Çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır?

Uykunun zekaya etkisi olduğu kadar fiziksel gelişime de etkisinin büyük olduğu yapılan birçok araştırmayla kanıtlandı. Uyku esnasında özellikle karanlıkta salgılanan melatonin hormonunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten uzmanlar, bu hormonun aynı zamanda büyüme hormonunun salgılanmasını sağladığını ifade ediyor. Uzmanlar, özellikle 0-3 yaş döneminin zihinsel gelişim ve sağlıklı büyüme açısından önemli bir dönem olduğuna dikkat çekerek ihmal durumunda zeka gerilikleri ve ilerleyen yaşlarda telafisi olmayan durumlarla karşılaşılabileceğini vurguluyor.

Haberler 07.09.2021 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Nuran Günana, bebeklerde ve çocuklarda salkl uyku düzeninin nasl olmas gerektii ile ilgili son derece önemli bilgiler ve ebeveynlere tavsiyeler paylat.

Uyku çocuklarda beyin ve fiziksel geliimi etkiliyor

Uykunun beyin ve vücut geliim için temel fizyolojik bir ihtiyaç olduunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Nuran Günana, Uykunun zekaya etkisi olduu kadar fiziksel geliime de etkisinin büyük olduu yaplan birçok aratrmayla kantland. çocuklarda fiziksel geliimi etkileyen büyüme hormonu en fazla uyku esnasnda salglanyor. Uyku esnasnda özellikle karanlkta melatonin hormonu salglanyor. Baklk sisteminin güçlenmesinde önemli bir rolü olan bu hormon ayn zamanda büyüme hormonun salglanmasn salyor. dedi.

0 3 ya döneminde uyku kalitesi çok önemli

Uzman Klinik Psikolog Nuran Günana, bebeklerin beyninin uyurken çaltn ve gelitiini söyledi ve sözlerine öyle devam etti:

Bebeklerin kaliteli bir uyku uyumas güne daha enerjik balamalarn salyor. çocuun kaliteli bir uyumas gün boyunca edindii bilgileri daha iyi ileyebilmesini mümkün klyor ve örenmeyi olumlu yönde etkiliyor 0-3 ya döneminin zihinsel geliim ve salkl büyüme açsndan önemli bir dönem olduunu söyleyebiliriz. çocuklar bu dönemde hzl bir ekilde büyür ve geliirler. Dolaysyla beyin geliiminin büyük bir oran bu ya döneminde tamamlanyor. Eer 0-3 ya döneminde çocuun kaliteli uykuda veya salkl beslenmesinde bir ihmal söz konusuysa bu durum beyin geliimini olumsuz etkileyerek geliim geriliklerine ve ilerleyen yalarda telafisi olmayan durumlara yol açabilir.

Büyüdükçe uyku süreleri ksalyor

çocuklarn yalarna göre uyku gereksinimlerinin deitiini ifade eden Günana, Yeni domu bebeklerde uyku süresinin günde toplam yaklak 12-16 saat ve 3-4 kez gündüz uykular olduunu söyleyebiliriz. Bu süreler ya ilerledikçe azalyor. Bebein gündüz uykular 4. aydan sonra ksalmaya balyor. 12-24 aylk bebeklerde uyku süresi 11-14 saate ve gündüz uykular teke düer. 3-5 ya okul öncesi dönemde 10-13 saat, 6-12 ya aralnda 9-12 saat uyku ideal. 13 ya ve sonras için ise 8-10 saatlik uyku süreleri geçerli oluyor. diye konutu.

Aktiviteler çocuk yorulup uyusun diye yaptrlmamal

çocuklarn salkl uyku alkanl kazanabilmeleri için düzenli bir günlük rutin önemine dikkat çeken Günana, Ayn uyku zaman ve uyanma zaman, yemek zaman ve oyun zaman belirlenmeli. Bu düzenli yaam çocuklarn güvende ve rahat hissetmesini salyor. Gün boyunca yaplan düzenli aktiviteler, çocuun kaliteli uyku uyumasna yardmc oluyor. Ancak bu aktiviteler çocuun yorulup uyumas için yaplmamal. Özellikle akam saatlerinde yaplan yorucu aktiviteler, çocuun uykusunu getirmekten ziyade çocuu daha fazla uyaryor ve aktif olmasna neden oluyor. ifadelerini kulland.

çocuk kendi odasna ve yatanda uyumal

Uzman Klinik Psikolog Nuran Günana, çocuun kendi odasnda ve kendi yatanda uyumasnn önemli olduunu vurgulayarak sözlerini öyle tamamlad:

Ebeveynlerin çocuu kendi yatana yatmas konusunda tevik etmeleri gerekiyor. çocuun uyandnda kendisini odasnda ve yatanda bulmas önemli. 2 yandan sonra çocuk hala annesi ile birlikte yatmak istiyorsa bu durumda çocuun anneye bamllndan söz edebiliriz. Bu durumun çözümlenmesi, çocuun ileride yaayabilecei sorunlarn önüne geçilmesini salayacaktr. çocuun gün içerisinde maruz kald ekran süresi, uykuya dalma problemini artraca için ekran süresini belirlemek önemli bir adm olacaktr. Uykuyu destekleyen bir ev ortam ve yatak oluturulmasnda fayda vardr. Odann uygun sda, rahat, sessiz ve karanlk olmas gibi çevresel faktörlerin önemli bir yeri vardr. Yeterince karanlk olmayan oda uykuyu olumsuz yönde etkiler ve büyüme hormonunun çalmasna engel oluyor. çocuklarn uyuduu ortamn olabildiince zifiri karanlk olmas ve gündüzleri lo olmas önemli. çocuun yatana birçok oyuncak koymak yerine bir veya iki adet en sevdii oyunca koymak, ayrlk kaygsn yattraca gibi uykuya dalmasn da kolaylatryor. Uyumadan önce ar yiyeceklerin yenmemesi gerekiyor. Eer ackmsa salkl attrmalklar önerilebilir.

Ana Sayfaya Git