D Vitamini Eksikliği Kısırlık Sebebi

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, ‘D vitamini eksikliği üreme sağlığını olumsuz etkiler. Anne-baba olmak isteyenler günde 15 dakika el-kol ve yüzünü güneşe maruz bırakmalı’ diyerek uyarıyor.

Haberler 23.08.2017 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tademir, D vitamini ve ksrlk hakknda bilgiler verdi

Anne olmay planlayan kadnlarn veya hamilelerin, günde 15-20 dakika kadar günelenmesi veya yürüyü yapmas, gerekli D vitaminini almalar için yeterlidir. Yaz tatiline giden anne adaylarnn gölgede günelenmeleri gerekir. Günde sadece 15 dakika el, kol ve yüzünüzün günee maruz kalmas yeterlidir. Günein tam tepede olduu saatler hamileler için sknt yaratacandan 12.00-15.00 saatlerinde günee çkmamak en dorusu olacaktr. Ayrca camn arkasndan alnan güne nn D vitamini açsndan insan vücuduna hiçbir yarar yoktur diyen Op. Dr. Seval Tademir, Fazla günete kalarak daha fazla D vitamini alnmas da söz konusu deildir diyerek günete fazla kalnmamas gerektii konusunda da uyaryor.

YUMURTA KALTESN OLUMSUZ ETKLER

Op. Dr. Seval Tademir, D vitamini eksikliinin, son yllarda infertilite (ksrlk) ve düük problemi olan hastalarda daha sk oranda görüldüü saptand. D vitamini eksikli üreme saln, yumurta rezervini, yumurtann kalitesini ve döllenme oranlarn olumsuz olarak etkiler. Ayrca döllenmi yumurtann anne rahmine tutunma orann da düürür.

TON BALII VE SÜT ÜRÜNLER TÜKETN

Kanda 25 hidroksi vitamin D düzeyini ölçerek vitamin D depolarn deerlendiririz. 30 ng/mlnin altndaki deerler düük olarak kabul edilir diyen Op. Dr. Seval Tademir, D vitaminini güneten alabileceimiz gibi ton bal, uskumru, yumurta sars, karacier, süt ve süt ürünleri, tahl gibi ürünlerde de bulabiliriz diyerek D vitamini eksiklii olanlarn bu gdalardan tüketmesi gerektiini özellikle belirtiyor.

Eksiklik tespit edilirse günde 600-800 IU aras D vitamini alnabilir. 1000 IUdan fazla alnmaz, yan etkileri ortaya çkabilir diyen Op. Dr. Seval Tademir uyaryor:

TEDAVDEN ÖNCE D VTAMNNE BAKTIRIN

Özellikle ksrlk ve tüp bebek tedavisi görecek olan hastalarda mutlaka D vitamini düzeyine baklmal. Özellikle ya 35in üzerinde olan ve güneten daha az faydalanan grupta, D vitamini eksiklii daha sk görülür. Eksik olan vitaminin tedavisinden sonra yaplan infertilite (ksrlk) tedavisinden, çok daha baarl sonuçlar elde ediliyor. Son yllarda bunu destekleyen birçok çalma yapld. Ksacas D vitamini, vücudumuzda sadece kanda kalsiyum oranlarn belirleyen, barsaktan kalsiyum emilimine yardm olan vitamin deil; tüm vücut baklk sistemini düzenleyerek gribal enfeksiyonlara direncimizi artran bir vitamindir. Önemli kanser vakalarnda, meme, pankreas, kolon, rektum kanserlerinin seyrini etkiler, kalp ve damar hastalklarn önler. nfertiliteyi (ksrl) önemli ekilde etkileyen çok önemli vitamindir.

Ana Sayfaya Git