Çocuklarda tokatlanmış yanak sendromuna dikkat!

Çocuklarda sık görülen rahatsızlıklardan biri olan beşinci hastalık, kış aylarında artış gösteriyor. Halk arasında “tokatlanmış yanak sendromu” olarak bilinen bu hastalıkta, yanaklarda yaygın olarak kızarıklık görülüyor.

Haberler 02.02.2017 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uz. Dr. Özlem Okutan, beinci hastalk ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Alerjik hastalklarla kartrlabiliyor

5. hastalk, iyi seyirli, döküntülü hastalklardan biridir. Özellikle k aylarnn balarnda sk görülmektedir. Ate, halsizlik ve döküntü ile kendini gösterir. Döküntüler oldukça youn ortaya çkabilir. Alerjik, ürtikeryal döküntülerle ya da dier döküntülü hastalklarla kartrlabilir. Bunun için u belirtilere dikkat edilmelidir:

Ate

Halsizlik

Özellikle yanak bölgesinde kzarklk ortaya çkar. Döküntü yüzden balar ve sanki bir selülit gibi geni bir alan tutar. Alerjideki gibi dank ve düzensiz bir görüntü deildir.

Kzarklk kalc iz brakmyor

Hastaln neden olduu kzarklk kalc bir iz brakmaz. 2-3 gün içerisinde döküntüler solar ve kaybolur. Kant genellikle olmaz. Döküntüler ba bölgesinden balar, aaya doru yaylm gösterir. 2-3 gün içerisinde, en fazla da 7 günde bu döküntüler solup kaybolur. Ailelerin bu süreçte en azndan 1-2 gün çocuu okula göndermemesi gerekir. çocuun dinlenmesi ve bulatrclk riskinin azaltlmas açsndan bu konu önemlidir.

Ailelerin bu konuda bilinçli olmas gerekiyor

Bütün çocuklarda görülebilen beinci hastaln bakln zayf ya da güçlü olmas ile birebir ilikisi bulunmamaktadr. Özellikle okul çocuklarnda daha youn görülür. Süt çocuklarna nazaran kre yandan sonra görülme skl artmaktadr. Her viral döküntülü bir hastalk baka bir hastaln kapsn aralar. Bakl biraz daha düürür. Bu açdan ailenin bilinçli olmas ve çocuun doru takip edilmesi önemlidir.

Döküntü olmadan da hastalk bulaabiliyor

Bulama riski yüksek olan beinci hastalk, döküntüler ortaya çkmadan önce de bulaabilir. Hastalk, tükürük ve damlack yoluyla yaylr, nefesle de tanr. Döküntü ortaya çkmadan da çocuklar birbirine bu hastal aktarabilmektedir. Döküntü esnasnda suçiçei ya da kzamk kadar youn bulatrclk riski olmasa da her döküntülü hastalk gibi dikkatli olunmaldr.

Suçiçei ile kolaylkla ayrt edilebilir

Döküntüler yüzde, ellerde, kollarda ve bacaklarda ve gövdede görülür. Suçiçei ve el-ayak-az hastal benzer virüslerdir. Sinek sr gibi balar, içi su dolu küçücük keseciklere döner. 5. hastalk gibi yaygn, ciltte herhangi bir açklk ya da kurulua yol açmayan, özellikle yanaklarda daha birbiriyle birleik, gözde de kabark olmayan makül denilen, cildin altnda pembe kzarklklar eklinde alerjik döküntüye daha çok benzer ama suçiçei ile ters döküntülerdir. Bu bakmdan ayrt edilmesi son derece kolaydr.

Tedavi edilmezse baka bir hastaln kapsn aralayabilir

Beinci hastaln tedavisi belirtilere göre planlanmaktadr. Döküntüler eer hastay rahatsz edecek seviyeye geldiyse alerji ilaçlar ile döküntülerin daha hzl solmas salanabilir. 12 gün istirahat edilmesi önemlidir. Zamannda tedavi edilmezse çocukta üst solunum yolu enfeksiyonlar, orta kulak iltihab, grip ve dier ateli hastalklarla ilgili riskler artmaktadr.

Atein kontrol altna alnmas önemli

çocuklarda ate konusunda dikkatli olunmaldr. Bir hastaln çou zaman ön habercisi ate olur. Viral hastalklarda özelikle beinci hastalkta döküntüyle birlikte ate görülür ancak birkaç gün içerisinde hem döküntü hem ate ortadan kalkar. Fakat daha sonra yeni bir ate daha görülüyorsa altta yatan farkl bir neden var m diye düünülüp baka hastalklar açsndan da deerlendirme yaplmas gerekebilir. Mümkün olduunca genel halinden emin olunan, 48 saat kadar atei normal olan ve döküntüleri artk olmayan çocuklar okula gidebilir.

Ana Sayfaya Git