Çocuklardaki üfürümler

Herhangi bir kalp hastalığı olmayan sağlıklı çocukların yüzde 50-85’inde masum üfürümler duyulmasının normal olduğuna dikkat çeken Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Celal Gür, “Masum üfürümler, kalbin çalışması sırasında kan pompalanırken oluşan doğal titreşimler olup genelde ergenliğin ortalarında kendiliğinden kaybolur. Ancak üfürümler kalpteki yapısal bozukluklardan ileri geliyorsa tehlikeli olabilir. Bu nedenle doktor tarafından erken dönemde ayırt edilerek tedaviye başlanması hayati önem taşır” dedi.

Haberler 13.01.2022 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Masum üfürümlerin genellikle ergenliin ortalarnda kendiliinden kaybolabileceini dile getiren çocuk Kardiyolojisi Uzman Dr. Celal Gür, kalp üfürümleri hakknda uyarlarda bulundu.

ÜFÜRÜMLER DOAL TTREMLERDR

Muayene srasnda çocuklarn kalbinde üfürüm duyulmasnn oldukça sk rastlanan bir bulgu olduunu ve ailede büyük bir endieye yol açabileceini altn çizen çocuk Kardiyolojisi Uzman Dr. Celal Gür, Üfürüm, çocuklarn pediatrik muayenelerinde hekim tarafndan steteskop ile kalp dinlenirken kalp sesleri arasnda duyulan, üflemeyi andran seslerdir. Bu üfürümler kalbin çalmas srasnda kan pompalanrken oluan doal titreimlerdir Herhangi bir kalp hastal olmayan salkl çocuklarn yüzde 50-85 kadarnda masum üfürümler duyulabilir diye konutu.

KALP HASTALIINA BALI OLABLR

çocukluk çalarnda meydana gelen üfürümlerin bir ksmnn da kalpte bulunan yapsal bozukluklardan ileri gelebileceini ifade eden Uzm. Dr. Gür, u bilgileri paylat:

Patolojik üfürümler olarak tanmlanan bu üfürümlere yol açan hastalklar arasnda kalp boluklarn bölen duvarlar üzerinde bulunan VSD, ASD gibi kalp delikleri, PDA gibi damar açklklar, kalp kapaklarnda darlk veya ilev bozukluklar saylabilir. Bu durumlarda bozuk olan yapdan veya kalp deliinden geçen kan, türbülans veya devaml akma yol açarak patolojik üfürümlerin duyulmasna neden olur.

KALP KAPAI BOZUKLUKLARI GÖRÜLEBLR

Kalpte üfürüm oluturan doutan kalp hastalklarndan dnda sonradan kazanlm baz hastalklarda da üfürüm duyulabileceini söyleyen Uzm. Dr. Gür, Bu hastalklarn en önemlisi, romatizmal atee bal kalp kapa bozukluklardr. Masum üfürümlerden farkl olarak patolojik üfürümlü çocuklarda mevcut kalp hastalnn çeidine göre baka ikayetler ve bulgular da olabilir ifadelerini kulland.

KALPTEK ÜFÜRÜM AYIRT EDLEBLR

Deneyimli bir aile hekiminin veya çocuk hekiminin kalpteki üfürümün masum veya patolojik olabileceini fizik muayene bulgular ile saptayabileceini vurgulayan Uzm. Dr. Gür, Ancak tannn kesin olarak konulabilmesi ve akllarda soru iareti kalmamas için üfürüm duyulan çocuun mutlaka bir çocuk kardiyoloji hekimi tarafndan deerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için tüm dünyada ekokardiyografi olarak bilinen kalp ultrasonu yaplmaktadr diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git