Damgalanma korkusuyla hastalığı saklıyorlar!

Kişinin düşünce, algılama ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyen şizofreni, bireyi olduğu kadar hasta yakınlarının yaşamını da olumsuz etkiliyor.

Haberler 10.03.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Ecem Erkin, izofreni hastalarnn sürekli ailelerinin bakm ve desteine ihtiyaç duyduunu söyledi.

izofreni hastal, kiinin düünce, alglama ve davranlarn olumsuz yönde etkileyen, buna bal olarak hastann rollerini yerine getirmede zorluk yaamasna sebep olan bir rahatszlktr diyen Ecem Erkin, Bu hastalarn çou aileleri ile birlikte yaamakta ve aileler ise bu bakm veren rolünü, herhangi bir destek almadan yerine getirmektedir. Ancak kronik ruhsal hastalklar, hastann olduu kadar ailenin de yaamn olumsuz etkilemektedir dedi.

izofreni ile ilgili yaklamlar deiti

izofreni hastal ile ilgili yaklamlarn zaman içinde büyük deiim gösterdiini belirten Ecem Erkin, özellikle aile faktörü ile ilgili bak açsnn büyük bir dönüüme uradn ifade ederek unlar söyledi:

izofreni hastalna neyin sebep olduu aratrlrken en çok aile üzerinde durulmutur. çou aratrmac aileyi, izofreni hastalnn sebebi olarak görmütür. Ancak 1950li yllarda antipsikotik ilaçlarn kefedilmesiyle birlikte artk depo hastaneler kapanarak, izofreni hastalarnn toplum içine karmalar olanak haline geldi. Bu tarihten sonra ise aileyi hastaln sebebi olarak gören bak açs yerini, aile tutumlarnn hastaln seyrini nasl etkilediine brakt. Aile, hastaln sebebi olarak damgalanmaktansa hastalarn tekrar rehabilite edilme süreçlerine dhil edilmitir.

Ülkemizde izofreni hastalarnn aileleriyle yaplan çalmalarn, hasta yaknlarnn aile yaantlarnda çatmalar ve duygusal sorunlarn yan sra hastann bakm ve terapisi konusunda maddi yüklerle karlatklarn gösterdiini belirten Erkin, izofreni hastalarnn çou, hastane yat sonrasnda aileleriyle birlikte yaamaktadr, bu nedenle aile ortamndaki ilikiler ve duygu davurumunun izofreni hastalarnda hastaln tekrarlamamas ve yeniden hastane yatn önleme açsndan önem tadn düünülmektedir diye konutu.

Aileler suçluluk duygusu yayor

izofreni hastalarnn ailelerinin ruhsal hastal olan bir üyeye sahip olmakla suçlanma, utanma ve hastaln kayna olma gibi duygular yaadn belirten Ecem Erkin, çocuklarnn hastalnn, toplum tarafndan iyi anne babalk yapmamaktan kaynakland eklinde yorumlanacan düünürler, topluma kar utanlacak bir özellikleri olduu algs ortaya çkar. Bunun utanlacak bir durum olduuna karar verildikten sonra ise bunun gizlenmesi eilimi ortaya çkar. Aileler enerjilerinin önemli bir ksmn hastal gizlemeye harcayabilir. Suçlanma, utanma gibi duygularla aile kendisini toplumsal ilikilerde kstlar ve böylece ailenin kendi kendini damgalamas sonucu ortaya çkar eklinde konutu.

Aileye psikoeitim verilmeli

Aileye hastalk hakknda anlalr bir dilde psikoeitim verilmesi gerektiini belirten Psikolog Ecem Erkin, u tavsiyelerde bulundu:

Bu eitim, hasta yaknlarnn hastayla ilgili beklentilerinin daha gerçekçi düzeyde olabilmesini, duygusal ve maddi yükün azaltlmasn salar. Destekleyici ve eitici uygulamalar ise ailenin zorlanmasnda, öfke ve depresif belirtilerinde azalmaya sebep olmaktadr. Aileler, hastalaryla daha fazla ilgilenebilmek için eski sosyal ortamlarndan uzaklaabilirler, hastaya daha korumac ekilde davranabilirler. Bu durum; hem kendilerini daha çaresiz ve depresif duruma sokabilirken, ayn zamanda hastann da kendilerine daha fazla balanmalarna sebep olur. Aile eitimleri; bu tarz yanl yaklamlarn düzeltilmesi hususunda önemlidir.

Ecem Erkin, kronik ruhsal hastalklarn rehabilite edilme sürecinde en önemli unsurun ise hasta, hasta yakn ve tedavi ekibi arasndaki ibirlii olduuna dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git