Çok oturmak 13 hastalıktan ölüm riskiyle bağlantılı

Çok oturmanın, egzersiz yapıyor olsanız bile 13 hastalıktan ölüm riskini arttırdığı bildirildi.

Haberler 09.07.2018 - 12:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Amerikan Kanser Topluluunun yapt aratrma, günde 6 saat veya daha fazla oturan kiilerin erken ölüm riskinin, 3 saatten az oturanlardan yüzde 19 daha fazla olduunu gösterdi.

Aratrmada, çok oturmann, kanser, kalp rahatszl, inme, diyabet, kronik obstrüktif pulmoner hastalk, akcier ve karacier rahatszl, ülser veya bir dier sindirim sistemi rahatszl, Parkinson, Alzaymr, merkezi sinir sistemi ve kasiskelet sistemi rahatszlklarndan ölüm riskiyle balants olduu, ayrca intihar olasln arttrd gözlendi.

çOK OTURMANIN BEDEL

Alpa Patel liderliindeki aratrmada 128 bin kadn ve erkein verileri incelendi. Aratrma baladnda kronik rahatszl olmayan bu kiilerden yaklak 49 bininin, takip edildikleri 21 yl süresince hayatn kaybettii belirtildi.

Patel, çok oturmann, kanserden ölüm riskini yüzde 10 arttrdna, ölüm riskinin, kasiskelet sistemi rahatszlklarnda yüzde 60a yükseldiine dikkati çekti.

Ne kadar az oturursanz sizin için o kadar iyi diyen Patel, bir saat oturduktan sonra 2 dakika ayakta durmann veya hafif bir aktivitede bulunmann, kolestrol, kan ekeri ve tansiyonu olumlu etkilediini söyledi.

Aratrmann ayrntlar American Journal of Epidemiology dergisinde yaymland.

Ana Sayfaya Git