Çürük Diş Romatoid Artrit Sebebi Olabilir

Her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık olan iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit, ilerleyen safhalarda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilerken, kahve fincanını tutmak bile güçleşebilir. Medical Park Fatih Hastanesi Uzman Dr. Süheyla Ertaş, romatoid artrit hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Haberler 16.06.2017 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kronik seyirli sistemik bir hastalk olan Romatoid artritte, tekrarlayan eklem iltihaplarnn yansra eklem kapsülü ve tendon iltihaplar sklkla görülür. ç organ tutulumlar özellikle göz, akcier, deri, kalp ve damarlar, kas ve sinir sistemi gibi pek çok organda görülebilir.

Uzman Dr. Süheyla Erta, sklkla 35 yandan sonra ortaya çkan hastaln kadnlarda görülme orannn erkeklerden daha fazla olduunu kaydederek, unlar söyledi:

çÜRÜK D DAVETYE çIKARIYOR

Romatoid artritin olumasnda genetik ve çevresel pek çok faktörün rol oynad düünülmektedir. çevresel faktörler içerisinde beslenme alkanlklar ve obezite, eker hastal, ar miktarda sigara ve alkol tüketimi saylabilir. Ayrca tekrarlayan viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle di, bademcik ve safra kesesi iltihaplarnn romatoid artritin olumasnda etkili olduu tespit edilmitir. Son yllarda yaplan klinik aratrmalar tedavi edilmeyen çürük dilerin romatoid artritin ortaya çkmasnda etkili olduunu göstermitir.

LK BELRTY çENEDEN VEREBLR

Romatoid artritli hastalarda eklem ikayetleri henüz ortaya çkmadan halsizlik, bitkinlik, güçsüzlük, kas arlar gibi semptomlar görülmektedir. lerleyen zamanlarda tekrarlayan eklem arlar, ilikler, hareket kstll ve güç kayb ortaya çkar. Ar ve ilikler özellikle parmak eklemlerinde, el bileklerinde, ayak bileklerinde ve ayan ön ksmnda, ayak parmaklarnda sklkla görülmekle beraber dirsek, omuz, diz ve kalça eklemi tutulumu da oldukça sk görülmektedir. Hastaln ilk ortaya çkt dönemlerde çene eklemi tutulumu nedeniyle çenede arlar oluabilir.

HAREKETSZLK ARILARI DDETLENDRYOR

Hastalarn pek çou arlarnn dinlenme esnasnda iddetlendiini ve hareket ettiklerinde azaldn söylerler. Özellikle sabahlar eklem arlar youn hissedilir ve hastalar eklemlerinde hareket zorluu ve sertlik hissederler. Sabah sertlii parmak eklemlerinde çok sk görülür ve hastalar parmaklarn hareket ettirdiklerinde sertliin azaldn farkederler. Ayrca ellerde ve parmaklarda güç kayb da olabilmektedir. Özellikle hastaln alevlendii dönemlerde hastalar için kahve fincann tutmak bile güçleir, elleri ve parmaklar kapatmak imkanszlar. Tedavi edilmeyen ya da tedaviye yant alnamayan hastalarda ilerleyen zamanlarda el parmaklarnda ekil bozukluklar ortaya çkabilir.

KAYETLER 6 HAFTAYI GEçERSE...

Eklemlerde uzun süren ya da tekrarlayan arlar, ilikler ve hareket kstll varsa romatolojik deerlendirme gereklidir. Özellikle 6 haftadan daha uzun süren ve birden fazla eklemde görülen ar ve ilikler romatoid artrit üphesi ile aratrlmaldr.

SADECE EKLEM HASTALII DEL

Romatoid artrit sistemik hastalklardandr. Yani eklem ikayetlerinden baka dier organlarda da çeitli semptomlar ortaya çkabilir. Örnein deride romatizmal noduller oluabilir. Bu noduller en çok el parmak eklemleri çevresinde ve dirsek ekleminde görülmektedir ve arl deillerdir. Yine parmak uçlarnda morarmalar ortaya çkabilir. Ayrca Romatoid artritli hastalarda Polinoropat ve Karpal Tünel sendromu da görülebilir. Bu hastalar özellikle parmaklarda uyumadan yaknrlar. Özellikle ellerde uyuma, karncalanma ve güç kayb ile birlikte ba ve boyun ars ve boyun hareketlerinde kstllk varsa boyun omurga eklemlerinde Romatoid artrit tutulumundan üphelenilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Akcierlerde romatizmal noduller ve fbroz dokusu oluumu ve akcier zarnda sv birikimi görülebilmektedir. Romatoid artrit damar sertlii olarak da bilinen aterosklerozu hzlandrr, özellikle tedavi edilmeyen vakalarda ateroskleroz sebebiyle kalp krizi ve felce yol açabilir.

SGARA YLEMEYE EN BÜYÜK ENGEL

Romatoid artrit kronik bir hastalktr, ancak etkili bir tedavi ile çok iyi kontrol altna alnabilir. Özellikle erken tehis edilebilen ve tedaviye zamannda balanan vakalardan çok iyi sonuçlar alnabilir ve bu hastalarn yaam kalitesi çok fazla deimez. Romatoid artrit tedavisinde hastann gösterdii çaba en önemli faktörlerden biridir. Tavsiye edilen tedavilere düzenli olarak devam etmek çok önemlidir. Ayn zamanda hastann hayat kalitesi ve alkanlklar da tedaviyi etkiler. Örnein sigara hem eklem iltihaplarn kötületirir, hem de hastal kontrol altna alan ilaçlarn etkisini azaltr. Bu nedenle Romatoid artritli hastalar kesinlikle sigara içmemelidirler. Ayrca beslenme alkanlklar da önemlidir. Sebze ve meyveden zengin beslenme tarz iltihabn olumasn engelleyici özellik tadndan hastaln seyrini olumlu etkiler. Hastann düzenli olarak spor yapmas da hareket kstllnn önlenmesi açsndan önemlidir.

Ana Sayfaya Git