Çocuklarda salmonellaya dikkat

Karın ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle kendini gösteren salmonella, yetişkinlerde olduğu gibi çocuk sağlığını da tehdit ediyor. Çocuklarda bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için yetişkinlere göre bu sorun daha ciddi seyredebiliyor.

Haberler 17.05.2022 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-çocuk Hastalklar ve Sal Bölümünden Uz. Dr. Seda Günhar, salmonellann çocuklar üzerindeki etkisi hakknda bilgi verdi.

Salmonella, barsaklar etkileyen yaygn bir hastalktr. Salmonella bakterileri, barsaklarda yaamakta ve dk yoluyla da vücuttan atlmaktadr. Gda zehirlenmelerinin en bilinen sebebi olan salmonella, beslenme yoluyla bulaabilmektedir. Salmonella, bulamas çok kolay bir enfeksiyondur ve bu nedenle de korunma tedbirleri konusunda bilinçli olmak önemlidir.

Acil tbbi müdahale gerekebilir

Salmonella, baz durumlarda, ishal ciddi dehidrasyona neden olabilir ve acil tbbi müdahale gerektirir. Enfeksiyon barsaklarn ötesine yaylrsa hayat tehdit eden komplikasyonlar da geliebilir. Salmonella enfeksiyonu u yollarla bulaabilir:

* nsan ve hayvan atklarnn kaynak sularna karmas

* çme suyunun yeterince klorlanmamas

* Salmonella tayan iyi pimemi et, yumurta, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi

* Kayna bilinmeyen sularn içilmesi ya da kullanlmas

* Pastörize edilmemi süt ya da peynir tüketilmesi

* Kirli çi sebze, meyve, baharat veya çerez yenilmesi

* Kümes hayvanlarna temas edilmesi

* Hasta insanlarla temas gerçeklemesi

çok ciddi seyredebilir

Salmonellada en yüksek riskli grup çocuklar, yallar ve baklk sistemi zayf olan kiilerdir. Bu grupta enfeksiyon daha da ciddi seyredebilir. Salmonella bakterisinin bulat kiilerde ortalama 12-72 saat sonra klinik tablo balar. çou hastada klinik bulgu olumayabilir ama özellikle yüksek riskli grupta yüksek ate, karn ars, bulant, kusma, ishal en sk izlenen ikayetlerdir. Baz hastalarda bu ikayetler nedeni ile hastaneye yat gerekebilir. Hastalk genellikle 4-7 gün sürer ve çou kii tedavi olmadan iyileir. Baz kiilerde, ishal hastann hastaneye yatmasn gerektirecek kadar iddetli olabilir.

En çok su ve gdalardan bulayor

Salmonella bakterisi su ve gdalarla bulat için çok hzl bir ekilde yaylabilecek bir bakteridir. Salmonellann yaylmasn önlemek için kiisel hijyen kurallarna uymak ve güvenilir olmayan yerlerden çi gda tüketiminin olmamasna dikkat etmek gerekmektedir. çocuklarn çok sevdii ve tükettii pek çok gda maddesinden de salmonella bulaabilmektedir. Örnein, yumurta, süt gibi proteinli gdalar, beklemi sütlaç, iyi ekilde saklanmam ya pastalar, bula olan çikolatalar, çerez gibi hazr ürünler ve darda bekletilmi tavuklarda daha çok görülür. Salmonelladan korunmak için çi, az pimi yumurta, et veya kümes hayvanlar, kabuklu deniz ürünleri ve pastörize edilmemi süt gibi yüksek riskli gdalarn iyice piirildikten sonra tüketilmesi gerekmektedir.

shal diyeti önemli

Salmonella grubu hastalar muayene edildikten sonra doktor tarafndan reçete edilen antibiyotik tedavisine balamaldr. Antibiyotik tedavisinin yan sra yeterli sv alnmasnn salanmas, ishal için destek tedavi ve ishal diyetinin yaplmas önemlidir. shal diyetinde patates püresi, pirinç lapas, yasz halanm makarna gibi yüksek enerji içeren yiyecekler, muz gibi potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir. Bunun yannda aile içi bula da olabilmektedir. Aile bireylerinde belirtiler olsun ya da olmasn probiyotik tavsiye edilmelidir.

Ana Sayfaya Git