Demir eksikliği kanserin belirtisi olabilir

Prof. Dr. Birol Özer, "Demir eksikliği olanların yüzde 4-5'indeki neden, mide bağırsak sisteminde kanser varlığıdır. Onun için tedavi öncesi bunun değerlendirilmesi gerekir." dedi.

Haberler 20.10.2017 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Birol Özer, halk arasnda kanszlk olarak bilinen aneminin dünya genelinde çok yaygn görülen bir salk sorunu olduunu söyledi.

Dünya nüfusunun yaklak yüzde 25inin anemik olduuna iaret eden Özer, tüm anemilerin yüzde 50sinin demir eksiklii anemisi olduunu vurgulad.

Özer, demir eksiklii olanlarn yüzde 62sinde mide barsak sisteminde bir patoloji olduunu belirterek, Kan yapmnda kullanlan temel element demirdir. nsan vücudundaki total demir miktar 3 gramdr. Salkl kiiler günde yaklak 1-2 miligram demir kaybeder. dedi.

Gdalarla da günlük 10-15 mg demir alndn ve bunun da yüzde 15-20sinin barsaklardan emilerek kana kartn ifade eden Özer, Eer bir kiide günlük demir kayb 2 miligram geçer ve yerine konulamazsa zaman içinde demir eksikliine bal kanszlk ortaya çkar. uyarsnda bulundu.

Bu durumun kiide halsizlik, yorgunluk, üüme, dikkat eksiklii, çarpnt, infertilite, toprak yeme istei gibi ikayetlere neden olduunu dile getiren Özer, unlar kaydetti:

Demir eksiklii anemisinde temel neden mide barsak sisteminden kan kayb ya da barsaklardan demir emilim kusuru olmasdr. Onun için demir eksiklii saptanan her kiide tedaviye balanmadan önce bu eksiklii yapan sebebin bulunmas gerekir.

Demir eksiklii olanlarn yüzde 4-5indeki neden, mide barsak sisteminde kanser varldr. Onun için tedavi öncesi bunun deerlendirilmesi gerekir. Dier nedenler arasnda en sk karlatklarmz ülser, aspirin ya da steroid olmayan antiinflamatuar ilaç kullanmna bal mide barsak erozyonlar, ülseratif kolit, Crohn, çölyak hastal ve anjiodisplazi denilen damar çatlaklardr.

- Hastaya günlük 100 miligram elemental demir verilmesi yeterli

Özer, demir eskikliinde nedeni bulunduktan sonra, öncelikli olarak belirlenen hastaln tedavisinin yaplmas gerektiini ifade etti. Özer, öyle devam etti:

Kanser saptanmas halinde cerrahi tedavi, ülseratif kolit saptandnda ise ona yönelik tedavi verilmeli. Ardndan demir tedavisi uygulanmal. Demir tedavisi azdan tablet eklinde uygulanabilir. Tedavi srasnda hastaya günlük 100 miligram elemental demir verilmesi yeterlidir. Daha yüksek dozlar emilimi artrmaz, aksine yan etkilerin daha fazla görülmesine neden olur.

Tedavi hemoglobin denilen kan parametresi normale dönünce ve depo demiri göstergesi olan ferritin düzeyi 400 mikrogram/litre olunca sonlandrlmal. Etkili bir tedavi tamamlanmadan ilaç kesilirse ksa süre sonra hastann yaknmalar tekrar balayabilir.

Tablet tedavisiyle 4 haftalk sürede hemoglobin deerinde istenilen art salanamazsa ya da tablet tedavisine intolerans geliirse damar yoluyla demir tedavisi verilmeli. Tablet tedavisinin baarsn mide asit giderici ilaçlarn kullanlmas ya da tok karna demir ilac alm azaltr. Tablet tedavisiyle istenilen hedeflere 2-3 ayda ulalrken damar yolu ile verildiinde 1-2 uygulama ile hedef deerlere ulalabilir.

Ana Sayfaya Git