Covid-19 hamilelerde daha mı ağır seyrediyor?!

Her geçen gün yaygınlaşan Covid-19 enfeksiyonuna, kış aylarıyla birlikte mevsim hastalıkları riskinin de eklenmesi anne adaylarını bir başka endişelendiriyor. Zira olası bir enfeksiyonda hem bebeklerinin hem de kendi sağlıklarının tehlikeye gireceğinden duydukları endişe geceleri uykularını dahi kaçırabiliyor.

Haberler 23.01.2021 - 02:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Sinem Demircan hamilelik döneminde baklk sistemi bir miktar basklandndan anne adaylarnn grip, influenza gibi solunum yolu enfeksiyonlarna daha fazla yakalanabildiini, ancak alnacak basit ama etkili tedbirlerle hem Covid-19 hem de mevsim hastalklar risklerinden uzak durmann mümkün olduunu belirterek Tüm dünyay etkisi altna alan yeni koronavirüs hastal, solunum yolu enfeksiyonu dnda anksiyete, depresyon gibi psikolojik problemleri de beraberinde getirmektedir. Anne adaylar da bu gibi psikolojik problemlere hamileliin getirdii fizyolojik ve ruhsal deiiklikten dolay zaten yatkndr. Bu nedenle anne adaylar Covid-19dan korunmak için tedbirler alrken, psikolojik açdan ihtiyaçlar varsa destek almay da ihmal etmemelidirler. diyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Sinem Demircan, pandemi sürecinde hamilelerin en çok sorduu 6 soruyu yantlad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

SORU: Hamilelikte Covid-19 enfeksiyonu hamile olmayanlara göre daha m ar seyrediyor?

CEVAP: u ana kadar yaplan bilimsel çalmalar, hamilelikte yeni koronavirüs hastalnn seyrinin, hamile olmayan kadnlarla benzer olduunu ortaya koyuyor. Yani hamile olmak tek bana kiiyi riskli gruba dahil etmedii gibi, mevcut çalmalara göre Covid-19 enfeksiyonunun seyrini de kötületirmiyor. Covid-19 pozitif olan kadnlarn çounun hastal hafif geçirdii tespit edilmitir. Bu da hastalarn yaklak yüzde 85ini oluturur.

SORU: Covid-19 enfeksiyonu hangi gruptaki hamile kadnlarda daha ar seyredebilir?

CEVAP: Anne adaynn eer hamilelikten bamsz kronik hastalklar varsa, enfeksiyon ar seyredebilmektedir. Bu hastalklar sralayacak olursak; diyabet, hipertansiyon, ileri evre astm, kalp hastalklar, kanser, orak hücreli anemi, kronik karacier hastalklar ve kronik böbrek hastalklarn sayabiliriz. Bu gibi kronik hastalklar olan hamilelerde Covid-19 enfeksiyonu ar seyredebilmektedir.

SORU: Covid-19 enfeksiyonu düüe neden olur mu?

CEVAP: Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Sinem Demircan Yeni bir hastalk olduundan dolay elimizdeki veriler kesin konumak için yeterli saylmaz. Ancak u ana kadar yaplan aratrmalar Covid-19 enfeksiyonunun hamilelikte düük nedeni olduunu göstermemitir. diyor.

SORU: Hamilelerde hangi ikayetler varsa Covid-19 pozitif olacandan üphelenilmelidir?

CEVAP: Covid-19 enfeksiyonu bulgular tüm toplum için hamile olsun ya da olmasn benzerdir. Yani; belirtiler arasnda ate, nefes darl, öksürük, yaygn kas ars, yorgunluk gibi semptomlar sralayabiliriz. Hamilelerde Covid-19 enfeksiyonu için farkl bir bulgu tanmlanmamtr. Üstelik ate, öksürük ve nefes darl gibi bulgular, hamile olmayan kiilere göre hamile kadnlarda daha az görülmektedir.

SORU: Covid-19 pozitif hamilelerde doum eklinde deiiklie yol açar m?

CEVAP: Covid-19 enfeksiyonu doum eklini deitirmez. Covid-19 enfeksiyonu olan hamileler normal doum ya da sezaryen ile doum yapabilir. Doum ekline tbbi gereklilik durumuna göre karar verilir. Covid-19 pozitif hamilelerde, epidural analjezi ile arsz doum da yaplabilir. Bu sayede arya bal oluan sk soluk alp verme engellenerek enfeksiyonun salk çalanlarna bulama ihtimali de azaltlm olur.

SORU: Hamilelikte akcier grafisi ve bilgisayarl tomografi çekilebilir mi? Bebee zarar verir mi?

CEVAP: Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Sinem Demircan Covid-19 enfeksiyonunda, akcier bulgularn deerlendirmek için hamile kadnlarda da akcier grafisi ve düük dozlu bilgisayarl tomografi çekilebilir. çekim esnasnda anne adaynn karn bölgesi kurun plaklarla korunarak çekim güvenle gerçekletirilir. diyor.

Ana Sayfaya Git