D Vitamini Hamilelikte Çok Önemli!

Dünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise durum benzer. Yaklaşık %60-70 oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği biliniyor. Anne adaylarının, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske etmemek için yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor.

Haberler 18.12.2021 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)- Prof. Dr. Recai Pabuçcu, D vitaminin insan vücudunda çok farkl yerlerde çok çeitli görevleri olduunun altn çizerken konu hakknda önemli bilgiler paylat.

Vücudumuz için kritik öneme sahip olan D Vitamini, hamilelikte bebein kemik, di, böbrek, kalp ve sinir sisteminin gelimesine yardmc oluyor. Gebeliin son üç aynda bebein kemik geliimi için fosfora ve kalsiyuma gereksinimi artyor. Bu sebeple gebelikte süt, balk, yumurta gibi kalsiyum, fosfor ve D vitamini içeren besinlerin tüketilmesi hem annenin sal hem de bebek sal için önem tayor. Bu kapsamda hamileliin 12. Haftasndan itibaren D vitamini takviyesine balanmas gerektiinin altn çizen Prof. Dr. Recai Pabuçcu, D vitamini eksiklii toplumumuzda birçok kiide görülüyor. Özellikle hamilelik sürecinde ve günein daha az gözüktüü k aylarnda D vitamini destei oldukça önemli. çünkü gebelikte D vitamini eksiklii olduunda, preeklampsi dediimiz yüksek tansiyon ile birlikte giden halk arasnda gebelik zehirlenmesi durumu, gebelik ekeri, bebekte geliim sorunlar ve bebekte erken doum riskinde art izlenebiliyor. Bu yüzden gebe kalmadan ve tüp bebek tedavisine balamadan önce anne adaynn deerlerini ölçüyoruz ve gerekli D vitamini takviyesini yaptktan sonra ilemlere balyoruz diye belirtti.

Gebelikte D vitamine dikkat edilmedi

Gebelik döneminde eksik olan D vitamini hem annede hem de doumdan sonra bebekte ciddi salk sorunlarna yol açyor. Gebeliin son 3 aynda bebein kemik oluumu için kalsiyum ve fosfora gereksinimi artyor. Bu nedenle gebelikte süt, yourt, balk, yumurta, tereya gibi kalsiyum, fosfor ve D vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi önem tayor. Gebelikte D vitamini eksikliinde annede oluacak salk sorunlarnn bebei de etkilediini belirten Prof. Dr. Recai Pabuçcu, Vücut D vitaminin üretme ve emme yeteneini birçok faktör etkiliyor. Ya, obezite, barsak sal, günee maruziyet gibi faktörler vitamin emilimi için devreye girer. Ancak vücudun onu düzgün üretebilmesi için en çok güne na ihtiyaç duyar. Gerekli vitamin alnmadnda ise anne adaynda birtakm sorunlar izlenebiliyor dedi.

D vitamini eksiklii çocuklarda Raitizme Sebep Oluyor

D vitamini eksikliinin bebeklerde kemik salnn bozukluuna ve raitizm hastalna çabuk yakalanmasna sebep olabileceini belirten Prof. Dr. Recai Pabuçcu, D vitamini eksiklii, bebekte solunum problemleri, kalsiyum düüklüü, büyüme gerilii, dikkat eksiklii, hiperaktivite, zeka problemleri, raitizm gibi birçok probleme yol açabiliyor. Hamilelerde ise kemiklerin yumuamasna sebep oluyor. Bu yüzden gebelik döneminde, 12. Haftadan sonra günlük 10 mikrogram D vitamini destei öneriyoruz dedi.

D vitamini için 30 dakika yeterli

Prof. Dr. Recai Pabuçcu sözlerine öyle devam etti, Gebelikte D vitamini yönünden zengin olan besinlere yani yumurta, süt, yal balk, et tüketimine önem verilmelidir. Ancak mutlaka günelenme de önemli bir kaynaktr. Bu yüzden günde 15 ile 30 dakika günelenme D vitamininin üretimi için yeterli olacaktr.

Ana Sayfaya Git