D Vitamini Eksikliğinin Hiç Bilmediğiniz Zararları!

“Son dönemde bilimsel çalışmalar, D vitamini eksikliğinin; tümör gelişimine, kalp-damar hastalıklarına, diyabete, enfeksiyonlarda eğilime ve de depresyona yol açtığını göstermektedir” diyen Romatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Barış Gündoğdu, D vitamini eksikliğinde kas-iskelet ağrılarının da sık sık görülebileceğini söyledi.

Haberler 08.09.2018 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son dönemde bilimsel çalmalar, D vitamini eksikliinin; tümör geliimine, kalp-damar hastalklarna, diyabete, enfeksiyonlarda eilime ve de depresyona yol açtn göstermektedir diyen Romatoloji Uzman Dr. Ör. Üyesi Bar Gündodu, D vitamini eksikliinde kas-iskelet arlarnn da sk sk görülebileceini söyledi.

Vücut için son derece önemli olan D vitamini, bata kas-iskelet sistemi olmak üzere vücudumuzda dier sistemlere yönelik farkl etkileri olan daha çok hormon yapsnda bir moleküldür. D vitamininin iki formu beslenme için önemlidir.

D2 ve D3 Vitaminleri Nelerdir?

D2 Vitamini, bitkilerde ve maya mantarlarnda üretilir. Yine yüksek dozlarda takviye gdalarda bulunur. D3 Vitamini ise en aktif D vitamini formudur ve direkt güne na maruziyet sonras deride oluur. En yaygn D3 vitamini besin kaynaklar ise güçlendirilmi tahllar, günlük takviye gdalardr. Bu vitamin ayrca balklarn karacierinde ve yal deniz balklarnda bulunur.

Eksiklii Bütün Vücudu Etkiliyor!

Son bilimsel çalmalarda, D vitamini eksikliinin; tümör geliimine (kolon-kaln barsak, meme, prostat kanserleri), kalp-damar hastalklar, diyabete, enfeksiyonlarda eilime ve de depresyona yol açt belirtilmektedir. Ayrca tbbi yaynlarda D vitamininin, immün (baklk) toleransta önemli rolü olduu öne sürülmektedir. Dolaysyla D vitamini eksikliinin; ba dokusu hastalklarna (sistemik lupus eritematoz, romatoid artrit vb) yatknl arttrd ve bu türden tanlar olan hastalarda eklem arlarn iddetlendirdii bildirilmektedir.

En çok Kimlerde Görülür?

D vitamini eksikliinin en yaygn nedeni, güne na yeterince maruz kalmamaktr! Bununla birlikte gün içerisinde uzun süre kapal ortamda kalanlar, ciddi karacier-böbrek hastal olanlar, rifampisin (tüberküloz-verem ilac), epilepsi-sara ilac kullananlar D vitamini eksiklii riski altndadrlar.

Günein Tedavi Edici Inlar Cam Varken çeri Süzülemez

D vitamini, cildiniz tarafndan doal güne ndan gelen ultraviyole radyasyonu ile karlanca üretilir. Günein tedavi edici nlar (ki bunlar cildinizde D vitamini üretirler) herhangi bir camdan içeri süzülemezler. Yani evinizde veya arabanzda otururken deride D vitamini üretimi olmaz.

Günlük besinlerinizden yeterli D vitamini alabilmek hemen hemen imkanszdr. Vücudunuzda D vitamini oluturmann tek yolu dorudan güne n ile temas etmektir. Günlük vitamin D ihtiyacn en alt düzeyde karlayabilmek için en az 10 bardak D vitamini katks ile güçlendirilmi süt içmek gereklidir. Bu ise pratik olarak mümkün deildir ve süt, fazla tüketildiinde süt-alkali sendromu denilen rahatszla yol açabilir.

Peki D Vitaminini Nasl Alrz?

Haftada en az 3 kez 5-15 dakika boyunca direkt güne na kol ve bacaklarn ya da yüzün, kollarn ve ellerin maruz kalmas salanmaldr. Bununla birlikte daha esmer tenli insanlar, güne kremi kullananlar veya yallar daha uzun süre güne na ihtiyaç duyabilirler. Yeni çalmalarda yallarda günlük D vitamini ihtiyac 800 IU olarak bildirilmektedir. Özellikle romatoid artrit, lupus gibi sistemik-romatizmal hastal olanlarda ve bu nedenle kortizon kullananlarda D vitamini takviyesi daha önemlidir.

çocuklarda Raitizme Yetikinlerde ise Kemik Erimesine Neden Olabilir!

D vitamini eksiklii, her ya grubunda kaslarda güçsüzlüe, kaslarda ve kemiklerde yaygn arya neden olabilir. D vitamini kan düzeyinin düük olmas bebeklerde, çocuklarda raitizme yol açar. Erikinlerde ise özelikle omurga, pelvis, bacak kemiklerinde osteomalazi (kemiklerde yumuama) ve osteoporoz (kemik erimesi) geliimine sebep olabilir. Etkilenen kemikler dokunmakla arldr ve ufak bir travma sonras ya da kendiliinden krklar oluabilir.

Ana Sayfaya Git