Covid-19'dan ölümde 'Delta varyantı' etkisi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19'da Delta varyantının görüldüğü son dönemde ölüm oranlarının arttığını söyledi. Ceyhan, "İlk 2 dalga orijinal virüs ile oldu, orada 1000'de 9'du ölüm oranı. Mart- nisanda vakaların 60 bine çıktığı dönemde İngiliz varyantı vardı, orada 1000'de 6'lara düştü. Son dalga Delta varyantı ile oldu, burada da 1000'de 11. Varyant, tek başına daha ağır ve öldürücü hastalığa yol açıyor" dedi.

Haberler 01.10.2021 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Delta varyantnn en önemli özelliinin, herkes için çok hzl bulaan virüs olmas ve daha ar seyretmesi olduunu söyledi. Gebeliin özel durum olduuna vurgu yapan Ceyhan, Gebelikte baklk doal yol ile basklanyor. Dolaysyla dier insanlara göre daha ar seyreder, ölüm oran yüksektir diye konutu.

Prof. Dr. Ceyhan, Delta varyantnn rahatlkla çocuklar da gençleri de hastalandrabildiine dikkat çekerek, lk bata orijinal virüs varken genç yetikinler bu kadar çok hastalanmyordu; onlarn bakl daha salam olduu için çok daha fazla virüs gerekir hastalandrmak için. Bu Delta varyant vücutta çok hzl çoald için imdi rahatlkla çocuu da yetikini de hastalandrabiliyor dedi.

DELTA LE ÖLÜM ORANI 1000DE 11 OLDU

Prof. Dr. Ceyhan, son dönemde Delta varyantnn etkisiyle ölüm oranlarnn arttna dikkat çekerek, Ben varyantlarn öldürme orann hesapladm. lk 2 dalga orijinal virüs ile oldu, orada 1000de 9du ölüm oran. Arkasndan mart- nisanda vakalarn 60 bine çkt dönemde ngiliz varyant vard, orada 1000de 6lara dütü. Son dalga Delta varyant ile oldu, burada da 1000de 11. Demek ki varyant, tek banda zaten daha ar ve öldürücü hastala yol açyor. kincisi de toplumda maalesef bu önlemler azaltldkça insanlarn farkndal da azaldkça biraz daha hekime geç bavuruyor olabilirler. Etkili tedavi yok dedik ama etkili birçok yöntem var. Oksijen vermeniz lazm, sv takmanz lazm, en erken sürede youn bakma almak lazm. Bunlar yapnca ölüm orannn dütüünü biliyoruz diye konutu.

GEBELN ZAMANINA BAKMADAN AILANMA GEREK

Gebelerde ilk 3 ay pek dardan madde verilmediini belirten Prof. Dr. Ceyhan, Ama hayati önem tayorsa o ilk 3 ayda da mesela kuduz as yapmak gerekir. Burada tam bu noktaya geldik. Gebe için çok hayati önem tayor artk. Gebeliin gününe, zamanna bakmadan 1inci gün bile olsa ne zaman farkna varlrsa alanmas gerekir. Eer douma 2 hafta kala anne hastalk geçirirse ve bebek doduunda halen daha bulatrc ise bebek koronavirüse kar tamamen bak olmadan douyor. Dolaysyla çocuk hem korunmasz hem de anneden virüs alyor, daha ar geçiriyor. Bütün bunlar önlemenin tek yolu gebenin alanmas. Tamamen adan bamsz gebeliinizi planlayabilirsiniz, ay da ilk frsat bulur bulmaz yaptrn diyoruz. Emzirmede alanmann yarar var, zarar yok. ki çalmada eer a yaparsanz emziren anneye, antikorlarn anne sütünden bebee geçtii gösterildi. Zaten zararl hiçbir ey söz konusu deil. Anne sütünden bulaan hastalk çok nadirdir diye konutu.

Ana Sayfaya Git