Corona virüsten koruduğu iddia edilmişti! Ölümcül olabilir

Sosyal medyada ‘koronavirüsten koruyucu' özelliği olduğu iddia edilen bir ilaç ismi dolaşmaya başladı. Ancak uzmanlar uyardı: “Aman dikkat, bu ilacın ölümcül yan etkileri olabilir. Doktor reçetesi dışında hiçbir ilaca veya tedavi yöntemine itibar etmeyin.”

Haberler 23.03.2020 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, koronavirüse kar topyekün bir mücadele halindeyken, sosyal medya ve fslt gazetesi marifetiyle kamuoyunda virüse kar koruduu ve tedavi ettii iddia edilen bir ilacn ismi de hzla yaylyor.

KARABORSAYA BLE DÜTÜ

Henüz dünyada virüse kar dorudan etkili olduu kantlanm bir ilaç olmamasna ramen neredeyse karaborsa olarak nitelendirilecek ekilde vatandalarn yönlendirilmeye çallmas uzmanlara göre hem halk saln tehdit ediyor hem de bu süreçte en az virüs kadar tehlikeli olan bir bilgi kirliliine yol açyor. Hürriyet hem Bilim Kurulu üyelerine hem de dier uzmanlara bu durumu sordu. Uzman hayati tehlikeye yol açabilecek bu tür hatalardan uzak durulmas uyarsn yapyor.

EN YSN DOKTORLAR BLR

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap imek Yavuz: Bu ilacn hastal önlemesi diye bir ey kesinlikle söz konusu deil. Doktorlar kime hangi ilac ne düzeyde uygulayacaklarn en iyi ekilde biliyorlar. Vatandalarn kendi bana ilaç arayna girmeleri ve dardan tavsiye almalar doru deil.

ETKLEM RSK VAR

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner: Her ilacn ayr bir etkileimi ayr bir yan etkisi var. Özellikle yallarn kullandklar ilaçlar bilinçsiz bir ekilde baka bir ilaçla birlikte kullanldnda ölümcül etkileri olabilir.

KESN BULGU YOK

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeim Taova: Hastala kar etkili olup olmadna dair kesin bir bulgu yok. Ar yan etkileri de olabilir. Kesinlikle önermiyorum.

KORUYUCU LAç HENÜZ BULUNMADI

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel: Pandemi sonras yaplan denemelerde baz ilaçlarn viral yükü azaltt ve hastalk bulgularn geçirdii gözlenmitir. Bu nedenle bu ilaçlar COVID-19 enfeksiyonu tedavisinde kullanlmaya balanmtr. Ancak bugüne kadar herhangi bir ilacn virüsten koruyucu etkisinin olduuna dair bir kant yoktur. Bu nedenle profilaktik (koruyucu) kullanm önerilmemektedir.

çOK AIR YAN ETKLER VAR

Enfeksiyon Hastalklar Dernei Bakan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Ad geçen bir ilacn hiçbir koruyucu etkisi olmad gibi tedavi edici özellii de henüz kantlanm deil. Belli ki birilerinin elinde bu ilaçtan bolca var ve koruyucu olduu yönünde haberler yaylyor. Bu kesinlikle doru deil. Vatandalar bu ekildeki hiçbir habere, duyuma itibar etmesin. Bu oyunu oynayanlar naslsa bulunur. Bu ilacn çok ar yan etkileri var. ntihara kadar götürebilecek psikolojik etkiler yapabiliyor. Özellikle Flavizm denen genetik hastalk tayanlar için çok tehlikeli. Salk Bakanlnn rehberinde bir ilaç var ama o da en ar duruma gelmi hastalar için doktorlara tavsiye ediliyor.

Ana Sayfaya Git