Dayanılmaz yüz ağrılarının sebebi trigeminal nevralji olabilir!

Trigeminal Nevralji, yüzyıllardır bilinen ve üzerine araştırmalar yapılan bir hastalıktır. Hastaların yaşam kalitesini oldukça düşüren dayanılmaz yüz ağrılarına sebep olan bu hastalık, teşhisinin zor olması nedeniyle birçok başka hastalık ile karıştırılır. Peki trigeminal nevralji tam olarak ne demek? Nöroloji Uzmanı Dr. Aslı Şentürk, ‘’Trigeminal Nevralji’’ hakkında merak edilenleri anlattı:

Haberler 01.07.2018 - 12:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ba ve yüzün duyusunu alan trigeminal sinirle ilgili en bilinen ve sk rastlanan arl tablodur. çounlukla 40 ya sonrasnda balar. Kadnlarda erkeklerden daha sk görülür.

Yüzün özellikle alt ve üst çene bölümünde hissedilen, çounlukla tek tarafl olan tekrarlayc ar ataklardr.

Ar ani, iddetli, ksa süreli elektrik çarpmas gibi özellikte gözlemlenmektedir.

TRGEMNAL NEVRALJ ARISINI D ARISI LE KARITIRMAYIN!

Hastalar bu ary bazen di arsna benzetebilir ve di hekimlerine bavurabilirler. Bu nedenle dileri çekilen hasta says azmsanmayacak düzeydedir.

HASTALII HANG DURUMLAR TETKLER?

Trigeminal sinir, yüzün duyusunu salamann yannda çineme kaslarn da çaltrr. Bu nedenle ar kendiliinden ortaya çkabilecei gibi yüz ykama, yüze dokunma, çineme ve di frçalama gibi etkenlerle de tetiklenebilir.

Klasik trigeminal nevraljide hastaln gerçek sebebinin ne olduu bilinmemektedir. Trigeminal sinirin beyin sapndan çkt yerde damar bass ya da trigeminal sinirin beyin sapndaki duyu çekirdeinde anormallik olduu düünülmektedir.

Semptomatik trigeminal nevraljide ise altta yatan bir neden söz konusudur. Ar ile birlikte yüzde duyu kusuru gözlenir. Sinire bas yapan tümörler, anevrizmalar, multipl skleroz gibi hastalklar neden olabilir.

TRGEMNAL NEVRALJ HASTALIINDA TEDAV YÖNTEMLER

Tan ayrntl hastalk öyküsü ve nörolojik muayene ile konur. MR ve BT gibi görüntüleme tetkikleri ve EMG yardmc tan yöntemleridir. Tedavide öncelikle ilaçlardan yararlanlr. Dier bir tedavi yöntemi ise; botulinum toksin uygulamasdr. Ar üzerine oldukça etkili olmas, yan etkisinin az olmas ve kolay uygulanabilmesi nedeniyle tercih edilmektedir. laç tedavisine yant vermeyen vakalara cerrahi yöntemler uygulanr.

Ana Sayfaya Git