D vitamini eksikliği Covid-19'dan ölüm riskini artırabilir! D vitamini nedir ne işe yarar?

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, D vitamini eksikliği ile yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı ölüm oranlarının yüksekliği arasında bağ olabileceğini ortaya koydu. D vitamini nedir, ne işe yarar? D vitamini eksikliğini nasıl anlarız? Detaylar haberimizde...

Haberler 12.05.2020 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesinde bir grup aratrmac tarafndan yaplan çalmada, Covid-19 kaynakl yüksek ölümlerin görüldüü talya, spanya ve ngiltere gibi ülkelerdeki ölüm vakalarnda D vitamini seviyelerinin dier ülkelerdeki vakalarla kyaslandnda daha düük olduu tespit edildi.

Raporda, aratrma grubu bakan Vadim Backmann, Analizimiz, Kovid-19a yakalanmay engellemese de D vitamini yeterli hastalarn ölüm oranlarnn yar yarya daha düük olacan ve komplikasyonlar azaltabileceini gösteriyor. ifadelerine yer verildi.

MDLK EK TEDAV OLARAK KULLANILABLR

Backman, Kovid-19a kar daha savunmasz olan Afro-Amerikallar ve vitamin eksikliinin yaygn görüldüü yal hastalar için D vitamini takviyesinin imdilik ek tedavi olarak kullanlabileceini belirtti.

Bununla birlikte, raporda virüse kar tüm insanlar D vitamini almaya yönlendirmek için erken olduu, vitaminin doru dozda alnmazsa yan etkilerinin bulunabilecei ve nihai sonuçlar için aratrmann derinletirilmesi gerektii vurguland.

D VTAMN NEDR?

Tp dilinde kalsiferol denilen, yada çözünen, karacierde ve ya dokuda depolanan vitamin çeitlerinden biridir. D2 ve D3 olarak iki tipe ayrlmaktadr. Güneten ve besinlerden alnan D vitamini, karacierde ve böbrekte deiime urayarak daha etkili bir kimyasala dönümektedir.

D VTAMN EKSKL BELRTLER NELERDR?

D vitamini eksiklii, vücudun tüm sistemlerini etkilemekte ve pek çok hastala davetiye çkarmaktadr. Günümüzün yaam koullar, kapal ortamlarda çalmak, açk hava aktivitelerini yeterince gerçekletirmemek, yetersiz beslenme D vitamini eksikliini artrmaktadr. D vitamini eksiklii, her ya grubunu etkileyen ve önemli salk sorunlarnn ortaya çkmasna sebep olan bir etkendir.

D vitamini eksiklii çeitli belirtilerle ortaya çkabilmektedir. Burada önemli olan detay, kiilerin kendilerini izlemesi ve gerekli önlemleri almasdr. D vitamini eksiklii belirtileri aadaki ekilde sralanabilir:

- Genel vücut ars

- Yorgunluk

- Yürümekte zorlanma (denge problemi)

- Kemik ars

- Kuvvet kayb

- Saç dökülmesi

- Ba ars

- Depresyon

- Deiken ruh hali

- Uykusuzluk

- Eklemlerde ve parmaklarda ar

- Gözalt morluklar

- Ar terleme

- Kilo vermekte güçlük çekme

- Sürekli üüme

D VTAMN EKSKL NEDENLER NELERDR?

D vitamini eksiklii aadaki durumlarda ortaya çkabilir;

D vitamini açsndan zengin ürünleri tüketmemek

D vitamininin metabolize edilememesi

D vitamini atlmnn azalmas

Genetik hastalklar

Ultraviyole B (UVB) güne nda yeterli zaman harcanmamas

Ana Sayfaya Git