D vitamini eksikliği kısırlık sebebi

Kış günlerinde güneş ışınlarından yeterince faydalanamıyor, D vitamini alamıyoruz. Vücudumuzun D vitamini ihtiyacını, besinlerden veya vitaminlerden sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle kış aylarında hamilelik dönemlerini geçiren kadınların bu konuda iki kat daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Haberler 20.01.2017 - 08:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkemizde güneli geçen gün says fazla olmasna ramen D vitamini eksiklii yaygn olarak görülüyor diyen Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, D vitamini eksiklii üreme saln olumsuz etkiler diyerek uyaryor. Seval Tademir, D vitamini ve ksrlk hakknda bilgiler verdi.

D vitamini eksikliinin, son yllarda infertilite (ksrlk) ve düük problemi olan hastalarda daha sk oranda görüldüü saptand. D vitamini eksikli üreme saln, yumurta rezervini, yumurtann kalitesini ve döllenme oranlarn olumsuz olarak etkiler. Ayrca döllenmi yumurtann anne rahmine tutunma orann da düürür.

YUMURTA SARISI VE SÜT TÜKETN

Kanda 25 hidroksi vitamin D düzeyini ölçerek vitamin D depolarn deerlendiririz. 30 ng/mlnin altndaki deerler düük olarak kabul edilir diyen Op. Dr. Seval Tademir, D vitaminini güneten alabileceimiz gibi ton bal, uskumru, yumurta sars, karacier, süt ve süt ürünleri, tahl gibi ürünlerde de bulabiliriz diyerek D vitamini eksiklii olanlarn bu gdalardan tüketmesi gerektiini özellikle belirtiyor.

Eksiklik tespit edilirse günde 600-800 IU aras D vitamini alnabilir. 1000 IUdan fazla alnmaz, yan etkileri ortaya çkabilir diyen Op. Dr. Seval Tademir uyaryor:

TEDAVDEN ÖNCE D VTAMN DÜZEYNE BAKILMALI

Özellikle ksrlk ve tüp bebek tedavisi görecek olan hastalarda mutlaka D vitamini düzeyine baklmal. Özellikle ya 35in üzerinde olan ve güneten daha az faydalanan grupta, D vitamini eksiklii daha sk görülür. Eksik olan vitaminin tedavisinden sonra yaplan infertilite (ksrlk) tedavisinden, çok daha baarl sonuçlar elde ediliyor. Son yllarda bunu destekleyen birçok çalma yapld. Ksacas D vitamini, vücudumuzda sadece kanda kalsiyum oranlarn belirleyen, barsaktan kalsiyum emilimine yardm olan vitamin deil; tüm vücut baklk sistemini düzenleyerek gribal enfeksiyonlara direncimizi artran bir vitamindir. Önemli kanser vakalarnda, meme, pankreas, kolon, rektum kanserlerinin seyrini etkiler, kalp ve damar hastalklarn önler. nfertiliteyi (ksrl) önemli ekilde etkileyen çok önemli vitamindir.

Ana Sayfaya Git