Covid-19 pozitif psikolojisi!

Her geçen gün hızla yayılan Covid- 19 enfeksiyonu kadar hastalığa yakalanma endişesi de katlanarak artıyor.

Haberler 04.12.2020 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klinik Psikolog Cansu vecen Kiilerde oluan pozitif çkma kaygs çaresizlik hissine yol açarken, bu durumla ba etmekte güçlük yaayanlarn ruh salnn olumsuz etkilendiini skça görüyoruz. Virüsün tedavisi ile ilgili henüz bir netlie sahip olmamak, hastal her insann farkl ekillerde atlatt yönündeki edinilen bilgiler kiilerde ölüm korkusunu oluturmutur. Görülen bu etkiler hastaln yaylmnn sklamas ve kiilerin pozitif çkmas ile birlikte daha da iddetlenmitir diyor. Covid testi pozitif çkanlarn psikolojik açdan da önemli skntlar yaadn belirten Klinik Psikolog Cansu vecen, o negatif duygular anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Suçluluk hissi

Covid-19 tans alan kiiler bu dönem içerisinde kendine dönük sorgulamalar arttrarak virüsü nereden aldklarna dair belirsizlii zihinlerinde netletirmeye çalyor. Bu belirsizlie dair oluan zihinsel meguliyet kiilerin kendine dönük suçlamalarnn artmasna ve çevresinde pozitif tan almam dier insanlar ile kendilerini karlatrarak bu durumun neden onlarn bana geldiini sorgulamalarna yol açyor. Covid testi pozitif çkanlar; acaba yeterince dikkat etmedim mi?, Eksik ya da hatal yaptm ne var? diyerek kendilerini sorguluyor.Virüsü yakn çevresindeki kiilere bulatrma olasl ile birlikte kendilerine dönük olumsuz duygular ve kendilerini yarglamalar da artyor.

Öfke

Covid testi pozitif çkan hastalar, bu dönem içerisinde bakalarn suçlayarak öfke duyabiliyor. Bu hissedilen öfke hali pozitif tan alan kimi insanlarn sosyal ilikilerini de etkilediinden beraberinde farkl sorunlara da yol açabiliyor.

Ya sevdiklerime bulatrrsam korkusu

Pozitif tan alan kiiler, özellikle kronik rahatszl olan aile bireyleri ile beraber yayorlarsa, ailedeki dier üyelere bulatrma noktasnda youn bir korku yayor. Olas bir bula durumunda sorumlunun kendileri olacan düünen hastalar, dier aile üyelerinin salklar ile ilgili olumsuz bir takm felaketletirici düüncelere ve youn korkuya kaplyor.

çaresizlik

Klinik Psikolog Cansu vecen Hastalkla birlikte duygusal zorlanmalar da yaayan bu kiiler daha farkl ne yapabilirdim, buna engel nasl olabilirdim ya da hastalnn seyrinin daha ar geçtii durumlarda elimden baka ne gelebilir gibi düünceler ile beraber kendilerini çaresiz hissediyorlar diyor.

Yalnzlk

Karantina süresi ile birlikte evde izole olan kiiler salk nedeniyle sosyal yaamna devam edemediklerinden bu durumun ne zaman sona erecei ve tekrar eski yaantsna dönecei ile ilgili kendilerini yalnz hissediyor. Karantina sürecinin tamamlanmas ile birlikte sosyal çevresinin nasl karlayacana dönük belirsizlikler kiilerde endie ile birlikte yalnzlk hissinin artmasna neden oluyor. Ya daha büyük olan, teknoloji kullanm noktasnda eksiklik yaayan ve metropol yaam imkanna sahip olmayan kiiler ihtiyaçlarn karlama noktasnda zorlandklarndan yalnz hissetme duygusunu daha iddetli yaayabiliyor.

stenmiyorum hissi

Bu süre içerisinde dier kiilerin pozitif vakalara kar endie ve korkular sebebiyle daha temkinli ve kimi zaman sosyal ilikilerini snrlandrmalar ile birlikte kiiler kendilerini istenmeyen biri gibi hissedebiliyor. Bu durum da onlar daha da zorlayabiliyor.

Mutsuzluk

Tüm bunlarla beraber kiilerin eskiden keyif ald aktiviteleri yapamamas, karantina sürecinde farkl birçok olumsuz duygulara hapsolmas, ev içi faaliyetlerinin snrl olmas kiilerin mutsuz hissetmesine neden oluyor.

Güvensizlik

Virüsün yaylmn devam etmesi ve pozitif vakalarn hastalk süreci sonrasnda tekrar pozitif olma olasl kiilerin ne kadar dikkat ediyor olsa da tekrarlanabilecei noktasnda kontrolün kendilerinde olmadna dair inanc hissetmelerine neden oluyor. Bu da onlarn güvensizlik yaamalarna yol açyor.

Umutsuzluk

Klinik Psikolog Cansu vecen Pozitif çkan vakalarn virüsü ailesine veya sosyal çevresine bulatrmalar halinde bir bakasn enfekte ettiklerinden dolay üzüntüleri katlanyor. Hele bir de kayp yaanrsa bunun sorumlusu olarak kendilerini gördüklerinden üzüntüleri çok daha ykc oluyor. Sürecin belirsizliinin devam ediyor olmas, hastalk ile ilgili henüz bir kantlanm bir tedavinin bulunamamas ve küresel olarak bir dünya sorunu haline gelmesi kiilerin umutsuzluk hissine kaplmalarna yol açyor.

Ölecek miyim endiesi

Covid-19 pozitif tans alan kiiler daha önceden hastala kar duymu olduklar endieye paralel ölüm korkusunu çok daha youn hissediyor. Klinik Psikolog Cansu vecen Hastal daha ar düzeyde atlatan hastalarn, felaketletirme dediimiz en kötü sonucu düünme yapsna yatkn olduundan korktuklar durum ile kar karya kaldklarnda zihinlerinde en felaket sonucu kurduklarn ve youn bakmda yatabileceklerine ya da ölebileceklerine dair youn kayglar tadklarn görmekteyiz diyor.

Ana Sayfaya Git