar pandemi içinde çocuklar bu hastal hafif, semptomsuz geçiriyorlar diye bilsek de bu seyir srasnda çocuklarda elik eden ar enfeksiyonlar da görebiliyoruz. Bu iki hastamz da bize göz çevresinde kzarklk, bir hastamz sa kol ve bacanda felç, bir hastamz da nöbet geçirerek bavurdu. Yaptmz tetkikler sonucunda da beyin içinde ikisinin de apse saptand. Tedavileri yapld ama hastalarla birlikte çok kritik ve ar süreçler geçirdik. Covid-19 enfeksiyonunda çocuklar her ne kadar asemptomatik veya az ikayetlerle geçiriyor olsalar da sonrasnda kronik öksürükler olabiliyor. Uzayan öksürükleri görebiliyoruz. Bize asl endie verici olan multisistem inflamatuar sendrom dediimiz çoklu organlarda iltihapla giden bir hastalk söz konusu. Bunda da en korkutucu özellii kalbi tutmas ve kalp kaslarnda iltihaba yol açmas. Vücutta döküntü, gözlerde kzarklk, dudaklarda kzarklk, hzl soluk alp verme ile seyreden bir hastalk. Bunda ate çok ön planda oluyor ve covid geçiren çocuklarda ate, döküntü, gözlerde kzarklk varsa mutlaka hekim bavurusu yapmak gerekiyor. çünkü hzlca tedavi balanmasn gerektiren bir hastalk grubu diye konutu.

COVD SONRASI HASTALARIN TAKB ÖNEMLDR

Ac tablolarla karlamamak için çocuklarda alanmann önemine deinen Dr. Gayretli, Belli ikyetlerle gelen çocuklarn büyük bir ksmn youn bakmlarda izleyebiliyoruz. Solunum cihaz desteine ihtiyaçlar olabiliyor. Kortizon dediimiz baklk sistemini, inflamasyonu basklayan ilaçlar kullanmamz gerekebiliyor. En son da plazma deiimi dediimiz kan deiimine gidilebiliyor. Ne yazk ki Türkiyede ve dünyada covid ile deil ama bu nedenle kaybettiimiz çocuklar da var. Koronavirüsü geçirirken bazen bilmeden geçiriyorlar. Ama bundan 4 ile 6 hafta sonrasnda bu ikayet ve semptomlarla çocuklar bavurabiliyor ve çok ar klinik tablolar söz konusu olabiliyor. Covid-19 geçiren çocuklar 4 ile 6 hafta sonrasnda atelenme durumunda mutlaka hekim kontrolüne gitmeliler. çünkü multisistem inflamatuar sendromu dediimiz hastalk bu hastalarda olabilir. Covid sonras hastalarn takibi önemlidir. 12 ya üzerinde ülkemizde de hem Sinovac hem BioNTech alamas çocuklar için balam durumda. Bu nedenle bütün 12 ya ve üzerindeki çocuklar aya davet ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git