Çocuklarda odaklanma sorununu aşmak için 13 öneri

Dr. Süleyman Kahraman, çocukları davranışsal ve zihinsel açıdan büyük ölçüde etkileyen pandemi sürecinin odaklanma problemini daha görünür hale getirdiğini söyledi. Kahraman, çocukların odaklanma problemini aşabilmesine yardımcı olmak için ebeveynlere 13 öneride bulundu.

Haberler 29.06.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Ör. Üyesi Süleyman Kahraman, odaklanmann dikkati yönlendirme ve sürdürülmesinin normal zamanlar da bile kolay olmayan zihinsel ilevlerden birisi olduunu belirterek Pandemi döneminde deien yaam tarzmz, evlere kapanmak zorunda kalmz, çocuklarn normal zamandaki hayat rutinlerinin bozulmas, çocuklarn ekran sürelerinin çok artmas bahsettiimiz zihinsel ilevlerin salkl bir ekilde yürütülmesini daha da zorlatrd diye konutu.

çOCUKLARIN PERFORMANSINI ETKLYOR

çocuklarn odaklanmakta güçlük çekmesinin yaygn bir durum olduunu ve bunun sebeplerini anlamaya çalmann önemine dikkat çeken Kahraman, Genellikle ebeveynler ve eitimciler çocuklarn odaklanma ve dikkat süresini artrma hususunda ne yapabilecekleri hakknda destee ihtiyaç duyarlar çünkü ister snfta dikkatini vermekte zorlanyor olsun, isterse ev ödevlerini tamamlamakta zorlanyor olsun, odaklanma sorunlarnn çocuklarn performans üzerinde büyük etkisi olabilir dedi.

DKKAT SORUNU BELRTLER

Ebeveynlerin sklkla çocuklarnn dikkat sürelerini artrmak için neler yapabileceklerini merak ettiklerini ve burada ebeveynlere öneriler sunmadan önce ksaca çocuklarda odaklanma ve dikkat sorunu belirtilerinin neler olduundan bahsetmenin faydal olacan belirten Kahraman, çocuklarn özellikle akademik görevlerde ilgi eksiklii göstermeleri, hareketsiz oturamamalar, bir düünce ak sürdürememeleri, kolayca dikkatlerinin dalmas, sk sk hayal görüyor gibi görünmeleri, verilen yönergeleri takip etmede zorlanmalar ve baladklar ileri bitirememeleri bu belirtilerden bazlardr ifadelerini kulland.

EBEVEYNLERE TAVSYELER

Ebeveynlere önemli görevler dütüünün altn çizen Dr. Ör. Üyesi Süleyman Kahraman, çocuklarda odaklanma sorununa kar neler yapabileceine 13 tavsiye verdi. Kahraman u açklamalarda bulundu:

Birinci olarak çocuun dikkatini bir konuya çekmek için ebeveynin dikkatini çocua vermesi önemlidir. çocuun ilgisini çekebilmek için anne babann da ilgi göstermesi gerekir. çocuun dikkatini çekmenin en iyi yolu, ona yönerge verirken fiziksel olarak yannda olmaktr. kinci olarak ise akademik görevler çocuklar tarafndan genelde skc olarak alglanr. Ebeveynlerin bu sradan ve skc alglanan görevleri renklendirmesi, zenginletirmesi, heyecanl hale getirmesi dikkati olumlu etkileyecektir.

Üçüncüsü çocuun akademik görevler yaparken etrafnda dikkat datclar varsa ortam bunlardan arndrmak faydalk olacaktr. Açk televizyon veya baka açk teknolojik aletler, gürültü yapan dier aile fertleri, dank masa vb. eyler çocuklar için dikkat datc olabilir. Dördüncü olarak ise çocuun akademik görevler yaparken gerek duyaca malzemeler elinin altnda olmas da faydal olabilir. çocuun bir ey almak için yerinden kalkmasnn gerekmemesi için gerekli olan her eyi elinizin altnda bulundurun.

SALIKLI BESLENME ÖNEML

Beinci tavsiyede ise salkl beslenmenin hayatta için önemli olduunu söyleyen Dr. Ör. Üyesi Süleyman Kahraman, Dikkat ve odaklanma açsndan da beslenmenin önemini vurgulamak iyi olacaktr. Altnc olarak çocuklarn dikkat sürelerini artrmak için yapmalar gereken daha büyük görevleri daha küçük görevlere bölmeniz çok katk salayacaktr. Dikkat süresini artrmak ve odaklanmay artrmak için çocuklara daha küçük görevler verin dedi.

Yedinci tavsiyesinde çocuun örenme yöntemini anlamak ve akademik görevler yaparken çocuk için en verimli olan yöntemi kullanmann da dikkat için önemli olduunu belirten Kahraman, Bütün çocuklar farkl ekillerde örenirler. Baz çocuklar bilgiyi gördüklerinde, bazlar duyduklarnda, bazlar ise pratik bilgiye sahip olduklarnda ve dokunabildiklerinde kolayca ilerler. Sekizinci olarak ise çocuu yapaca bir sonraki göreve hazrlamak dikkat ve odaklanmaya olumu katk yapar. çocuk megul olduunda, ona bundan sonra ne yapmas gerektiini söyleyin, verdiiniz süre bitmek üzereyken çocuun o an yapt eyi bitirmesi gerektiini hatrlatn diye konutu.

KISA SÜREL HEDEFLER BELRLEYN

Dokuzuncu tavsiyesinde çocuun daha iyi odaklanmas için ksa süreli hedefler belirlenebileceini belirten Dr. Ör. Üyesi Süleyman Kahraman, Bir hedefin tamamlanmas için bir zaman snr belirleyin. Mesela belirlediiniz dakika içinde belirli sayda sayfa yaplmas gerektiini söyleyebilirsiniz. Onuncu olarak ise çocuklara yaptklar görevler için ödül vermek de dikkati olumlu etkileyebilir. Ödüllerin mutlaka çikolata veya oyuncak gibi maddi olmas gerekmez. Özellikle övgü, sevgi ve gurur gösterisi gibi ödülleri kullanmaya çalabilirsiniz dedi.

Dr. Kahraman sözlerine öyle devam etti:

On birinci olarak çocuun enerjisine göre ekinliklere ve görevlere yönlendirmek de iinize yarayabilir. Görevleri çocuun yüksek ve düük enerji zamanna göre planlayabilirsiniz. Baz çocuklarn sabahlar yüksek, bazlarnn ise akamlar yüksek enerjisi vardr. On ikinci olarak ise dikkat ve odaklanmay beslemek için çeitli odak oyunlar oynayp etkinlikler yapabilirsiniz. Odaklanma için oyunlar etkili bir ekilde kullanlabilir. Son olarak da özellikle akademik görevleri her gün ayn saatte yapmak ve bunu alkanlk haline getirmek dikkat ve odaklanmaya olumlu katk yapabilir. Bir çocuk her gün ayn saatte ödev için oturursa, bir süre sonra, saat geldiinde, odaklanmak için daha az çaba harcanacaktr.

Ana Sayfaya Git