Çocukluktan gelen kilolar

Obezitenin günümüzün en önemli sağlık problemlerinden birisi olduğunu bildiren Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, erişkinlerde aşırı kilolu yani obez olmanın bağırsak, böbrek, meme kanseri dahil bir çok kanserle ilişkili olduğunu söyledi.

Haberler 09.05.2022 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-çocukluk ve erken erikinlik dönemlerindeki obezitenin kanserle ilikisi konusunda yeterli bilgi bulunmadn bildiren Prof. Dr. Cokun, Bu konu ile ilgili Jimmy Celind ve arkadalar birkaç gün önce Cancer Communications dergisinde önemli bir çalma yaynladlar. Götoburg Üniversitesinde yaplan çalmada yaklak 36 bin erkek taranm ve ayn bireyin 8 ya ile 20 yalardaki kilo durumlar deerlendirilmi. Sekiz yanda fazla kilolu olan çocuklarda erikin dönemde kanser riskinin artm olduu gösterilmi. Yine benzer ekilde 20li yalarda da fazla kilolu olmak ileriki dönemde kanser riskini artryor. Fakat çalmann en ilginç sonuçlarndan birisi 8 yanda obez olan bir çocuk 20li yalarda normal kilosuna dönmü olsa dahi yaklak yüzde 40lk artm kanser riski hala devam ediyor dedi.

deal kilo kontrolünden geçmekte

çocukluk döneminde fazla kilolu olmann birçok salk problemini beraberinde getirdiini ifade eden Prof. Dr. Uur Cokun, u bilgileri verdi:

Yetikin dönemde kanser riskine neden olduunun gösterilmesi son derece önemli. Daha da önemlisi ergenlik ve sonras dönemde ideal kiloya ulalsa dahi çocukluk dönemindeki obeziteye bal olarak artm kanser riski devam ediyor. Bu nedenle ailelerin çocukluk döneminde kilo kontrolüne dikkat etmeleri son derece önemli. Bizim toplumuzda maalesef kilolu çocuk salkldr eklindeki yanl yaklam bazen kabul görmekte. Anneanne ve babaannelerin çocuk bakma dönemlerindeki bu inanlar da obeziteyi tetiklemekte. Halbuki gerek çocukluk gerekse erikin döneminde salkl olmann yolu ideal kilo kontrolünden geçmekte. Gerek egzersiz gerekse beslenme düzenimiz ile çocukluktan itibaren bunu salamaya çalmalyz.

Ana Sayfaya Git