Çoğu ağrılarımızın nedeni “cep telefonları”

Elektronik cihazların yaşamımızı işgal etmesi gibi bir olayla karşı karşıya olduğumuzu söyleyen Algoloji-Ağrı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, boyun, omuz, sırt egzersizlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Haberler 26.12.2016 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eskiden kronik arlar genellikle yal insanlarda daha sk görülürdü ve bu arlarn nedenleri de kabaca bilinirdi. imdilerde ba, boyun, omuz ve hatta bel, bacaklarda ortaya çkan geçmeyen ar yaknmalar daha genç yalarda hatta ergen çalarda bile görülmeye balamtr. Modern yaam koullar bizlerin bir yandan yaamn kolaylatryor dier yandan baz sorunlar beraberinde getiriyor. Bu sorunlarn banda, kronik yorgunluk, kronik arlar, depresyon gibi rahatszlklar gelmektedir.

ARILARIN NEDEN

Elektronik cihazlarn yaammz igal etmesi gibi bir olayla kar karyayz. Toplu tama araçlar ile yolculuk ettiinizde hemen herkesin cep telefonu ile megul olduunu görürsünüz. Akll telefonlar, tablet bilgisayarlar, okuma cihazlar ve benzerlerinin ekranlarna saatlerce bakmak, küçük klavyelerle yaz yazmaya çalmak ve bu davranlar saatlerce, günlerce tekrar etmek sizlere geçmeyen arlar hediye edebilir. Bu cihazlar kullanrken vücudumuzun garip pozisyonlar aldnn farkna bile varmayz. Sonuçta görme bozukluklar, yaygn adale arlar, boyun düzlemeleri, boyun arlar, ba ars ve ba dönmeleri kaçnlmazdr.

CEP TELEFONLARI

Özellikle cep telefonuna bakacaz diye ban a doru sürekli eik kalmas boyundaki küçük eklemleri zorlar, bölge adalelerinin uyumunu bozar. Önceleri boyun düzlemeleri, boyun arlar, ba dönmeleri, bulank görmeler, kulak çnlamalar gibi skntl durumlar gerekli önlemleri almaz iseniz ileride tendinitler, servikal disk bozukluklar, boyun ft ve boyun, omuz kireçlenmeleri ve skolyoz benzeri deformiteler eklinde karnza çkacaktr. Bize genç yata hatta ergen yalarda ba arlar, kol ve bacaklarda ar, uyuma, karncalanma, uyku bozukluklar gibi yaknmalarla gelenlerin çounun nedeni cep telefonu kullanmndan kaynaklanmaktadr.

AZ VAKT GEçRN

Bu tür sorunlarla karlamak istemiyorsanz, cep telefonunuza daha az vakit ayrn. Boyun, omuz, srt egzersizlerini ihmal etmeyin. Büro, ofis gibi bir ortamda çalyorsanz cep telefonu yerine masa üstü bilgisayarnz kullann. Ayn pozisyonda uzun süre kalmamaya özen gösterin. Eer ar yaknmalarnzn üstesinden bu basit önlemlerle gelemiyorsanz doktorlardan yardm almay ihmal etmeyin. Ar çekenler deerlendirilirken neden olarak cep telefonlar ve dier mobil cihazlar kullanyor olmak da sorgulanmas gereken bir durumdur.

Ana Sayfaya Git