Demans erken yaşta alınan tedbirlerle önlenebilir

Bilim adamları, yaşam tercihlerine bağlı bazı risk faktörlerinin erken yaşlarda denetim altına alınmasının demans vakalarını önemli oranda engelleyebileceğini belirtti.

Haberler 24.07.2017 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngiliz tp dergisi The Lancetin öncülüünde oluturulan Demans Önleme ve Tedavisi için Lancet Komisyonu yaymlad raporda, ileri yalarda hastaln ortaya çkmasnda etkili olan 9 risk faktörünün denetim altna alnmasyla demans vakalarnn üçte bir orannda azaltlabileceini bildirdi.

Alannda uzman 24 uluslararas bilim adamndan oluan komisyon, çocuklukta eitici faaliyetlerin arttrlmasnn, orta yalarda duyma kayb, hipertansiyon ve obezitenin tedavi edilmesinin hastaln ortaya çkma ihtimalini yüzde 20 orannda azalttn ifade etti.

leri yalarda da sigaray brakma, depresyon ve eker hastalnn kontrol altna alnmas, fiziksel etkinlikler ve sosyallemenin demans vakalarn yüzde 15 orannda azaltt aktarld.

Raporda, demans vakalarnn yüzde 35inin söz konusu 9 risk faktörüne bal olduuna dikkat çekildi.

Komisyon üyesi Psikiyatri ve Davran Bilimleri Profesörü Lon Schneider, risk faktörlerini azaltmaya çalmann hastal önlemede ilaç gelitirme çalmalarndan çok daha etkili sonuç douracana vurgu yapt.

Demans konusunda dünya çapnda yaymlanan teorik ve klinik çalmalar izleyip, hastaln tedavisi ve önlenmesi konusunda periyodik tavsiye raporlar hazrlamak üzere kurulan komisyonun yaymlad ilk rapor, Alzeimer Derneinin 2017 Uluslararas Konferansnda tebli edildi ve The Lancet dergisinde yaymland.

Bunama hastal olarak da adlandrlan, beyin hücrelerinin normal yalanma süreci içinde olduundan çok daha hzl azalmasyla ortaya çkan bir hastalk olan demans halen dünya genelinde 47 milyon insan etkiliyor. 2030da 66 milyon insann, 2050de ise 115 milyon insann hastalktan muzdarip olaca tahmin ediliyor.

Ana Sayfaya Git