Çocuklarda orta kulakta sıvı birikmesi rahatsızlığına dikkat

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Nurdoğan Ata, kış aylarında çocuklarda görülen efüzyonlu otitis media olarak bilinen orta kulakta sıvı birikmesi rahatsızlığına dikkat çekti.

Haberler 21.12.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Op. Dr. Nurdoan Ata, k aylarnda çocuklarda görülen efüzyonlu otitis media olarak bilinen orta kulakta sv birikmesinin çocuklarda kulak ars ve ate olmadan duyma azlna neden olduunu ifade etti. Tipik orta kulak enfeksiyonunda kulak zarnda kzarklk, ar, ate gibi iltihap belirtileri olduunu hatrlatan Dr. Nurdoan Ata, Orta kulakta sv birikmesinde çounlukla tek bulgu iitme azl olmaktadr. Be yana kadar çocuklarn yardan fazlas bir kez orta kulakta sv birikimine maruz kalmaktadr. K aylarnda artan üst solunum yolu hastalklarna bal hem orta kulak enfeksiyonlar hem de orta kulakta sv birikimi arttr diye konutu.

Orta kulakta neden sv birikir

Orta kulakta sv birikme nedenleri hakknda da bilgi veren Dr. Ata, Orta kulakta biriken sv du alrken veya yüzerken kulaakaçan sv deildir. Bu sv zarn arkasnda orta kulak boluunda birikmektedir. Orta kulak boluu ile genzi birbirine balayan östaki borusu kulak içi basnc dengelemeye yardmc olmaktadr. Burnu ve genzi etkileyen hastalklara bal östaki borusu az ödem yapar ise orta kulakta oluan sv boalamaz ve orta kulakta birikir. K aylarnda sklkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklar, yark damakl çocuklar, burun alerjisi olan çocuklar ve özellikle geniz eti olan çocuklarda genizde tkankla bal östaki borusu etkilenebilmekte ve buna ikincil olarak orta kulakta sv birikmektedir. Tipik enfeksiyona bal orta kulak enfeksiyonu gerilerken de geçici olarak orta kulakta sv izlenebilmektedir dedi.

Orta kulakta sv birikme belirtileri

Hastaln tek belirtisinin iitme azl olabileceini kaydeden Ata, Küçük çocuklarda sesten irkilme, ses duyunca duraklama, sese yant olarak göz krpma ve sesin geldii yöne bakma gibi duyma yantlar azalmsa aile iitme azlndan üphelenmelidir. Daha büyük çocuklarda televizyonun sesini çok açma, televizyonu yakndan izleme, düük sese yant vermeme, okul baarsnda düme ve yan odadan seslenince cevap vermeme iitme azlnn belirtisi olabilir eklinde konutu.

Hastaln seyri ve tedavisi

Orta kulakta sv birikiminin genellikle kendiliinden iyileebileceini vurgulayan Dr. Ata, Geniz eti olan, burun alerjisi olan ve yark dama olan hastalarda hastalk kendiliinden iyileemeyebilir. Tedavi edilmeyen hastalarda, iitme azl, konuma gerilii ve kulak zarnda çökme geliebilir. Tedavi de öncelikle ilaçlar kullanlmaktadr. laçla iyilemeyen hastalarda küçük cerrahi ilemlerle kulak zarna tüp taklmaktadr. Tüp taklmas ile genellikle iitme annda düzelmektedir. Hastann geniz eti de varsa ayn seansta alnmas önerilir. Taklan tüp geçicidir ve dardan görülmez. Tüpler genellikle 6 ay ile 1 yl içinde kendiliinden dümektedir. çounlukla aileler tüpün dütüünü fark etmezler ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git