Dar kıyafette kıl dönmesi!

Gözeneklerin tıkanması, kılların çıkamayarak kıl dönmesi sorununa yol açıyor. Kıl dönmesi sorununun özellikle 20’li yaşlarda daha çok görüldüğünü belirten uzmanlar; erkeklerin, kilolu kişilerin, hijyen sorunu olanların ve dar kıyafet giyenlerin sorunla karşılaşma sıklığının daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, tedavide en etkili yöntemin 2 aşamalı cerrahi operasyon olduğunu ifade ediyor ve iyileşme döneminde kilo problemi ile hijyene dikkat edilmesini tavsiye ediyor.

Haberler 19.02.2022 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Opr. Dr. Ahmet Murat Koca, kl dönmesi sorununa yol açan nedenleri, belirtileri, tedavi yöntemlerini ve tavsiyelerini paylat.

Gözenek tkanmas neticesinde kllarn çkamayarak kl dönmesi oluumuna yol açtn belirten Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. Ahmet Murat Koca, Kl dönmesi tbbi olarak pilonidal sinüs, pilonidal kist veya kist dermoid sakral olarak tanmlanyor. Bazen doutan sinüs olmasna ramen yllarca belirti vermez ancak zamanla hastalk ortaya çkabilir. Vücutta her yerde görülebilmekle beraber en sk kuyruk sokumu, göbek çevresi, kasklarda karlalabilir. ltihabn toplanmasyla apse olumas sonrasnda belirtiler daha çok ortaya çkabilir. Özellikle 20li yalarda daha sk görülüyor. dedi.

CERRAH MÜDAHALE LE TEDAV MÜMKÜN

Op. Dr. Ahmet Murat Koca, kl dönmesinin ar, hassasiyet, sertlikle ve kötü kokulu akntyla kendini gösterebildiini söyledi ve sözlerine öyle devam etti:

Ac yaayan hastann oturamamasna yol açabiliyor. Bazen de bölgede kant ve slaklk hissi oluabiliyor. Erkeklerde, kilolu kiilerde, bölgesel çok kll olanlarda, hijyen sorunu olanlar ve çok terleyenlerde, dar kyafet giyinenlerde ve ailesel yatkn olanlarda sk karlalabiliyor. Tedavisiz durumlarda çok nadirde olsa belli oranda kanserleme riski bulunuyor. Tehisi hastann uzman doktor tarafndan iyi bir ekilde muayenesiyle mümkün olabiliyor. Kl dönmesi sorununu ortadan kaldrmak içi flep ile cerrahi tedavi, lazer veya radyofrekans uygulama, ilaç uygulamas, basit sinüsektomi, eksizyon ve spontan tedaviye brakma yöntemleri uygulanabiliyor.

SIKI KIYAFETLER GYLMEMEL

Tedavide en etkin ve tekrarlama ihtimali en düük yöntem ameliyatla hastalkl bölgenin çkarlmas ve orann doku döndürmeyle kapatlmas olduunu ifade eden Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. Ahmet Murat Koca, Bazen bölge çok iltihaplysa ameliyat 2 aamada yaplyor. Önce apse boaltlyor ve iltihap 2-3 hafta tedavi edilip kurutuluyor. kinci aamada çkarma ve kapama yöntemi uygulanyor. Ayrca cerrahi yöntemlerde çkarma ve kendi haline brakarak zamanla kapanmas yönteminden de bahsedebiliriz. yileme döneminden sonra da hasta bölgeyi klsz tutmal ve hijyene dikkat edip sk ve salksz kyafetler giymemeli. Ayrca kilo problemine de çare bularak bu sayede riskleri minimalize edebilirler. diye konutu.

Ana Sayfaya Git