Çocuklarda yaz ishallerine dikkat

Çocuklarda sık görülen yaz hastalıklarının başında gelen ishal hakkında uyaran uzmanlar, çocuklarda ishal nedeniyle yaşanan sıvı kaybının önlenememesi durumunda ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Haberler 30.06.2018 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda yaz ishallerine dikkat

çocuklarda sk görülen yaz hastalklarnn banda gelen ishal hakknda uyaran uzmanlar, çocuklarda ishal nedeniyle yaanan sv kaybnn önlenememesi durumunda ciddi hastalklarla kar karya kalnabileceini söyledi.

Bulac bir hastalk olan ishal, çocuk sal söz konusu olunca ekstra özen gösterilmesi gereken bir durum oluyor. çünkü çocuklar sv kaybnn önlenemedii durumlarda ciddi hastalklarla kar karya kalabiliyor.

DYARBAKIR- Beslenme ve Diyet Uzman Diyetisyen Eftal Geçgil, ishal olan çocuklarn beslenmesinde dikkat edilmesi gerektiini söyledi.

shal besin ve su yoluyla bulayor

Yaz aylarnda kapal alanlara kyasla daha çok açk alanlarda vakit geçiren çocuklarn özellikle gastrointestinal sistem enfeksiyonlarna sk yakalandn belirten Geçgil, shal sklkla 0-5 ya grubunu etkiler. Eer ishale ate ve kusma elik ediyorsa hemen doktora gidilmelidir. Mide ve barsak sisteminin enfeksiyonu olarak tanmlanabilecek bu rahatszlk, bulac özellik tad için önemlidir. Havalarn snmas bu enfeksiyona yol açan virüslerin çoalmasn kolaylatrr, besin ve suyla hastalk kolaylkla bular. uyarsnda bulundu.

shal vakalarndaki art tetikleyen gdalara u gdalara dikkat!

1. Bozuk gdalarn tüketimi

2. Açk büfe yemekler

3. Dondurma ve sütlü besinler

4. Gdalarn uygun artlarda üretilip saklanmamas

5. Ev ortamnda piirildikten sonra buzdolabna konulmam yemekler

6. Açkta satlan hazr gdalar

Salata malzemeleri ve meyveleri birkaç kez ykayn

Yaz ishallerinde sklkla karlalan bir dier durumun ise hava scakl yüzünden bakterilerin hzla çoalarak su veya besini kirletmesi olduunu belirten Geçgil, Genelde kirlenmi sularn içilmesi, çi sebzelerle hazrlanm iyi ykanmam salatalar ve meyvelerin tüketilmesi sonucu da ishal yapan mikroplar, az yoluyla alnarak çocuklarn barsaklarna ular. Özellikle durgun sularda, kanalizasyonun kart sularda, iyi ilaçlanmam içme ve kullanma sularnda mikroplar uzun süre yaayarak çoalr. dedi.

çocuktaki sv kayb önlenmeli

shal, dknn sklnda, miktarnda ve hacminde artma olarak tanmlanabilir. diyen Geçgil, günde üç veya daha fazla sulu dklamann ishal olarak kabul edildiini söyledi.

Geçgil, shal durumunda barsak hareketleri artar, normal süreden daha ksa aralklarla dklama meydana gelir. Dk ekilsiz, yumuak ve sulu bir görünümde olur. shaller 5 ya altnda sk görülmekle birlikte, iki yatan küçük çocuklarda çok ciddi sonuçlara yol açabilir; sv kaybna bal ölümler görülebilir. shalin en önemli komplikasyonu sv kaybdr. shal ile kaybedilen svnn az az, sk sk bulant veya kusmay tetiklemeyecek ekilde yerine konmas gerekir. Sv kayb engellendii sürece sorun olumaz. ifadelerini kulland.

çocuklar hazr ve ilenmi gdalardan uzak tutulmal

yi bir barsak sal için hijyen ve dengeli beslenmenin çok önemli olduunu belirten Geçkil, hazr ve ilenmi gdalarn barsak florasna en çok zarar veren etkenlerden olduunu söyledi.

Geçkil, çocuklar paketlenmi gdalardan mümkün olduunca uzak tutmak ve bolca probiyotik içeren yourt, ayran, kefirle beslemek önemlidir. Ayrca aileler özellikle açkta satlan yiyecekler ve tüketim tarihi geçen gdalar hakknda dikkatli olmaldr. shal sorunu yaanan dönemde barsaklar çok yormayacak yumuak gdalar tüketilmelidir. Bu gdalar u ekilde gruplandrlabilir:

1. Niasta içeren pirinç, makarna ve patates

2. Probiyotik içeren yourt, ayran, kefir

3. Lif içeren muz, elma ve armut

Ayrca, ishal süresince kays, erik, çi sebze, salata, kepekli ürünler gibi barsak hareketlerini daha da artran besinlerden, hazr gdalar, bol yal, ekerli yiyeceklerden ve gazl içeceklerden uzak durulmaldr. dedi.

Ana Sayfaya Git