"Çocukluk romatizması tedavi edilmezse büyümeyi olumsuz etkiliyor"

- Doç. Dr. Betül Sözeri: - "Çocukluk çağı romatizmal hastalıklarının teşhis, tedavi ve izleminin çocuk romatoloji uzmanlarınca yapılması gerekir. Kontrol altına alınmamış hastalık, çocuğun büyümesini olumsuz etkileyebilir ve aktif dönemde tedavi edilmezse büyümeyi durdurabilir"

Haberler 30.06.2018 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Romatoloji Dernei Üyesi Doç. Dr. Betül Sözeri, çocukluk ça romatizmal hastalklarnn tehis, tedavi ve izleminin çocuk romatoloji uzmanlarnca yaplmas gerektiine iaret ederek, kontrol altna alnmam hastaln, çocuun büyümesini olumsuz etkileyebildiini ve aktif donemde tedavi edilmezse büyümeyi durdurabildiini belirtti.

Sözeri, yapt yazl açklamada, çocukluk romatizmasnn, çocuklarn eklemlerinde sertlik, tutukluk, ar ve ilie neden olan kronik bir hastalk olduuna deinerek, hastaln her çocukta farkl yaknmalara yol açtn, yaknmalarn hafiften ara doru deikenlik gösterdiini ve farkl sayda eklem tutulumu olduunu ifade etti.

çOCUKLUK ROMATZMASI

çocukluk döneminde balayan romatolojik hastalklarn erken dönemde ve yeterince iyi tedavi edilmezse ömür boyu sürecek eklem bozukluuna ve ekil deiikliine yol açabildiine dikkati çeken Sözeri, öyle devam etti:

Erken ve iyi tedavi edilen hastalarn bile yaklak olarak üçte birinde erikin dönemde de hastalk belirtilerini gösterebilmektedir. çocukluk ça romatizmal hastalklarnn tehis, tedavi ve izleminin çocuk romatoloji uzmanlarnca yaplmas gerekir. Kontrol altna alnmam hastalk, çocuun büyümesini olumsuz etkileyebilir ve aktif dönemde tedavi edilmezse büyümeyi durdurabilir. Ayrca ate, vücutta kzarklk ve döküntü, tükürük bezlerinde ve lenf bezlerinde ilik yapabilir, göz iltihabna neden olabilir, kalp ve akcier zarnda iltihaplanmaya neden olur, baz çocuklarda kalc eklem deiiklikleri ve fonksiyon kaybna neden olur, kemik erimesi ve anemiye neden olabilir, romatizmal eklemlere yakn olan kemiklerdeki büyüme hzn etkileyerek bacaklarda uzunluk farkllna sebep olur.

TEDAV EDLMEZSE BÜYÜMEY ÖNLER

Doç. Dr. Betül Sözeri, çocukluk romatizmasnn tedavisi konusunda u bilgileri verdi:

Hastaln kontrol altna alnmas için ilaç tedavisi ve egzersiz önerilir. Tedavi planlanrken ilgili uzmanlk dallarndaki hekimlerin (çocuk romatolou, ortopedist, fizik tedavi uzman ve göz doktoru) görüünün alnmas gerekir. Hekim verdii tedaviyle, eklemlerdeki arnn, iliin ve dier organ sistemlerindeki bulgularn azaltlmasn, hareket kstll ve sakatl engellemeyi hedefler.

Ana Sayfaya Git