Çocuklarda teknoloji bağımlılığı depresyon nedeni

Pandemi nedeniyle artan teknoloji bağımlılığının çocuklarda depresyon, uyku bozuklukları, saldırganlık, sosyal kaygı, dikkat eksikliği ve takıntı gibi psikolojik sorunlara yol açtığını vurgulayan Psikolog Yağmur Bedir, “Ebeveynler ‘3-6-9-12’ kuralıyla çocuklarının ekran bağımlılığına karşı önlem alabilir. Başarıya ulaşmak için, 3 yaş öncesinde çocuk ekrana maruz kalmamalı. 6 yaşa kadar çocuğun kendine ait bir elektronik cihazı olmamalı” dedi.

Haberler 30.04.2021 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Psikolog Yamur Bedir, bu artta bata uzaktan eitim ve evde kalnan sürenin artmas gibi faktörlerin etkili olduunu söyledi. Teknolojik gelimelerin ilerlemesiyle birlikte ekranlarn hayatlarmzda önemli bir rol oynamaya baladn belirten Psikolog Bedir, ekran bamlln televizyon, tablet, cep telefonu gibi sürekli ekrana bakma gerektiren cihazlar uzun süre kullanmak ve ihtiyaç olmad halde bu ekranlar kullanmadan duramama hali olarak tanmlad.

DENETM OLMAZSA PSKOLOJS OLUMSUZ ETKLENEBLR

nternette geçirilen sürenin kontrol edilmemesi ve internetten uzak kalndnda ortaya çkan psikolojik rahatszlklar teknoloji bamll olarak tanmlayan Psikolog Yamur Bedir, Ailelerin çocuklarnn geliimini desteklemek için teknoloji kullanmn çocuun yana göre içerik ve süre bakmlarndan denetlemeleri gerekmektedir. Denetim olmazsa, hem çocuun psikolojisi olumsuz etkilenebilir hem de ilerde çocuklarda teknoloji bamllna aday bir yetikin olabilir diye konutu.

Ailelere tavsiyelerde bulunan Psikolog Yamur Bedir, Onunla daha fazla ilgilenseydim böyle problemler yaamazd, Bu kadar çalmasaydm daha az oyun oynard, Onu yeterince elendiremedim gibi ifadelerin bir yarar olmadn, aksine suçluluk duygusunun otorite kurmay ve problemi ortadan kaldrmak için yaplabilecekleri snrlayacan belirtti.

YEMEKTE TELEVZYON AçMAYIN

Psikolog Yamur Bedir, çocuklarndaki ekran bamll sorunu had safhaya ulaan ebeveynlere ise u önerilerde bulundu:

Kontrolü tekrar kazanmak için çocuunuzla ayn seviyeye gelin. Bu sayede baskya gerek kalmaz. çocuunuzu ekran bamllndan kurtarmak için aile sisteminizi deitirmeniz gerekecektir. Deiim olmadkça kalclk salanamaz. Yemek saatlerinde mutfakta televizyon izleniyorsa, telefonla oynanyorsa, uyku saatine kadar televizyonu bandaysanz yapacanz hiçbir çözüm ie yaramayacaktr. Ev içinde ortak zaman artrn. Kutu oyunlar, kitap okuma saatleri, sohbet saati veya ortak sorumluluklar vermek ie yarayabilir.

çOCUUNUZU SUçLAMAKTAN KAçININ

çocuu suçlamaktan kaçmann ekran bamllnda mücadelede önemli bir faktör olduunu iaret eden Psikolog Yamur Bedir, çocuunuz bilgisayara her oturduunda Yine mi bilgisayardasn gibi tepkiler verdiysek, ilikimiz zedelenmitir ve bu da çocuu ekrana daha da yaklatrr. Bu durumu önlemek için ekran süresinin net olarak belirlenmesi gerekir. çocuk alana kadar süre esnememelidir. Deiime direnç olacan kabul etmek gerekir. Snr koyarken efkatli olmak, direnci krmaya yardmc olur. Ekrann ar kullanm ailede bir balant eksiklii olduunu gösterir. Sorun her neyse, kaynaklar bulunmal, çözüm yollar çocukla beraber aranmaldr ifadelerini kulland.

DJTAL DÜNYAYA 3-6-9-12 KURALIYLA ÖNLEM ALIN

çocuklarn geliim dönemlerine uygun ekilde yönlendirilmesinin ekran konusunda da büyük önem arz ettiini belirten Bedir, ekranla çok küçük yatan itibaren tanan çocuklarda ilerleyen dönemlerde ekran bamll oluma olasl daha yüksek olduunu belirterek bu konuda Fransz Psikiyatrist Serge Tisseronun gelitirdii 3-6-9-12 kuralnn, hem ebeveynlere hem de uzmanlara rehber olabilecek bir kaynak olduunun altn çizdi.

Psikolog Yamur Bedir, 3-6-9-12 kuralnda ebeveynlerin yapmas gerekenleri öyle anlatt:

3 ya öncesinde çocuk ekrana maruz kalmamal. 6 yaa kadar çocuun kendine ait bir elektronik cihaz olmamal. 9 12 yalar arasnda çocuklar internete girerken ebeveynleri kontrol etmeli. 12 yandan önce sosyal medya hesab kullanmamaldr.

NTERNETN TEHLKELER HAKKINDA KONUUN

Bamll önlemeye yardmc olmak için, oturma odas dndaki odalarda televizyon olmamas gerektiini söyleyen Psikolog Yamur Bedir, Elektronik cihazlarla geçirilecek süreyi ebeveyn belirlemeli, çocuklarla siber zorbalk ve internetin tehlikeleri hakknda konuulmal, ekran süresi net olmal, yasak yerine alternatifler üretilmeli, çocuklar sakinletirmek ve yemek yedirmek için ekrann karsna oturtulmamaldr. çocuk mutlaka ilgi alanlar ve tercihlerine göre sosyal aktiviteye yönlendirilmelidir. Ekran iyi bir çocuk bakcsdr ancak uzun vadede olumsuz etkileri çok daha büyüktür dedi.

SINIRLAMALARA TEPKS AIRIYSA UZMAN YARDIMI ALINMALI

Teknoloji bamllnn çocuklarda yol açt psikolojik sorunlar hakknda da bilgi veren Psikolog Yamur Bedir, depresyon, uyku bozukluklar, saldrganlk art, sosyal kayg ve dier kayg bozukluklar, dikkat eksiklii, takntlar ve sosyal uyumsuzluklar ilk sralarda saylabilecek belirtilerdir. Teknoloji ile çok fazla vakit geçiren, teknoloji olmadnda ne yapacan bilemeyen, teknolojik cihaz elinden alnmak istendiinde verdii tepkiler dolaysyla ailelerin kstlama uygulamasnn zorlat durumlarda uzmanndan yardm almak fayda salayacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git