Çocuklarla Evde Ne Yapmalı?

Koronavirüs önlemleri kapsamında uzaktan eğitimin uzatılması ile çocuklar için planlama yapmak, aktiviteler bulmak bu dönemde ebeveynlerin en önemli görevleri arasına girmiş durumda… Çocuklarla evde daha kaliteli ve keyifli zaman geçirmek isteyen ebeveynler Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Ertekin’in önerilerine kulak vermeli!

Haberler 01.05.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn, büyüklerin olduu kadar çocuklarn hayatn da her geçen gün kstlamaya devam ediyor. Uzaktan eitim süresinin de uzatlmasyla birlikte evde geçirilen sürelerin artmasyla çocuklar da bunalmaya, sklmaya balyor. Peki bu dönemde çocuklarla neler yaplabilir? Ebeveynler nasl çözümler bulabilir? Bu sorunun yantn Uzman Klinik Psikolog Tuçe Ertekin veriyor. Uzaktan eitime devam edildii için okulu merkezde tutmann önemli olduunu belirten Psk. Ertekin, okul düzenini bozmadan ders çalma rutininin sürdürülmesi gerektiini söylüyor. Ebeveynlerin çocuklarn okul d zamanda evde nasl zaman geçireceklerine dair planlama yapabileceklerini, hatta bir liste hazrlayabileceini anlatan Psk. Ertekin, Bu listeyi hazrlarken öncelikle çocuunuzun ya grubuna uygun aktiviteler seçilmeli. çocuun ya ne olursa olsun cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon banda geçirilecek süre snrlandrlmal. çocuunuz bu zamann dolduunun farkna varmayabilir ama siz bu zaman kontrol ederek plana uyularak hareket edildiini de çocua göstermelisiniz diyor.

çocuunuza yana uygun sorumluluklar verin

Bu dönemde çocuklarla fark aktiviteler yaplabileceini hatrlatan Psk. Ertekin, bu aktiviteleri öyle özetliyor: çocuun yana uygun yapbozlar, maketler alabilir, bunlar çocuunuzla birlikte yapabilirsiniz. Tüm aile birlikte kutu oyunlar oynayabilirsiniz. Eer çocuun ya buna uygun deilse boyama saatleri düzenleyebilir, birlikte keyifle resim yapabilirsiniz. Bütün bunlar hem çocuun kaliteli zaman geçirmesini hem de yaratc düünme becerisini artrr. Kendinizi bu aktivitelerle snrlamanza da gerek yok. Ev içinde çocuunuza yana uygun, küçük sorumluluklar verebilirsiniz. Örnein; kendi odasn toplamak, kyafetlerini katlayp dolabna yerletirmek, sofrann kurulmasna yardm etmek, mutfakta yapabilecei kolay tarifleri denemek Bunlar birlikte yaptnzda paylamlarnz artacak, daha da yaknlaacaksnz.

Kitap okumay da es geçmeyin

Birçok ebeveyn çocuklarnn kitap okumasn istiyor. Ancak bunun için çocuklarna rol model olmalar gerektiini unutuyor. Uzman Klinik Psikolog Tuçe Ertekin, kitap okumann da mutlaka plana dahil edilmesini ama ebeveynlerin bunu çocuklaryla birlikte yapmasn öneriyor. Özellikle kitap okumay sevmeyen çocuklar için okuma saatlerinin ebeveynlerle birlikte geçirilmesi, ebeveyninde çocuunun yannda kitap okumas fayda salar diyen Psk. Ertekin, evde yaplacak etkinliklere tüm aile fertlerinin katlmasnn çocuklar için hem daha keyifli hem de daha öretici olacann altn çiziyor.

Ana Sayfaya Git