Demir eksikliği mide kanseri belirtisi olabilir

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Hematoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Aliihsan Gemici, “Demir eksikliği, mide ve bağırsak kanseri olmak üzere birçok önemli hastalığın da belirtisi olabilir.” ifadelerini kullandı.

Haberler 13.11.2020 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Medipol Mega Üniversite Hastanesinden yaplan açklamada görülerine yer verilen Dr. Ör. Üyesi Aliihsan Gemici, eksikliinde mide ve barsak kanseri gibi pek çok önemli hastala yol açan demir eksiklii hakknda bilgi verdi.

Gemici, youn adet kanamas yaayanlar, kanser hastalar, düzenli ilaç kullananlar, demir takviyesi kullanmayan hamileler, sindirim sistemi hastalklar yaayan ve yetersiz beslenenlerde demir eksikliine bal anemi görülebileceini belirterek, Demir eksiklii, mide ve barsak kanseri olmak üzere birçok önemli hastaln da belirtisi olabilir. ifadelerini kulland.

Dünyada kadnlarn yüzde 35inde, erkeklerin yüzde 20sinde ve hamilelerin yüzde 50sinde demir eksiklii anemisi görüldüüne iaret eden Gemici, baz kiilerde hiçbir belirti göstermeden de anemi oluabileceini kaydetti.

Gemici, demir eksikliinin rutin salk kontrollerinde yaplan kan tahlillerinde tehis edilebileceine dikkati çekerek, Demir eksikliinin belirtileri arasnda cilt solgunluu, vücutta güçsüzlük, yorgunluk, konsantrasyon bozukluu, ba ars, ellerde ve ayaklarda uyuma, sinirlilik hali, kulaklarn uuldamas, dudaklarda çatlaklar ve az kenarnda yaralar, trnaklarn çabuk krlmas, saçlarda dökülme bulunuyor. deerlendirmesinde bulundu.

DEMR EKSKL TEDAVSNDE DORU TANI çN ÖZELLKLE HASTA ÖYKÜSÜNE BAKILMASI GEREKYOR

Gemici, demir eksikliinin ileri derece belirtileri arasnda ise çarpnt, toprak veya buz yeme, yavalayan tiroid fonksiyonlar ve huzursuz bacak sendromu gibi durumlarn da görülebileceinin altn çizdi.

Demir eksiklii tedavisinde doru tan için özellikle hasta öyküsüne baklmas gerektiine dikkati çeken Gemici, unlar kaydetti:

Özellikle hastann daha önce yaad önemli salk sorunlar, aile öyküsü, kullanm olduu ilaçlar ve mevcut hastalklar da ele alnr. Gerekli tetkikler ile demir eksikliine bal aneminin neden olutuu belirlenir. Tedavinin en etkili ksmnda demir eksikliine neden olan etkenin tedavi edilmesi yer alr. Eer hastann ülseri varsa, bunun tedavi edilmesi kanamay durduraca için aneminin tekrar etmesini engeller. Adet sürecinin kontrol altna alnmas da demir eksiklii tedavisinde çok önemlidir. Adet kanamas youn olan kadnlarn hormonal destek alp, adet dönemlerin düzenlemeleri önerilir. Ayn zamanda kanda eksik olan maddeler ve mineraller de takviye edilmelidir.

Gemici, kanser, romatoid artrit, böbrek hastal, hiv, Crohn hastal ve dier kronik inflamatuar hastalklar gibi birçok hastaln krmz kan hücrelerinin üretimini engelleyebileceini belirterek, bu duruma kronik hastalk anemisi denildiini aktard.

Demirin yan sra vücudunuzun yeterli salkl krmz kan hücresi üretmek için folat ve B12 vitaminine de ihtiyac olduunu vurgulayan Gemici, Bu ve dier önemli besin maddelerinden yoksun bir diyet, azalm alyuvar hücresi üretimine neden olabilir. B12 vitamini eksiklii anemisi, genel toplumda daha nadir görülmekle birlikte özellikle 60 ya üstü bireylerde yüzde 10-15 arasnda görülüyor. Eksikliin nedenleri alkolizm, yallk, vejetaryen beslenme, atrofik gastrit, uzun süre proton pompa inhibitörü kullanm, enterit, ar bakteriyel çoalma gibi nedenler olabilir. ifadelerini kulland.

Gemici, folik asit eksiklii anemisinin genel toplumda yüzde 2-5 arasnda görüldüüne iaret ederek, Diyetle yetersiz alm, absorbsiyon bozukluklar, ihtiyacn artmas, gebelik, büyüme, hemodiyaliz en sk eksiklik nedenleridir. Böylesine sk görülen anemileri hasta uyumsuzluu, uygunsuz tedaviler, etiyolojik nedene yönelik aratrmalarn yaplmamas gibi etmenler tedavisi zor bir halk sal sorunu haline getirmekte. Bu nedenle özellikle belirtilen ikayetleri yaayan kiilerin anemi açsndan deerlendirilmeleri ve nedene yönelik tedavilerinin gecikmeden balanmas çok önemlidir. açklamasn yapt.

Ana Sayfaya Git