Çocukları tehdit eden 7 yaz enfeksiyonu!

Covid-19 pandemisi nedeniyle aylardır tüm zamanlarını neredeyse sadece ev içinde geçirmek zorunda kalan çocuklar, havaların ısınmasıyla birlikte artık açık havada oynayabilmenin, denize ve havuza girmenin keyfini yaşayacaklar. Ancak bu mutlu tablonun bir de diğer yüzü var; sıcakların etkisiyle pek çok enfeksiyon hastalıklarının kapımızı çalması gibi!

Haberler 10.06.2021 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz aylarnda çocuklarda mide-barsak enfeksiyonlar, kulak enfeksiyonlar ve cilt enfeksiyonlar gibi baz enfeksiyon hastalklarnn görülme skl artyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, scaklk artyla birlikte bakterilerin daha hzl üreyebilmeleri. Dünya Salk Örgütü verilerine göre; 5 ya altndaki çocuklarn ölüm nedenlerinde enfeksiyonlar ilk sralarda yer alyor. Bu nedenle çocuklarmz yaz mevsiminde de enfeksiyonlardan korumak yaamsal öneme sahip! çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Yasemin Eraslan Pnarc, yaz aylarnda çocuklarda en sk en görülen enfeksiyon hastalklarnn banda mide-barsak enfeksiyonlarnn geldiine dikkat çekerek, Mide-barsak enfeksiyonlarna neden olan mikroorganizmalarn çou vücuda az yoluyla girdikleri için çocuumuzun el hijyenine dikkat etmeli ve bizler de bu konuda onlara örnek olmalyz. Ayrca scak yaz aylarnda gdalar muhafaza etmek güçleiyor. Bu nedenle hijyeninden emin olmadmz açkta satlan yiyecekleri de tüketmemeliyiz diyor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Yasemin Eraslan Pnarc, yaz mevsiminde en sk görülen 7 enfeksiyon hastalndan çocuklar korumann yollarn anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

MDE-BAIRSAK ENFEKSYONLARI

Mide-barsak enfeksiyonlar, yaz aylarnda çocuklarda görülen enfeksiyon hastalklarnda ilk srada yer alyor. Virüs ve bakteriler genellikle kirli-kanalizasyon sularnn kart sularda yüzülmesi, kirli sularn bulat gdalarn tüketilmeleri ve el hijyenine dikkat edilmemesi sonucu bulayor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Yasemin Eraslan Pnarc, enfeksiyonun kendini ishal, bulant-kusma ve ate gibi bulgularla gösterdiini belirterek, öyle devam ediyor: Bu tablonun en önemli sonuçlarndan biri, sv kayb oluyor. Dolaysyla vücudun kaybettii svy yerine koymak tedavinin odak noktasn oluturuyor. shal olan çocuklara sk sk su içirilmeli ve yourt, ayran, halanm patates, muz ile pirinç lapas gibi gdalar verilmeli. Yal ve ekerli gdalardan kaçnlmal. Emziren anneler sk sk emzirmeye devam etmeli. Uzun süren, günde çok sayda olan, kan içeren ishallerde ve çocuun azdan sv alamad durumlarda ise mutlaka çocuk doktoruna bavurulmal

Nasl korumal?

çocuunuzun el hijyenine dikkat edin

çme sularnn ve yiyeceklerin ykand sularn temizliinden emin olun

Hijyeninden emin olmadnz, açkta satlan gdalarn tüketiminden kaçnn

DI KULAK YOLU ENFEKSYONU

Özellikle kirli havuz sularndan kaynaklanan d kulak yolu enfeksiyonu yüzücü kula olarak da adlandrlyor. D kulak yolundaki enfeksiyona bal olarak; ar, kant, aknt ve pis kokuyla kendini gösteriyor. Bu yaknmalarda mutlaka doktora bavurulmas ve tedaviye balanmas gerekiyor.

Nasl korumal?

Havuz bakmnn düzenli yapldndan, suyunun temiz ve klorlanm olduundan emin olun

D kulak yolunu pamuk, havlu veya parmakla travmatize etmeyin

Neme maruz kalmamas için havuz veya deniz sonrasnda kulan temiz havluyla kurulayn

DRAR YOLU ENFEKSYONU

Yaz aylarnda kirli havuz ve sulara girmek, slak ve kirli mayolar deitirmemek gibi etkenler nedeniyle, özellikle kz çocuklarnda idrar yolu enfeksiyonu görülme skl artyor. Bu enfeksiyon idrar yaparken yanma, idrarda kötü koku, kanl idrar, karn ars, bulant, kusma ve ate gibi belirtilere neden oluyor bilgisini veren Dr. Yasemin Eraslan Pnarc, Bu belirtilerde mutlaka çocuk doktoruna bavurulmas gerekiyor, aksi halde böbreklerde hasara yol açabiliyor diyor.

Nasl korumal?

Pamuklu iç çamarlarn tercih edin

Günlük iç çamar deiimine özen gösterin

Islak ve kirli mayolar bekletmeden deitirin

Tuvalet eitimi yoksa bez deiimi srasnda temizlii önden arkaya doru yapn

HEPATT A SARILII

Dr. Yasemin Eraslan Pnarc hepatit A virüsünün az yoluyla bulatn belirterek, Bu virüs kirli su ve kirli gdalardan bulayor. Ate, karn ars, kusmayla birlikte cilt renginde sararma görülüyor. Tedavide geç kalndnda karacierde hasar oluturabiliyor. Dolaysyla bu belirtilerde mutlaka çocuk hekimine bavurulmal diyor.

Nasl korumal?

El ve tuvalet hijyenine özen gösterin

Ortak tabak-çatal kullanmndan kaçnn

Hepatit A asn mutlaka yaptrn

MANTAR ENFEKSYONLARI

Yaz aylarnda terlemenin artmas ve cildin pHnn bozulmas yüzeyel mantar enfeksiyonlarna zemin hazrlyor. Ciltte genellikle yuvarlak krmz-kantl lezyonlar eklinde görülüyor. Lokal tedaviler çounlukla yeterli geliyor.

Nasl korumal?

Pamuklu kyafetleri tercih edin

çok kaln kyafetler giydirmekten kaçnn

Düzenli du yaptrmaya özen gösterin

Cildine uygun pH özelliine sahip sabunlar tercih edin

KIRIM KONGO KANAMALI ATE

Krm Kongo Kanamal Atei genellikle kenelerin srmasyla bulaan ve ölümcül olabilen viral bir hastalk. Yaz aylarnda açk alanlarda geçirilen zamann artmasyla birlikte çocuklarda kene srmalarna daha sk rastlanyor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Yasemin Eraslan Pnarc, kene srmas durumunda ailelerin keneye herhangi bir ilem uygulamadan hemen salk kuruluuna bavurmalar gerektiine dikkat çekerek, Salk kuruluunda kenenin çkartlmasnn ardndan çocuklar ate, kas ars gibi bulgular açsndan takip ediliyor ve gerekli durumlarda baz tahliller yaplyor diyor.

Nasl korumal?

Krsal alanlarda, kenelerin vücuduna girebilecei açk yerlerini kapatn. Örnein uzun kollu tiörtler giydirin, ort yerine pantolonu tercih edin

Kenelerin kolay fark edilebilmeleri için açk renkli kyafetler giydirin

Eve döndüünüzde kyafetlerini çkartarak kene açsndan kontrol yapn

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSYONLARI

Üst solunum yolu enfeksiyonlar daha çok k aylarnda olmakla birlikte yazn da görülebiliyor. Boaz ars, öksürük, burun aknts ve ate, sklkla görülen belirtilerini oluturuyor. Genellikle virüslerin etken olduu bu hastalklar destek tedavilerle ortadan kalkyor. Uzun süren ate, iddetli öksürük ve solunum sknts olmas durumunda mutlaka çocuk hekimine bavurulmas gerekiyor.

Nasl korumal?

Kapal alanlar sk sk havalandrn

Hasta kiilerle temas etmesinden kaçnn

Klimalarn bakmna ve temizliine dikkat edin

Ana Sayfaya Git