Çocuklarda sağlıklı ayakkabı seçimine dikkat

Yrd. Doç. Dr. Yalçın Turhan, ‘seneye de giyer’ mantığı ile alınan büyük ayakkabının da en az küçük ve ayağı sıkan bir ayakkabı kadar zararlı olduğu uyarısında bulundu.

Haberler 17.09.2017 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Yalçn Turhan, çocuklarda ayak sal için ayakkab seçiminde dikkat edilmesi gerektiini bildirdi. Okul çandaki çocuklarda ayak sorunlaryla sk karlaldn dile getiren Yrd. Doç. Dr. Turhan, bu nedenle uygun ayakkab tercih edilmesinin son derece önemli olduunu vurgulad.

SÜSÜNDEN çOK RAHATLII VE KALTESNE DKKAT EDLMEL

Büyüme çandaki bir çocuk için okul ayakkabs alrken süsünden çok rahatl ve kalitesine dikkat edilmesi gerektiini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Turhan, çocuklarmz moda ve çizgi film kahramanlarnn etkisinde kalarak özellikle spor ayakkablara yöneliyor olsa bile, unutmamalyz ki tüm gün boyunca ayan kalitesiz bir spor ayakkab içinde olmas, oldukça salksz bir durumdur dedi.

AYAKKABI ALMAYA GÜN SONUNDA GTMEKTE YARAR VAR

Ayaklarn uzunluklar arasnda küçük farklar olabileceine iaret eden Yrd. Doç. Dr. Turhan, bu yüzden ayakkab alrken ayakkabnn çocuklarn iki ayana da giydirilerek denenmesi gerektiinin altn çizdi. Gün içerisinde ayakta kalmaktan veya oturmaktan ayaklarn iebileceine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Turhan, bu yüzden ayakkab almaya gün sonunda gidilmesinin yararl olduunu söyledi.

LERDE AçILIR DÜÜNCES DORU DELDR

Deneme srasnda çocua maaza içinde ksa yürüyüler yaptrlarak ayakkabnn uygunluundan emin olunmas gerektiini de sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Turhan, Ayakkablar ilk giyildiinde çocuun ayaklarn skmamaldr. leride açlr düüncesi doru deildir. Ayakkablarn uç ksmnda bir parmak genilii kadar boluk kalmaldr ve ayan geliimine engel olmayacak kadar geni olmaldr. Ayakkablar, parmak ksmnda olduu kadar çocuun topuklarna da uygun olmaldr eklinde konutu.

Okul ayakkabs alrken yaplan en büyük hatalardan birinin de seneye de giyer mant ile alnan büyük ayakkablar olduunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Turhan, büyük ayakkabnn da en az küçük ve aya skan bir ayakkab kadar zararl olduu uyarsnda bulundu.

NEKME DANIARAK SORUNA UYGUN AYAKKABILAR KULLANILMALI

Piyasaya ortopedik ayakkab ad altnda sunulan ve yüksek fiyatlara satlan ayakkablarn aslnda ortopedik deil, belli bir standart kalba sahip anatomik ayakkablar olduunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Turhan, Her çocuun aya ayn olmadndan bu standart kalp ayakkablarn da dier ayakkablara herhangi bir üstünlüü yoktur. Daha önce de belirttiimiz özelliklere sahip ayakkab çocuklarmzn büyük çounluunda yeterli olmaktadr. Eer çocuun ayanda herhangi bir problem varsa o zaman standart ayakkablar yerine bir hekime danarak soruna uygun çözümler sunan ayakkablar ya da tabanlklar kullanlmasnda yarar vardr diyerek açklamalarn sonlandrd.

Ana Sayfaya Git