Çürük diş kilo aldırır

Kilo almak günümüzün en önemli sorunlarından biri. Bazı hastalıklar, beslenme ve hareket etme alışkanlıklarımız gibi nedenler, kilo almamıza yol açıyor. Bu nedenlerin arasında çoğumuzun çok da farkında olmadığı ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar da bulunuyor. Çürük dişten ağız içindeki iltihaplara kadar farklı durumlar, kilo almamıza yol açabiliyor.

Haberler 19.03.2022 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Di Hekimi, Protez Uzman Hatice Aan, fazla kilo almamzn ya da obezitenin az ve di sal ile yakndan ilikisi olduunu belirterek, önemli bilgiler verdi.

Diyabete ve ileri yalara dikkat!

Sindirim azdan balyor. Di eksiklii ya da çürüklüü nedeniyle çinemenin yeterince yaplamad durumlarda, gdalar azda yeterince parçalanamyor. Bir besinin azda parçalanarak salkl bir sindirim balangc için bir lokmann en az 20 kez çinenmesi gerekiyor. Özellikle ya ilerleyenlerin ve diyabet hastalarnn çineme fonksiyonlarnda bozulmalar oluabiliyor. Yala beraber di saysnda azalma ya da yaplan protezlerin yeterince uyumlu olmamas gibi nedenlerle çineme fonksiyonu yerine getirilemiyor. Bu durumda kiinin besin tercihi yumuak, kolay çinenebilen karbonhidrat düzeyi yüksek gdalar oluyor. Acbadem Altunizade Hastanesinden Di Hekimi, Protez Uzman Aan, çineme gerektiren, proteinden zengin et tavuk ya da lifli sebze ve meyvelerin yerini tükürükle yumuatp yutulabilen karbonhidratlar alyor. leri yata ya da diyabeti olan bir hastann, çineme fonksiyonu yeterli deilse bir kase tavuklu yeil salata tüketmesi, bir poaça tüketmesinden çok daha zor diyor.

çocuunuzda çürük di varsa

çürük oluumuna neden olan etkenlerin banda ar karbonhidrat tüketimi geliyor. Yapkan, ekerli, niastal ürünlerin tüketiminin yüksek olmas, çürük artna yol açyor. çürüyen diler ar yapyor ve sindirim ileminde aktif rol oynayamyor. Sallanan süt dileri ve/veya arl çürük dilerin varlnda çocuklar sert salkl yiyecekleri tüketmektense daha çok kolay çinenen karbonhidratl ve ekerli yiyeceklere yöneliyorlar. Obezite ile mücadelede çocuklarn dilerinin çürümemesi için ekerli yiyeceklerden uzak tutulmas, az hijyenine dikkat edilmesi, frçalama alkanl kazandrlmas ve düzenli di hekimi kontrolünün yaplmas genel salnn korunmas için de önemli hale geliyor.

Aznzda iltihap oluursa

Enflamasyon yani iltihap oluumunun obezite, diyabet ve az sal arasndaki etkileimin büyük bir parças olduunu ifade eden Di Hekimi Aan nflamatuar proteinler vücudunuzun baklk tepkisinde önemli sinyallerdir, bu nedenle di eti hastal gibi kronik bir enfeksiyon olduunda vücudunuz çok daha fazla inflamatuar bileik salglar. Bunlar, vücudumuzun enerji kullanmn ve kilo kaybn düzenlemesine yardmc olan leptin gibi baz önemli hormonlarn görev yapmasn engeller. Besin enerjiye dönümeden, ya olarak depolanr diyor. Ama bu, madalyonun yalnzca bir yüzü. Dier yüzünde ise, oluan ya hücreleri de ayn zamanda inflamatuar proteinleri salglyor. Bu proteinler de kilo artna neden olduu gibi azdaki bakterilere kar baklk tepkisini de hzlandrarak az salnda bozulmaya yol açyor. Dolaysyla obezlerde ya dokusunun fazla olmasna bal da az sal olumsuz etkileniyor.

Di eti hastalklar egzersiz yapmanz zorlatrr

Di eti hastalklar, kiinin hareket için harcayaca enerjiyi düürüyor. Di eti hastalklarn, hiç geçmeyen souk algnl veya grip gibi düünebiliriz yani kronik bir enfeksiyondur. Grip ya da nezleyken egzersiz yapmaya çaltnzda çok çabuk yorulduunuzu fark edersiniz. Di eti hastalnn varlnda da durum ayndr üstelik bunu her gün yaarsnz. Di etinde oluan enflamasyon kronik yorgunlua katkda bulunarak egzersiz yapmay veya sürdürmeyi zorlatrabilir diyen Di Hekimi Hatice Aan, özellikle diyabet hastalarnda bu durumun daha etkili olduunu belirtiyor. Zira, diyabet di eti hastal riskini artran bir faktör. Fakat yine, di eti hastal da diyabeti daha kötü hale getiriyor. Diyabet, vücudunuza besin yoluyla alnan enerjinin ileme ve kullanma biçimini bozuyor. Dolaysyla normal olarak beslenseniz bile, vücut onu enerjiye dönütüremedii için kii kendini halsiz, yorgun hissediyor. Bu durumda hareket kapasitesi düüyor. Hareket edilemedii için de yine kilo alm kolaylayor.

Obezite az ve di saln olumsuz etkiliyor

Obezitenin az ve di sal ile ilgili olumsuz etkileri olduunu söyleyen Hatice Aan Yaplan çalmalarda obez hastalarda di çürükleri ve gingivitis dediimiz di eti hastalklarnda belirgin art gözlenmitir. Bunlara bal olarak bu kiilerde az kokusu da geliebilir. Yine obezlerde görülen reflüye bal, az içi asiditesinin artmas da dilerdeki mine erozyonu ve anmalarn arttryor, di hassasiyetleri oluabiliyor. Bu kiilerde az kuruluunda art da görülüyor.

Ana Sayfaya Git