Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

Mahremiyet kelimesi, arapça kökenli bir kelimedir ve ‘’haram’’ kökünden gelir. Haram ise kelime manası olarak, ‘’sınır’’ anlamına gelmektedir. Mahremiyet, bireyin başka kişiler ile, çevre ile kurulan ilişkilerinin ölçüsünü belirler. Kişiye ait özel hayatının korunmasını ifade eder.

Haberler 03.10.2018 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahremiyet olgusu, insan ftratna yaratl itibariyle ilenmitir. Bunun en güzel ekilde tezahür edebilmesi için salkl olarak ekillendirilmesi gerekir. çocuk, kendini ve çevresini tanmaya baladkça mahremiyet eitimi kendisine kazandrlmaldr. Böylece, bakalar ve kendisinin snrn örenecektir.

Mahremiyet eitiminde önemli olan üç unsur; mekan, beden ve bilgidir. çocuk özel bir mekansal alan olduunu, bedeninin kontrolünün kendi özeli olduunu ve kendine ait özel bilgilerinin olduunu bilmelidir.

Toplumumuzda en sk rastlanan yanllardan biri; çocuun ebeveynleri dahil olmak üzere yakn çevresi ve akrabalar onu, istedikleri gibi kucaklarna alabileceklerini ve öpebileceklerini düünürler. çocuu sevmek, doal bir istektir. Ancak onu öpmek ve sevmek isterken, kendi rzas olmas gerektiini ona öretmek gerekir. Bu nedenle, böyle durumlarda ondan izin almak gerekir.

Aileler özellikle en sk rastlanan u konulara dikkat etmelidir;

çocuun özel bölgelerine yönelik aka yaplmamaldr. çocuu severken özel bölgeleri sevgi yerleri olarak kullanlmamaldr. çocuun yaklak alt aydan sonra altn deitirirken kimsenin olmad ortamlar tercih edilmelidir. Otobüs, dolmu vs. toplu tama araçlarnda çocuk yabanc kimselerin kucana verilmemelidir. Erkek çocua yönelik cinsel bölgeleri ile aka ve sevgi söylemleri yaplmamaldr. Yabanc kiilerin çocuu rahatlkla sevip öpmesine kucana almasna izin verilmemelidir.

çocuktan izin alnmadan bedenine dokunulduu takdirde, kendi özelinin snrlarn kavrayamaz. Bana bir istismar durumu geldii zaman, bu durumun farkn göremez ve bunu engelleyemeyebilir. çünkü çocuk, ailesi ve yaknlar tarafndan kendi izni olmadan skça kucaa alnp öpüldüü için asl istismar durumu onu rahatsz etmeyecektir ve bunu fark etmeyecektir.

Yaklak iki buçuk ve üç yalarna geldii zaman mahremiyet eitiminin öretilmesi gerekir. Ebeveynler bunu yaparken, çocua karikatürize bir insan resmederek özel alanlarn nereler olduunu göstermelidir. Bu alanlar, kendinden ve gerektii zaman annesinden baka kimsenin görmemesi gerektiini, dokunmamas gerektiini anlatmaldr. Anlatlann aksi bir durum olutuu srada, çocua kar koyma yetisini öretmelidir. O mekandan uzaklamas gerektii söylenmelidir. Yaad durumu, anne eve babasna rahatlkla anlatmas gerektii anlatlmaldr. Ebeveynler mahremiyet ile ilgili sorulan sorulara, çocuklarnn seviyesine uygun cevap vermelidir. Onlar ayplayarak konuyu kapatmamaldrlar. Bu durum, çocuklarn korkmalarna ve balarna olumsuz bir durum geldii takdirde bunu saklama yoluna götürür.

Kendi snrlarn bilen ve bakalarnn snrlarn bilerek özel hayatn önemini kavrayan nesiller için ailelerin mahremiyet eitimine oldukça önem vermeleri gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git