Dar ayakkabı mantar yapar

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Emine Kolu, küçük ve sert tabanlı ayakkabı seçiminin düztabanlık ve mantar enfeksiyonlarının baş nedenleri arasında olduğunu söyledi.

Haberler 06.05.2022 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son zamanlarda artan ayak ikayetleriyle ilgili hastanelere bavuran hastalarn birçounda sonradan oluan düztabanlk ve mantar enfeksiyonlaryla ilgili uzman doktor uyarda bulundu. Kronik süreçte sert tabanl ayakkablarn seçiminden kaynakl düztabanln olutuunu kaydeden Memorial Dicle Hastanesinde görevli Uzman Dr. Emine Kolu, dar ve normal ayak numarasndan daha küçük ayakkablarn giyilmesiyle sktrlm alanda parmak ekli bozukluu ve buna bal terlemeden kaynakl mantar enfeksiyonlarnn olutuunu ifade etti.

Sonradan oluan düztabanlarn baz kas hastalk guruplar, kronik süreçte uygun ayakkab seçimi yaplmam ise sonradan gelien düztaban gibi ayak hastalklaryla karlaabileceini aktaran Dr. Kolu, Aslnda düztabanlk ayan iç aksinin yüksekliinin azalmas ya da tamamen kaybolmasdr. Topuk, ayamzn 1. ve 5. parma arasnda ciddi bir denge mekanizmas vardr. Düztabanl hastalarda ise bu denge mekanizmasnn bozulmasndan dolay ayan bütün yükünü iç ksma yönlendirmi oluruz. Ayn topuklu ayakkablarda da bunu yaparz. Topuun ani yükseklikten ani inie geçmesinde ön ayan ve parmaklarn öne doru sktrlmas ve parmaklarda ekil bozukluklarnn olmas ön ayak yapsnn tamamen bozulmas ve hastann sklkla ön ayak arsyla bize bavurmasn sonuçlandrr dedi.

SIK AYAKKABI PARMAK BOZUKLUU VE MANTAR ENFEKSYONU OLUTURABLR

Mevsimsel terlik ve sandaletten ayakkabya geçilerde numaralarn tekrardan gözden geçirilmesi gerektiini, daha önce giydikleri ayakkablarn dar gelmesiyle yarm numara büyük tercih edilmesi gerektiini kaydeden Kolu, parmak bozukluklar ve mantar enfeksiyonuna kar tedbir olunmas gerektiini vurgulad. Dr. Kolu, Yaz dönemlerinde açk ayakkablar ya da yüksek ve alçak topuklu terlik ve sandalet dediimiz ayakkablar tercih edilmektedir. Sandaletlerin de ayak tabannn çok sert olmamas ve arlk, hastann kas bozukluu ve yorgunluu oluturmamas için bir seçim olabilir. Sürekli terlik kullanan hastalarda da ayakkabya geçilerde numarasn biraz daha dikkatli bir ekilde tercih etmesi gerekir. Bizim için ideal olan en uzun parmak ile ayakkabnn uç noktasndan 1-2 santim boluk bulunmas iyi bir seçimdir. Aya çok büyük olduu için normal ayakkab numarasndan 1-2 numara alt tercih eden hasta gruplarnda ise parmakta, trnakta ekil bozukluklar görülebiliyor. Küçük bir alanda parmaklarn sktrlmas terleme ve bunlara bal olarak gelien mantar enfeksiyonlar çok sk rastladmz durumlardr diye konutu.

Ana Sayfaya Git