Çocuklarda yaz hastalıkları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansu Yılmaz, tatile çıkmadan önce çocukların sağlığı için bazı önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Haberler 06.07.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Yaz aylarnda snan havann etkisiyle çocuklar darda daha fazla zaman geçirmekte ve artan scaklk sebebiyle olumsuz etkilenebilmektedir. Özellikle güne çarpmas ve yanklar, isilik, piik, havuz ve deniz hijyeninin kötü olmasndan kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonlar, konjonktivit ad verilen göz iltihaplanmalar, d kulak yolu iltihaplanmalar, ishaller, besin zehirlenmeleri, seyahatler sebebiyle atelenmeler, böcek ve sinek sokmalar, düme ve çarpmaya bal yaralanmalar sk görülmektedir.

YAZ HASTALIKLARI

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Cansu Ylmaz, D vitamini eksikliinde haftada en az 2 kez saat 10.00 ile 16.00 arasnda yüz ve kollarn güne koruyucu sürülmeden 10-15 dakika direkt (arada cam, tül olmadan) gün na maruz braklmas önerilir. Fakat yaz mevsiminde günein dik aç ile geldii bu saatlerde daha dikkatli olunmaldr. Yaz mevsiminde günein dik geldii 11.00-15.00 saatler arasnda direk günee maruziyet olmamaldr. çocuklar için dar günee çkmadan yarm saat önce koruma faktörü (SPF) 50 olan güne kremi kullanlmal, mümkün olduunca açk renk apka emsiye ve gölge alanlar tercih edilmelidir. çocuklara açk renkli ter çeken pamuklu kyafetler giydirilmelidir. çocuklarn havuz veya deniz oyunlar 20 dakikadan uzun sürmemelidir. Ar scaklarda kaybedilen svnn yerine konulabilmesi için bol sv verilmelidir dedi.

BEBEKLERDE DER

Bebek cildinin erikinlere kyasla çok hassas olduunu belirten Ylmaz, Bebeklerde deri yüzey alan daha geni olduundan s ve sv kayb daha çok olmaktadr. Tuvalet alkanln kazanmam ve bez kullanan çocuklarn bez deitime skl artrlmaldr. Özellikle yenidoan döneminde her 2 saatte bir bez kontrolü yaplmal ve her altn kirlettiinde bez deitirilmelidir. Temizlik ilemi yapldktan sonra birkaç dakika bez bölgesinini hava almas için açk kalmas salanmal ve gereinde koruyucu piik kremi kullanlmaldr. Yenidoanlar her gün banyo yaptrlmaldr. çocuklar da her terlediinde banyo yaptrlarak, kuru pamuklu yeni kyafetler giydirilmelidir. Yaz aylarnda vücudumuzda terleme sebebiyle ar sv kayb olmaktadr. Bu sv kaybn bol bol su içerek ve sv tüketerek yerine koymak gerekir. Fakat kullandmz su ve sv kaynaklarna dikkat edilmelidir. Kayna belli olmayan içme sularndan ve bu sularla ykanan meyve ve sebzelerden tifo, paratifo, ishaller, viral hepatit (hepatit a) gibi hastalklar ortaya çkabilir. Özellikle piknik alanlarnda sulara insan ve hayvan dk ve atklar karm ise su gözle görülemeyen mikroplar ile kirlenir ve barsak enfeksiyonlarna sebep olur diye konutu.

Barsak enfeksiyonlarnn en önemli belirtisi bulant, kusma ve ishaldir olduunu belirten Ylmaz, ishal ile birlikte atei olan çocuklar ve bulant kusmas sebebiyle az yoluyla sv alamayan çocuklar zaman kaybetmeden hastaneye bavurmal ve damar yolundan sv verilmelidir. Ar scaklarda serinlemek için kullanlan klimalardan olumsuz etkilenmemek için klima filtrelerinin temizliini zamannda yaplmasnn önemli olduunu belirten Ylmaz, klima çarpmasn engellemek için yazn klimay 23-26 dereceye ayarlanmas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git