Çocukta etanol zehirlenmesi

Pek çok bitkisel üründe ve ilaçta kullanılan etanol maddesinin, çocuklardaki zararlı etkilerine karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Yıldız Atamer, Etanolün, çocuklarda ağır zehirlenme vakalarına kadar etki edebileceğini belirti. Atamer, özellikle 2 yaşın altındaki bebeklerde, etanol içeren ürünlerin kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Haberler 02.03.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Yldz Atamer, bitkisel, pediyatrik ilaçlar, alkollü içeceklerde ve dezenfektanlarda kullanlan etanol maddesi ve bu maddeye maruz kalan çocuklarda yaanabilecek semptomlara dair açklamalarda bulundu. çocuklarda kullanlan bitkisel ürünlerdeki en önemli sorunun, içerdikleri etanol miktar olduunu söyleyen Atamer, Bu, esas olarak reçetesiz olarak kullanlan ve pazarlanan etanol içeren bitkisel tbbi ürünlerin hem ksa süreli hem de uzun süreli kullanm açsndan çocuklarda toksikolojik bir sorundur ve bitkisel ürünlerde etanol kullanm baz endieleri arttrmaktadr dedi.

AYNI ANDA BRDEN FAZLA MADDE VERLEBLECE UNUTULMAMALI

Yenidoanlarn, bebeklerin ve çocuklarn, yetikinler kadar etanolü verimli bir ekilde metabolize edemeyecei konusunda uyaran Atamer, u ifadeleri kulland

çocuklara yönelik oral bitkisel tbbi ürünlerin etanol maruziyeti için güvenlik snrlarna ihtiyaç vardr. Birçok sv bitki özünde etanolün bir yardmc madde deil, aktif maddenin bir parças olduu unutulmamaldr. Bir çocua ayn anda etanol içeren birden fazla bitkisel tbbi ürün verilebilecei de unutulmamaldr. Etanol, metabolik olarak aktiftir. Bu nedenle, etanol içermeyen veya ulalabilen en düük seviyeye sahip formülasyonlar, hedef popülasyon çocuklar olduunda, sistemik maruziyeti önlemek için seçilmelidir

AB, PEDYATRK LAçLARDA YAYGIN OLARAK KULLANIYOR

Avrupada, pediyatrik ilaçlarda yardmc madde olarak etanol kullanmnn hala yaygn olduundan ve son literatür verilerinin, yenidoan ve pediatrik yalarda potansiyel tehlikeyi gösterdiinden bahseden Atamer, Pediatrik kullanm için bitkisel tbbi ürünlerin etanol içeriinin güvenlik deerlendirmesi u anda farkl AB üyesi devletler arasnda uyumlu hale getirilmemitir. çocuklarn etanole maruz kalmas ve bu maruz kalmann halk sal üzerindeki etkisine ilikin endieler de son zamanlarda Avrupa Komisyonu tarafndan gündeme getirilmitir. FDA, oral uygulama için tasarlanm, etanol içeren reçetesiz satlan ilaç ürünleri için etiketleme klavuzu vermitir. Bu klavuz temel olarak, Amerikan Pediatri Akademisinin 1984 Pediatri yaynndan elde edilen sonuçlara dayanmaktadr. çocuklara verilen oral sv preparatlarda etanol eii ile ilgili tavsiyeler; ksa süre önce Fransada pediyatrik kullanm amaçl tbbi reçeteli ilaçlarn yüzde 5ten daha az etanol konsantrasyonuna sahip olmas gerektiini veya herhangi bir tbbi üründeki etanol miktarnn sadece bir dozun uygulanmasn takiben 0.125 g / Lden fazla kan etanol konsantrasyonu üretmemelidir dedi.

çOCUKLARDA ETANOL ZEHRLENMES SEMPTOMLARI AIR OLABLR

çocuklarda ADH aktivitesinin (alkol dehidrojenaz karacier enzimi, esas olarak etanol metabolizmasndan sorumlu) düük olduunu, ancak 5 yandan sonra yetikin düzeylerine ulaabildiini belirten Atamer, sözlerine u ekilde devam etti:

çocuklarda etanol zehirlenmesi semptomlar yetikinlerdekine benzer ancak daha iddetli olabilir. Ba dönmesi gibi daha hafif yan etkilerin çok daha düük konsantrasyonlarda ortaya çkmas beklenmektedir. Yetikinlerde genellikle yaklak 3 g / L (% 3) olduu bildirilen yaam tehdit eden kan etanol konsantrasyonu, çocuklarda daha düük olabilir, çünkü hali hazrda 1 g / L kan etanol konsantrasyonlarnda çocuklarda yüzde 50ye kadar yüksek ölüm olabilecei bildirilmitir. çocuklarn hastaneye kaldrlmasna yol açan en önemli nedenlerden birinin travma olduu da unutulmamaldr. Etanol kullanm, 3 ila 7 kat artm travma riskiyle balantldr.

BTKSEL ÜRÜNLERDEK ETANOL MKTARINA DKKAT

Bitkisel ürünlerin, çocuklarda, organ toksisitelerine, kansere, alerji ve otoimmün hastalk riskinde arta neden olabilecei konusunda uyaran Atamer, kandaki ethanol konsantrasyonu yüzde 2yi aarsa koma, hipoglisemi, konvülsiyon ve potasyum düüklü yüzde 3-4 arasnda olursa santral sinir sistemi depresyonu, serebral ödem, hipotermi, solunum depresyonu ve hipoksi gibi rahatszlklarn meydana gelebileceini belirtti.

Etanol içeren bitkisel tbbi ürünlerin pediyatrik kullanmnn, kandaki etanol konsantrasyonlarnn dikkati ve motor koordinasyonu etkilemesine neden olmamas gerektii konusunun altn çizen Atamer, sonuç olarak pediyatrik kullanma yönelik bitkisel tbbi ürünlerdeki etanol içerii için güvenlik eiklerinin dorudan kantland çalmalar beklemenin gerçekçi olmadn söyledi.

Deerlendirmenin baka temellere dayanmas gerektiini belirten Atamer öyle devam etti;

Pediatrik popülasyonda kullanlmas muhtemel bitkisel kombinasyonlar veya ezamanl ilaçlar için etkileimler dikkate alnmaldr. Etanol içeren dier tbbi ürünlerin birlikte kullanmndan kaçnlmaldr. Doz aral mümkün olduu kadar uzun tutulmal, birikmeyi önlemek için aralk en az 4 saat olmaldr. Kandaki etanol konsantrasyonu 0.125 g / Lnin üzerinde olduunda, psikomotor fonksiyonlarda zararl bozukluk ortaya çkabilir. Bu nedenle, öneri, etanol içeren tek bir bitkisel tbbi ürünün ardndan 0.125 g / L kan etanol konsantrasyonunun almamas gerekir. 30 gdan fazla etanol içeren bitkisel tbbi ürünlerin, çocuklarn açamayaca kapaklarla küçük hacimlerde ambalajlanmasna dikkat edilmelidir.

2 YAIN ALTINDAK BEBEKLERDE KULLANILMAMALI

Bitkisel tbbi ürünün etanol içeriine ilikin bilgilerin, kullanma talimatnda açk ve net bir ekilde verilmesi gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Atamer, etanolün, örnein baz antibakteriyellerin varlnda disülfiram benzeri bir reaksiyona neden olabileceini belirtti. Bu nedenlerle bitkisel ürünlerle tedavi süresi mümkün olduu kadar ksa olmas gerektiini söyleyen Atamer, Etanol içeren tüm bitkisel tbbi ürünler, yenidoanlarda ve 2 yan altndaki bebeklerde kullanlmamaldr. 6 ya ve alt çocuklarda uyuukluk, davran deiiklikleri ve okul faaliyetlerine konsantre olamama ve katlma becerisinde bozulma meydana getirebilir. çocuklara etanol uygulamas en aza indirilmeli ve fayda / risk oran, hedef popülasyon göz önünde bulundurularak deerlendirilmelidir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git