Çocuklarda uyku düzenine dikkat

Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci, çocuklarda uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiği konusunda ebeveynleri uyardı.

Haberler 03.06.2018 - 12:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci, Öncelikle unu belirtmeliyim ki, uyku eitiminde veya uyku düzeninde mutlak doru ve tek bir yöntem yoktur. Birçoumuzun da bildii bir kavram da olan, kendimizi ve çevremizdekileri tanmlarken de kullandmz gündüz insan veya gece insan terimleri her insann bio-enerjisinin yüksek olduu zaman diliminin farkl olabileceini gösterir Bazlarmz gece daha verimli çalp, sabahleyin keyifsiz uyanrken, bazlarmz güne doarken uyanr ve güne enerjik balar Yani sözün ksas her bireyin kendine özel metabolizmas ve uyku düzeni vardr dedi.

UYKU DÜZEN ÖNEML

Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci, Uyku düzenini salamak ve bu eitimi vermek konusunda neden hassas davrandklar konusunda unlar söyledi;

Düzenli bir uyku ile çocuun toplumsal düzene uyumu, okul baars, duygu durumu ve dikkat aralna olumlu etkileri varken dier yandan, ebeveyninin salkl bir ekilde sosyal yaantya uyumu için bu rutine ayak uydurmas önemlidir. Bu sebep ile yaplandrlm uyku saatleri ailenin her bireyi için önemlidir ve çocuumuzun uyumas için belirlediimiz saatlerde ebeveyn olarak elimizden geldiince bizim de uyumamz veya sessiz bir ortam salamamz gerekmektedir.

YALNIZ BAINA UYUMAK

çocuumuzun yalnz bana uyumasn ise farkl açlardan olumlu ve olumsuz olarak deerlendirilmektedir. Yeni doan bebein annesi ile birlikte yaamasnn öz güven geliimi, iliki kurma becerisi ve problem çözme becerisi açsndan olumlu etkileri olduu düünülmekte (Keller ve Goldberg 2004). Bebein anne ile birlikte uyumas, bebek ve ebeveyn arasndaki salkl balanma modeline yardmc olduu da yaygn olarak bilinmektedir. Bunun için, gece uykularnda sk sk ziyaret etmek, emzirmek bu balanma için etkili bir yöntemdir. çocuun deliksiz uyumas için yanna biberon verilmesi bu ihtiyac karlamayacaktr. çocuun kendi odasnn olmas ve anneden ayr ilk doduu günden itibaren yaplaca gibi 2 ya bu durum için uygun bir zaman olarak önerilmektedir. Ebeveyn ile beraber uyuma davran ileri yalara tand durumlarda, çocuun cinsel kimlik geliimi, anne/baba çatmas, öz benliini kefetmesi, duygular ile ba edebilme ve duygularn yattrmas konusunda zorluklar yaayabilecei ön görülmektedir.

çOCUA UYKU ETM

Uyku eitimi verilirken, çocua bir uyku ritüeli oluturulmaldr diyen Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci, Bu süreç her çocua göre ve aile yapsna göre deikenlik gösterse de uykudan önce du alma, di frçalama, masaj yapmak, sakin aktiviteler yapmak, lo ortam salamak ve hikye kitab okumak ebeveynlerin sk bavurduu yöntemlerdir. 3 ya ve üzeri çocuklar yalnz bana uyumamak konusunda srar etme ve korkma davran gösterebilirler. Kbuslar, gece terörleri bu ya grubu için normal olarak ifade edilmektedir çünkü beyin geliimi ve metabolizma hzlar normal bir yetikine göre çok daha hzldr. çocuklarmzn korktuu zamanlar yine de kendi yatanda yatmasna tevik etmeliyiz. Dier yandan, gerektii durumlarda ayn odada fakat baka bir yatakta yatarak çocuumuza destek olabiliriz. Son olarak, bu konuda çok kat davranp mutsuz bir gece geçirmek yerine küçük esneklikler yaplabilir fakat çocuumuzun bu davran alkanlk haline getirmemesine özen göstermeliyiz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git