Covid-19'u basit bir grip gibi geçirmek mümkün, ama...

“Bahar geldi diye orman, deniz havasında olmayalım lütfen. Zorunlu olmayan herkes sosyal hayatının fişini çeksin ve evinde beklesin!” diyerek, bu süreçte evde kalmanın, sanılandan çok daha kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Haberler 10.04.2020 - 01:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAA

DYARBAKIR-Dünyada olduu gibi ülkemizde de bilançonun her geçen gün artt koronavirüsün hasta bireylerin öksürmeleri, aksrmalar ve haprmalar ile ortaya saçlan damlacklarn solunmas yoluyla bulatn bilmeyenimiz kalmad. Yine bu virüslerin her tür yüzeye yaparak canllklarn koruduklar esnada ellerimiz araclyla hücrelerimize doru yolculua çktn da! Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur Virüs, insan vücudu dnda cansz ortamlarda 4 güne kadar canlln sürdürebiliyor. Koronavirüs için temel kaynak enfekte hastalardr. Salkl deil hasta kiilerin maske takmas gerekiyor. çünkü solunum yolumuzdan damlack yolu ile havaya yaylan virüsler ya dorudan solunum havasndan alnr ya da bir süre havada asl kaldktan sonra yüzeylere konar ve canlln sürdürdüü srada ellerimizle dokunduumuz yerlerden virüsü alrz. Ellerimize virüs bulatktan sonra ykamadan gözümüze, burnumuza, azmza, yüzümüze götürülmesi ile virüsün vücudumuzda yolculuu balam olur derken kritik bir noktann altn çiziyor: Virüs üst solunum yolu mukozamzda temas ettiinde; su ile mukozay ykayp slatr ve yutarsak mide asidinde canlln sürdüremez. Bu nedenle su içmek ve azmz sk sk çalkalamak da el ykamak kadar önemli!

Covid-19 vücudumuzda böyle yolculuk ediyor!

Virüs üst solunum yolumuza girdikten sonra üremek için uygun ortam bulduu için hzla üremeye balyor, savunma sistemimizi ap hzla üremesini sürdürdüünde alt solunum yolumuz olan bronlarmz etkileyerek bronit ve zatürreye yol açyor. Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur Virüsün üremesi çok olduunda çok sayda hava keseciklerinin içinde sv birikmeye balar, fazla sayda savunma hücreleri hücumu olur. Virüs, savunma hücreleri ve su ile dolan akcierler ilevini yapamaz ve yetmezlie girer diyor.

Siz basit bir grip gibi geçirebilirsiniz ama!

Vücudumuzun koronavirüsle savama gücünü baklk sistemimizin belirlediini belirten Doç. Dr. Hacer Kuzu öyle konuuyor: Virüs üst solunum yolu mukozamza girdikten sonra vücudumuzun virüsle savama gücü bizdeki seyrini deitirir. Astm, KOAH gibi kronik hastalklar var ise ya da sigara içiyorsanz, baklk sisteminizde zayflk var ise hastaneye yat gerekebilir. Baklk sistemi iyi ve salkl olan kiiler ise virüsle temas etmi olsalar bile büyük çounluu basit grip gibi atlatabilir. Ancak zeminde baklk sistemini bozan hastalk varsa virüs 1-14 gün içerisinde hasta edebilir. Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, koronavirüsten korunmak için 1-1,5 metre mesafesinin korunmasnn, yüzeylere temas ettikten sonra ellerin su ve sabun ile en az 20 saniye ykanmasnn ya da alkol bazl el antiseptii ile temizlenmesinin ve ellerin yüzümüze götürülmemesinin art olduunu belirtirken, bu süreçte evde kalmann, sanlandan çok daha kritik önem tadn vurgulayarak Bahar geldi diye orman, deniz havasnda olmayalm lütfen. Zorunlu olmayan herkes sosyal hayatnn fiini çeksin ve evinde beklesin! diyor.

Yallarmz koruyalm!

Covid-19un özellikle yallarda ve kronik hastal olanlarda öldürücü olabildiini belirten Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur Ya ilerledikçe beslenme yetersizlii olur ve baklk sistemi zayflar. Yallarmz korumak için onlarla yakn mesafe kuralna ve beslenmelerine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme yetersizlii ve yorgun olanlarda daha ar tabloya yol açabiliyor. Ayrca 1-1,5 metreden yakn mesafede 15 dakikadan daha az bulunsak bile virüsle enfekteysek onlara bulatrabiliyoruz. diyor.

Ana Sayfaya Git