Çocuklarda yüksek ateşe dikkat!

Farklı sebeplerle sıklıkla görülen yüksek ateş, anne-babaların bebeklerinde karşılaşmaktan en korktukları durumlar arasında yer alır.

Haberler 17.12.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir hastalk bulgusu olarak alglanan ate, kimi zaman vücudun gelitirdii bir savunma hareketiyken, kimi zamansa bir rahatszln ilk belirtisi olabiliyor. Bu noktada bebeklerde görülen atein önemsenmesi gerektiini vurgulayan çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ersin Sar, konu hakknda önemli bilgiler veriyor.

ATE, çOCUUNUZUN VÜCUDUNUN ENFEKSYONLA MÜCADELE ETT ANLAMINA GELR

Bebeklerin baklk sistemi büyümelerine bal olarak gelimekte, bebekler bu süreçte çeitli hastalklara kar daha savunmasz olabilmektedir. çeitli sorunlara bal olarak ortaya çkan ate ise ebeveynlerin en önemli endielerinin banda gelmektedir. Genel anlamda bilinmesi gereken en önemli unsur, ate bir hastalk deil, bir rahatszln göstergesi olarak vücudun gösterdii tepkimedir.

BEBEKLERDE NORMAL KABUL EDLEN VÜCUT ISISI

Bir bebein normal vücut scakl yetikin bir bireye oranla daha yüksektir. Bu noktada normal kabul edilen 35- 37 derece iken bir bebein vücut scakl ise 35-37,5 arasnda deimektedir. 38 derece ise bebekler için önemli bir snrdr ve hafif derecede ate olarak kabul edilir. Ancak bu snr aan derecelerde mutlaka kontrol altna alnmas gerekmektedir. Bu durumda bebein vücut scakl 38,5 derece olduunda menenjit bata olmak üzere birçok hastalk riski göz önünde alnarak doktora gidilmelidir.

Bebein vücut ss ölçülen bölgelere göre farkllk gösterir. Bu sebeple bu durum göz önüne alnarak bir deerlendirme yaplmaldr.

-Kulak: 38 derece

-Aln: 37,5 derece

-Koltukalt: 37,3 derece

-Makat: 38 derece ise yüksek ate olarak tanmlanr.

Bebeklerde atein yükselme nedenleri

-Di çkarma dönemleri,

-Gribal enfeksiyonlar,

-drar yolu enfeksiyonlar,

-Üst solunum yolu hastalklar,

- shal,

-Orta kulak iltihab,

-Bulac hastalklar,

-Zaman zamansa güne çarpmas gibi sebepler yüzünden bebeklerde yüksek ate görmek mümkündür.

Belirli faktörler risk orann artryor

-Zayf ve hassas olmak,

-Kansz olmak,

-Kalabalk bir ortamda yaamak,

-Anne sütü ile beslenmemek vb.

Yüksek ate hangi durumlarda tehlikeli hale gelir?

Bebeklerde ate hastalklarla baa çkmak için vücudun kulland bir yöntemdir. Ancak yüksek ate özellikle de 1 yan altndaki bebeklerde çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Yüksek atein tehlikeli olduu kriterler ise;

-Atein derecesi 40 ve üzeriyse,

-Atee kusma elik ediyorsa,

-Ate 2 gündür devam ediyorsa,

-Yutkunma ve nefes almada zorluk çekiyorsa,

-Sürekli uyku eilimi gösteriyorsa,

-Ciltte mor döküntüler oluuyorsa,

-Atei ilaç içmesine ramen dümüyorsa,

-Beslenmek istemiyorsa,

-Atele birlikte ishal görülüyorsa tehlikelidir.

Bebeklerde yüksek ate durumunda nasl müdahale edilebilir?

Daha öncede belirttiimiz gibi yüksek ate özellikle de 1 yan altndaki bebekleri etkiliyor. Bu noktada erken ve doru müdahale çok önemlidir. Eer bebeinizin atei çok yükseldiyse yapabileceiniz uygulamalar;

-Atein yükselmesi vücutta ciddi sv kaybna yol açar. Üstelik terleme olmasa bile buharlamayla birlikte vücut çok fazla sv kaybeder. Bu noktada bebeinizin kaybettii svy karlamanz gerekir. Bol bol su verebilir, bunun yannda taze sklm meyve sular ve çorbalar tercih edebilirsiniz.

-Bebeinizin atei varsa ve siz hasta olduunu düündüünüz için onu sarp sarmalyorsanz en büyük hatay yaparsanz. Bebeinizin vücut scakln düürmek için daha serin bir yere aln. Kaln giysiler yerine daha ince kyafetleri tercih edin. çinde bulunduu odann scakl 20-22 dereceyi geçmemelidir.

-Ilk su ile slattnz temiz bir bez ile vücudunun scakln düürmeye yardmc olabilirsiniz.

-Eer bu yöntemler ie yaramyorsa ate düürücü ilaçlar deneyebilirsiniz. Ancak buna ramen bebeinizin atei dümüyorsa mutlaka doktora götürülmelisiniz. çünkü geç kalnmas durumunda bebein havale veya menenjit gibi çok ciddi hastalklarla kar karya kalma riski artar.

Ana Sayfaya Git