Daha fazla oksijen akciğere gitsin diye!

Kovid-19 hastalarının tedavi gördüğü yoğun bakımlarda çekilen görüntülerde hastaların yüzükoyun pozisyonda yatırılması merak konusu olurken, uzmanlar bu yöntemin solunum güçlüğü çeken hastalara uygulandığını ve akciğerlere daha fazla oksijen gitmesini sağladığını belirtiyor

Haberler 29.04.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tansyla youn bakmda tedavi gören ve nefes almakta güçlük çeken hastalarn yüzükoyun yatrlmasnn, hastaln her evresinde uygulandn ve akcierlere daha fazla oksijen gitmesine katkda bulunduunu belirtti.

Birçok ulusal ve uluslararas basn kuruluu, hem Türkiyede hem de Avrupadaki hastanelerde Kovid-19 hastalarnn tedavi gördüü youn bakm servislerinde pandemiyle mücadeleyi görüntüledi. Görüntülerde, solunum sknts nedeniyle nefes almakta güçlük çektii için solunum cihazna balanan hastalarn yüzükoyun pozisyonda yatrldnn görülmesi, bu konuda merak uyandrd.

Solunum yollar hastalklarnda nefes almakta güçlük çeken insanlara hastanelerde daha önce de uygulanan bu eski teknik, Kovid-19 hastalarna günde belirli saat aralklarnda uygulanarak akcierlerine daha fazla oksijen gitmesi salanyor.

Akcierlerin srta doru olan ksmnn daha ar olduunu, srtüstü yatan hastalarn arlnn srta yüklenmesiyle yeterli oksijen almakta güçlük çektiklerine iaret eden uzmanlar, yüzükoyun yatrldnda ise hastalarn akcierlerinin genilediini ve oksijen aknn arttn belirtiyor.

Ayrca uzmanlar, Kovid-19 hastalarnn yüzükoyun yatrlarak akcierlerinde toplanm ve nefes almalarn engelleyen svlarn akmasnn da salandn vurguluyor.

HASTALIIN HER EVRESNDE YOUN BAKIMDA VE ÖNCESNDE UYGULANABLYOR

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Salk Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Salk Bilimleri Enstitüsü Öretim Üyesi, Gülhane Eitim ve Aratrma Hastanesi Youn Bakm ve ç Hastalklar Uzman Prof. Dr. Hüseyin Levent Yamanel, AA muhabirine, yüzükoyun (pron) pozisyonunun, ani balangçl solunum sknts tablolarnda youn bakm ünitelerinde uzun süredir kullanlan klasik bir strateji olduunu söyledi.

Bu yöntemin tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de eskiden beri sklkla uygulandn belirten Yamanel, öyle devam etti:

Bu hastalarda genellikle orta ve ileri evrelerde, yapay solunum cihaz ile birlikte uygulanmaktadr. Ancak Kovid-19 salgnyla birlikte oksijenlenmesi bozulmu tüm vakalarda hastaln her evresinde ve yapay solunum cihaz kullanm olmakszn da kullanlmakta olup akcierlerin ve vücudun oksijenlenmesinin iyilemesine katkda bulunduu gözlenmitir. Ülkemizde de bütün dünyada olduu gibi hem youn bakmlarda hem de youn bakm öncesinde yaygn olarak kullanlmaktadr.

HAVA YOLLARINDA BRKEN SALGILARIN TEMZLENMESNE KATKI SALIYOR

Kovid-19 hastalnda akcierlerin ön ve arka bölümlerinde solunum dalmnn bozulduuna iaret eden Yamanel, Yüzükoyun pozisyonuyla bu dalmda iyileme görülmektedir. Dier dokulara oksijen tayan kann akcierlerde daha dengeli dalmasna da imkan vermektedir. Böylece akcierdeki solunum ve dolam dengesinin daha iyi olmasn salamaktadr. diye konutu.

Prof. Dr. Yamanel, bu yöntemin kalp ve diyafram kasnn daha rahat çalmasna da olanak saladna dikkati çekerek, Yine bron denilen hava yollarnn içinde biriken salglarn daha iyi temizlenmesi, havayla akcierlere uygulanan ilaçlarn etkisinin daha iyi olmas gibi etkileri de mevcuttur. dedi.

GÜNDE 20 SAATE KADAR UYGULANABLYOR

Youn bakm ünitelerinde çalan tecrübeli ekiplerin hastalar yüzükoyun pozisyona getirdiini aktaran Yamanel, unlar söyledi:

Bunu yaparken hastann damar yollarnn, beslenme ve mesane sondalarnn ve yapay hava yolunun zarar görmemesi için maksimum dikkat göstermektedirler. Yine yüzükoyun pozisyonda vücutta basnç oluturacak noktalar ve gözlerin zarar görmemesi için bütün takip ve önlemler bu ekiplerce alnmaktadr. Yine bu hastalarn tüp ile beslenmeleri de çok dikkatle ve yava yava artrlarak yaplmaktadr. Yüzükoyun pozisyonu günde 6 saatten 20 saate kadar uygulanabilmektedir.

Yamanel, bu zor ilemi laykyla yerine getiren youn bakm ekiplerinin haklarnn ödenemeyeceini belirterek, salk çalanlarna teekkür etti.

Ana Sayfaya Git