Çocuklarda yaz ishaline dikkat

Dr. Talip Sayar, yoğun sıvı kaybına neden olan ishalin erken dönemde önlem alınmazsa ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti

Haberler 31.08.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzm. Dr. Talip Sayar, yaz aylarnda çocuklarda kusma ve ishal vakalarnn sklkla görüldüünü, youn sv kaybna neden olan ishalin erken dönemde önlem alnmazsa ciddi salk problemlerine yol açabileceini söyledi.

Uzm. Dr. Talip Sayar, yapt açklamada, ishalin birçok nedeni olduunu belirterek, shal sebepleri mikrobik olabilir. Baz bakteri ve virüsler ishal yapabilir. Bunun dnda özellikle hava scaklklarnn giderek artmasyla uygun koullarda saklanmayan besinlerde bakteriler kontamine olabilmekte ve kendileri veya ürettikleri toksinler ile ishale sebep olabilmektedirler. Yazn çocuklarn kulland havuzlarn hijyeninin salanmas gerekir. Temiz olmayan sularda yüzmek mikroplu sularn yutulmasna ve ishale sebep olabilir dedi.

shalin ciddi bir hastalk olduunu ve çeitli nedenleri olabileceini belirten Uzm. Dr. Sayar: Anne sütü alan bebeklerde 6-7 kereden fazla olan daha büyük çocuklarda ise 3-4 kereden fazla olan sulu dklama ishal olarak kabul edilir. Böyle bir durum ile karlatnz mutlaka en yakn salk birimine gitmeniz gerekiyor diye konutu.

VÜCUDUN AIRI SU KAYBI

shaldeki en büyük tehlikenin vücudun ar sv kayb olduunu dile getiren Uzm. Dr. Sayar öyle devam etti:

shale kusma da elik ettii zaman çocuklarda sv kayb olabilmektedir. shalli çocuklar dk yoluyla su ve elektrolit kaybeder. Eer azdan verilen svlarla çocuun kayplar karlanamazsa çocuun vücudundaki sv azalr. Dehidratasyon dediimiz bir tablo ortaya çkar. çocuun gözleri çöker, dudaklar ve az kurur, daha seyrek ve koyu idrar yapmaya balar, alarken gözya akmaz. Bu durumda önemli derecede sv aç var demektir. Acilen bir salk kuruluunda deerlendirilmesi ve gerekirse damar yolu açlarak kaybettii svnn yerine konmas gerekir.

KUSMA VAR SE DKKAT

shalin ana tedavisi sv kaybn yerine koymak olduunu belirten Dr. Talip Sayar sözlerini öyle sürdürdü:

Kusmas olmayan çocuklarda oral rehidrasyon svlar kullanlabilir. Eczanelerde hazr paketlerde satlmakla birlikte evde de hazrlanabilir. Bir litre kaynatlp soutulmu suya bir çorba ka eker, bir tatl ka sofra tuzu ve bir çay ka karbonat konularak kartrlarak hazrlanr. Her dklamadan sonra çocua bu svdan içirmek kaybettii sv ve mineralleri yerine koymay salar. shal tedavisi srasnda beslenmenin sürdürülmesi gerekir. Bebekler anne sütü ya da mamaya devam etmelidir. çocuklar ise pirinç, patates, ekmek, yasz et, yourt tüketebilir. çocukluk ça ishallerinin büyük çounluunun virüslere baldr ve antibiyotikler virüslere etkisiz olduundan ishal vakalarnn çounda antibiyotik kullanmna ihtiyaç yoktur. Ancak kanl ve mukuslu dklama, yüksek ate ve iddetli karn ars ile seyreden ishal vakalarnda gerekli tetkikler yaplarak antibiyotik kullanm gerekebilir. Viral ishallerde hiçbir ey vermeye gerek yoktur, 3-6 gün içinde kendiliinden düzelir.

Ana Sayfaya Git