Çocuklarda miyop artışı

Koronavirüs Pandemisi gözlerimizin sağlığını da bozdu. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre özellikle çocuklarda miyop kırma kusurunun arttığı ortaya konuyor.

Haberler 29.01.2022 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR

DYARBAKIR (SÖZ) - Göz Hastalklar ve Cerrahisi Uzman Op. Dr. Ayfer Ertürk, anne ve babalara seslenerek önlem alnmad taktirde çocuklarn büyük ksmnda miyopi oluaca uyarsnda bulundu.

Karantina, evden çalma, uzaktan eitim derken pek çok çocuk tablet, cep telefonu ve bilgisayarlarn daha çok kullanr oldu. Peki ebeveynler bunun çocuklar üzerinde ciddi görme bozukluklarna neden olabileceinin farknda m?

Gerekli önlemler alnmazsa çocuklarda ciddi görme bozukluklar yaanabilir.

Miyop ve Miyopi Bozukluu

Göz Hastalklar ve Cerrahisi Uzman Op. Dr. Ayfer Ertürk, Miyopi, gözün yapsnn normalden uzun olmasna bal olarak uza net görememesidir. Miyopi de göze gelen nlar retinann üzerinde deil de önünde odaklanr. Miyop olan insanlar uzaktaki nesneleri ve iaretleri görmede zorluk çeker, ancak yakn olan nesneleri açkça görebilirler. Bunun nedeni insanlarn hem i hem eitim hem de bo zaman aktivitesi olarak ekranlar çok youn kullanmas. Üstelik uzun süre evde kalmann sonucu çocuklarda özellikle de ergenlik döneminde olanlarda günee çkarak açk alan sporunu yapamamak ve D vitamini eksiklii de miyopik art desteklemitir diye konutu.

çok Hzl lerliyor

Op. Dr. Ayfer Ertürk, Yirmi yl sonra dünya nüfusunun yaklak yarsnn miyop olmas beklenebilir. Miyop art bilgisayarlarn, akll telefonlarn ve tabletlerin çok erken ve youn kullanmnn yan sra, gün içinde darda geçirilen zamann giderek ksalmasndan da kaynaklanyor. Miyop riski sadece akll telefonla veya kitapla artmyor, yakn mesafedeki bir nesneye uzun süre bakmakla da artyor. Miyop riski özellikle darda geçirilen süre ile azalyor. Bunun nedeni gün nn göz bebeinin daha fazla büyümesini engellemesi. Yaplan aratrmalar miyop vakalarnn karanlk mevsimlerde artarken yln daha güneli zamanlarnda artn yavaladn gösteriyor dedi.

Önlemler Almalyz?

Op. Dr. Ayfer Ertürk, yakn aktivitelerin olabildiince kstlanmas, 20 dakikada bir 20 saniye mola vermek ve uzaklara bakarak gözü dinlendirmek, günde en az bir saat açk havada gün nda vakit geçirmek, evde çocuun çalma odasnn iyi aydnlatlmas, lo olmamas, çocuklarn akll telefonlar ve tablet kullanm süreleri snrlanmal ve kullanm süresi 30-45 dakikay amamal. Üç yana kadar olan çocuklar için akll telefonlar ve tablet kullanm kesinlikle önlenmelidir. Dört-alt ya grubunda ise akll telefon ve tablet kullanm 45 dakikay amamal, ilkokul çanda günde en fazla bir saat ile snrlandrlmaldr. Bu sürelerin am miyop riskini artrmasnn yan sra çocuklarn gözlerini tahri edebilir, göz kuruluuna neden olabilir ve bulank görmeyi tetikleyebilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git