Dış kulak yolu enfeksiyonu; mevsim hastalığı

Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Evrim Güleç Doğan, yaz mevsimi ile birlikte artış gösteren dış kulak yolu enfeksiyonlarına dikkat çekti. Op.Dr. Doğan, “Hastalık tedavi edilmezse dış kulak yolundaki enfeksiyona bağlı şişlik ve salgılar kulakta tıkanıklığa ve işitmede azalmaya sebep verebilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu kulağın kıkırdağına geçerek yaygın enfeksiyona dönüşebilir" dedi.

Haberler 25.07.2017 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz (KBB) Hastalklar Uzman Opr. Dr. Evrim Güleç Doan, yaz mevsimi ile birlikte art gösteren d kulak yolu enfeksiyonlarna dikkat çekti. Op.Dr. Doan, Hastalk tedavi edilmezse d kulak yolundaki enfeksiyona bal ilik ve salglar kulakta tkankla ve iitmede azalmaya sebep verebilir. D kulak yolu enfeksiyonu kulan kkrdana geçerek yaygn enfeksiyona dönüebilir dedi.

Yaz tatilinin en önemli aktivitelerinin banda gelen deniz ve havuz sefalar dikkat edilmedii takdirde çeitli salk sorunlarna neden oluyor. Bu salk sorunlarndan birinin d kulak yolu enfeksiyonu olduunu belirten Kent Alsancak Tp Merkezi KBB Uzman Opr.Dr. Evrim Güleç Doan, yaz mevsimiyle vaka saysnda önemli art olduunu söyledi. Havuz, deniz, du aktivitelerindeki artn d kulak yolunun nem dengesini bozduunu belirten Doan, öyle konutu:

Elbette bu enfeksiyona yol açan baka nedenler de var. Örnein; gebelik, diyabet gibi hormonal dengenin deimesi, alerjik, dermatolojik yatknlklar, d kulak yolunu temizleme adna tahri edilmesi gibi. imdi gördüümüz art mevsimsel. Yaz aylarnda du, havuz ve deniz kullanmyla birlikte d kulak yolunda nemlilik artar, d kulak yolundaki koruyucu salglarn yardmc etkisi azalr ve bu sebeple enfeksiyon sk görülür. Üstelik hem erikin hem de çocuklarda görülme skl artm durumda. D kulak yolunda bastrmakla ar, ilik hissi, kant, kulakta dolgunluk, iitme azl ve uultu enfeksiyonun önemli belirtileri.

KORUNMAK MÜMKÜN

D kulak yolunun kulak çubuu kullanlarak temizlenmemesi gerektiini vurgulayan, havuz yerine denizin tercih edilmesini öneren Opr.Dr. Doan, D kulak yolu için kullanlan kulak tkaçlar kullanarak nemlilik en aza indirilebilir. Hastalk tedavi edilmezse d kulak yolundaki enfeksiyona bal ilik ve salglar kulakta tkankla ve iitmede azalmaya sebep verebilir. D kulak yolu enfeksiyonu kulan kkrdana geçerek yaygn enfeksiyona dönüebilir dedi.

Ana Sayfaya Git