Çocuklarda menisküs yırtığına dikkat!

Çocuklarda gelişen menisküs yırtığının belirtileri yetişkinlerle hemen hemen aynı oluyor. Dizde ağrı ve kilitlenme en sık görülen yakınmalar arasında...

Haberler 24.11.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Menisküs yrt denilince hemen hepimizin aklna yetikinler ve özellikle de sporcular geliyor. Oysa yaygn inann aksine bu sorun sadece yetikinleri deil, çocuklar da tehdit ediyor. çocuklarda gelien menisküs yrtnn belirtileri yetikinlerle hemen hemen ayn oluyor. Dizde ar ve kilitlenme en sk görülen yaknmalar oluturuyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Özgür çetik, ebeveynlerin özellikle bu iki belirtide zaman kaybetmemeleri gerektiine dikkat çekerek Normalde diz eklemi içinde bulunan yarm ay eklindeki 2 adet kkrdak yapdan oluan menisküslerin birçok görevi var. Bunlardan en önemlisi ise diz eklem kkrdann korunmasn salamak. Bu nedenle menisküs yrt zamannda tedavi edilmezse dizin eklem kkrdanda hasar oluabiliyor. Bunun sonucunda erken dönemde dizde ar ve hareket kstll, geç dönemde de kalc kkrdak hasarna bal genç yata kireçlenme problemi ortaya çkabiliyor. Bu durum günlük hayatta zorluklar yaratabilecei gibi spor yaantsna da ciddi tehdit oluturabiliyor diyor.

EN ÖNEML NEDEN AIR SPOR TEMPOSU

çocuklarda 2 tip menisküs yrt meydana geliyor. Birincisi son yllarda sportif faaliyetlerin artmas sonucu görülen erikin tip menisküs yrt. Prof. Dr. Özgür çetik, ar spor temposunun çocuklarda menisküs yrtnn en önemli sebebini oluturduunu söylüyor. çocuklarda 10 yandan sonra profesyonel düzeyde spora geçi artyor. Bu nedenle erikin tip menisküs yrt bu yalardan sonra daha sk görülüyor. Antrenmanlarda diz çevresi güçlendirici egzersizler yaptrlmas ve spora uygun ayakkab giyilmesi sakatlanma riskini düürüyor. Diskoid menisküs olarak adlandrlan ikinci tip ise menisküslerin doutan yapsal olarak hatal gelimeleri sonucu kolayca yrtlabilmeleri nedeniyle geliiyor. Yarm ay eklindeki menisküslerin yük tama kapasiteleri oldukça yüksek oluyor. Menisküslerin anne karnnda yarm ay halini almalar gerekiyor. Eer anne karnnda bu ekli almazlarsa, dairesel, bir baka deyile disk eklinde oluuyorlar. Bu ekilleriyle yük tama kapasiteleri yarm ay ekline göre daha az olduu için de kolayca yrtlabiliyorlar. Bu tip menisküs yrtklar genellikle 10 yandan küçük çocuklarda daha sk ortaya çkyor.

DZ çÖKTÜÜNDE ARIDAN YAKINIYORSA...

Erikin tip menisküs yrt ar ve dizde kilitlenme ikyetiyle ortaya çkyor. Diskoid menisküs yrt ise her zaman ikyete yol açmyor, bazen baka bir sebeple çekilen diz MRnda görülebiliyor. Prof. Dr. çetik, diskoid menisküsün bazen yrtlmadan da ikyet yapabildiini vurgulayarak, Dizden ses gelmesi ve ar en sk görülen ikayetler. Yrtldktan sonra ar daha fazla ön plana çkyor. Özellikle diz çökme hareketi srasnda dizde devam eden ve düzelmeyen ar varsa çocuun mutlaka muayene olmas gerekiyor diyor.

ARI GEçMYORSA çÖZÜM CERRAH

Herhangi bir ikayete yol açmayan baz tipteki menisküs yrtklar ameliyat gerektirmeden takip edilebiliyor. Ancak menisküs yrt çounlukla yaknmaya neden olduu için tedavisi çounlukla cerrahi oluyor diyen Prof. Dr. çetik, sözlerine öyle devam ediyor: Menisküs yrt günümüzde artroskopi denilen kapal ameliyat yöntemiyle tedavi ediliyor. çounlukla menisküsün yrtk ksm çkarlrken, baz durumlarda yrtn dikilmesi yöntemine de bavurulabiliyor. Menisküslerin bütün olarak korunabilmeleri diz ekleminin uzun süreli salkl kalmas için önemli, bu nedenle onarlmaya uygun yrtklarda menisküs dikii yöntemi tercih ediliyor. Ameliyatn ardndan ar, dizde kitlenme gibi sorunlar ortadan kalkyor ve çocuk spor hayatna devam edebiliyor. Ayrca ileri yalarda dizde olumas muhtemel kkrdak hasarnn da önüne geçilebiliyor

Ana Sayfaya Git