Çocukların ruh halleri!

Koronavirüsle birlikte yetişkinlerin günlük yaşantısında olan değişim çocuklarda da oldu. Bu süreçte çocukların ruh sağlığının yetişkinlere göre daha çok etkilendiğini dile getiren Çocuk Gelişimi Programı Başkanı Dr. Fatma Özkür Duman, ailelere önerilerde bulundu.

Haberler 05.02.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs günlük rutinleri, alkanlklar ve aktiviteleri hem deitirdi hem de kstlad. Bu duruma uyum salamann yetikinlere oranla çocuklarda daha zor olduunu söyleyen çocuk Geliimi Program Bakan Dr. Fatma Özkür Duman, çocuklarn ruh saln korumak için ailelere önerilerde bulundu. Duman, çocuklarmzn bir anda bütün düzeni deiti ve evde snrl bir alanda yaamaya baladlar. Dar çkmak, arkadalaryla oyun oynamak, sevdikleriyle birlikte vakit geçirmek gibi birçok aktiviteden uzak kalmlardr. Bu durum ister istemez çocuklarmzda korku, kayg, öfke gibi duygular uyandrmaya balamtr. Tüm bu risk faktörlerine kar çocuklarmzn ruh saln korumak her eyden önemlidir diye konutu.

DORU YANSITILMAYAN DUYGULAR, OLUMSUZ DUYGULARI BESLEYECEKTR

Bu süreçte çocuklarn ruh saln koruyabilmek için anne babalarn korkularn, kayglarn, ar kollayc tutumlarn kontrol altnda tutmalar gerektiine vurgu yapan Dr. Fatma Özkür Duman, Doru yönetilemeyen ve doru yanstlamayan olumsuz duygular, dier olumsuz duygular besleyecektir. Ar kaygl ve koruyucu tutum çocuun korkmasna, ne yapacan bilemez hale gelmesine sebep olur ve ruh saln olumsuz etkiler. Ebeveynler, yaanan kötü olaylar karsnda hissettiklerini ve düündüklerini çocua daha pozitif yanstmal, olumsuz atmosfer yaratmaktan kaçnmaya çalmal, çocuun hissettii rahatsz edici duygular kabul etmelidir. Bu durum çocuun, içinde bulunduumuz süreçten daha az etkilenmesine yardmc olacaktr. Ayn zamanda çocua güven duygusu vererek onu rahatlatacaktr ifadelerini kulland.

PANDEM KONUMALARININ çERNE DKKAT EDLMEL

çocuklarn ruh salnn korunmas için dikkat edilmesi gereken bir dier noktann pandemi sürecinde konumalarn içeriinin olduuna deinen Dr. Fatma Özkür Duman, sözlerine öyle devam etti:

çocukta kayg ve korku yaratabilecek konumalarn yaplmamas gerekir. çocuklarn haberleri izleme sürelerinin snrl tutulmas, olumsuz haberlere maruz kalmalarnn engellenmesi ve çocuklar korkutabilecek görsellerden uzak kalmalarnn salanmas onlarn ruh salnn korunmas açsndan büyük önem tamaktadr.

EV LERNDE SORUMLULUK VERLEBLR!

Anne babalarn kendi ilerini yaparken çocua da sorumluluk vermesi gerektiini dile getiren Duman, Mutfakta birlikte yemek yapmak, masa hazrlamak, bulak makinesini boaltmak, odasn toplamasnda yardmc olmasn istemek gibi sorumluluklar da onlarn keyifli vakit geçirmesini salayacak ve hareket ihtiyacn da karlam olacaktr. Ayrca bu dönemde sosyal ve duygusal geliimlerinin de desteklenmesi için akranlar ile çevrimiçi olarak bir araya gelmeleri ve sohbet etmeleri salanmal, uygun olan saatlerde dar çkarak açk havada oyun oynamaya ve yürüyülere zaman ayrlmal, ev içerisinde çocukla daha çok iletiim kurmaya dikkat edilmelidir diye konutu.

çOCUA ODAKLANARAK ZAMAN GEçRN!

Ebeveynlerin çocuklar ile geçirecei zamanlarda m gibi yapmadan ve çocua odaklanarak geçirmeleri gerektiini söyleyen Duman, Okul öncesi dönem çocuu oyun çanda olduu için dorudan iletiim kurmak önemlidir. Pandemi döneminde, 4 ya altnda çocuu olan anne babalar özellikle verimli zaman geçirme noktasnda zorluk yaamaktadrlar. 4 ya öncesi çocuklar tek bana oyun kurma becerisine sahip deildir. Bireysel olarak en fazla 10-15 dakika oyun oynayabilirler ve oyun bitiminde yetikin desteine ihtiyaç duyarlar. çocua ayrlan sadece bir saatlik zaman dilimi onun için yeterli olacak ve sonrasnda ebeveyne olan ilgisi dalacaktr. Bu bir saatlik zaman diliminde planl bir oyun kurgulamaya gerek kalmadan sadece onunla sohbet etmek, yerde yuvarlanmak, boumak, gdklamak bile yeterli olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git