Deniz ve kumun sağlığa yararları

Sivilceye, astıma, kamburluğa, depresyona, alerjiye birebir... Cilde, beyne, bağışıklık sistemine, psikolojiye faydası büyük. Bu mucizenin adı deniz! Uzmanlar, denizde vakit geçirmenin nimetlerini saymakla bitiremiyor.

Haberler 07.08.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Denizin mavisine dalp gitmek, kokusunu içinize çekmek, dalga seslerini dinlemek bal bana bir terapi... Ancak denizin faydalar bunlardan ibaret deil... HT Cumartesi ekinden Sema Erenenin yazsna göre tarih boyunca hekimler denize girmenin saysz hastala iyi geldiini savundu. Hatta 1769da ngiliz Dr. Richard Russell bir adm ileri gitti ve dananlarna denizden sadece yüzmek için deil suyunu içmek için de faydalanlabileceini iddia etti. Sadece Russell da deil, Hipokrat da balkçlarn ellerinin kesilmesine ramen enfeksiyon kapmamasn deniz suyuna balad. Biyolog Rene Quinton de deniz suyunun kan plazmasyla benzer öelere sahip olduundan tedavi edici özelliine dikkat çekip durdu. Elbette hangi deniz olduu ve temizlii önemli.

Deniz bulamayanlarn imdadna deniz sulu havuzlar, jakuziler kouyor. Teselliyi talassoterapi ad altnda scak deniz suyu yamuru altnda masajda bulanlar da var. Scak deniz suyuyla yaplan terapilerin metabolizmay hzlandrd ve ya yaktrd söyleniyor. Hazr mevsimiyken ve ülkemizde birbirinden güzel kumsallar varken terapileri bir yana brakalm da kendimizi plajlara atalm. çünkü faydalar saymakla bitmiyor.

1- Deniz suyunun cilde yararl olduunu artk bilmeyen kalmad. Kozmetik ve ilaç sektörleri de bu yüzden deniz suyundan vazgeçemiyor. Deniz suyunda bulunan magnezyum ve hidrat, cildin genç ve parlak görünmesi için önemli bir mineral.

2- Sivilcelerin kurutulmasnda, cildin yenilenmesinde ve siyah noktalarn temizlenmesinde de etkili.

3- Anksiyete ve depresyon gibi çeitli ruhsal bozukluklar deniz suyundaki magnezyum, brom, lityum maddeleri tedavi ediyor. Bu maddeler, beyindeki melatonin ve serotonin seviyesini dengeliyor.

4- Denizin tuzlu suyu saçlarn kepeklenmesini önlüyor, saçnza parlaklk katyor.

5- Deniz suyunda bulunan iyot baklk sistemini güçlendiriyor. Deniz suyundaki vitaminlerin, minerallerin emilmesi vücudun hastalklara yakalanmasna neden olan toksinlerin atlmasn salamak için ciltteki gözenekleri açyor ve alerjik hastalklarn tedavisinde önemli yöntemlerden. Antiseptik olan deniz suyu enfeksiyonlara kar savayor, mantar, bakteri ve mikroplar öldürmek için vücudun direncini artryor.

6- Kendinizi yüzerken denizin elektromanyetik enerji alannda hissedersiniz ki bu vücudunuzun yenileme sürecine katkda bulunuyor. Dahas kumsaldaki hava, kann ve dokularn temizlenmesine yardmc olan negatif iyonlarla yüklü.

7- Uzmanlar hafif dalgal denizin bile faydal olabileceini söylüyor çünkü böylece suyun yüzeyinde kalmaya çalrken harcadmz kaloriyi artryor ve vücudumuza masaj yapyor. Kan dolamm hzlandryor.

8- ABDli biyolog Wallace J. Nichols, deniz suyunun insan kannda bulunan içeriklere en yakn sv olduunu söylüyor. Kalsiyum karbonat, magnezyum klorür, magnezyum sülfat gibi çok faydal maddeleri bol miktarda içerdiini ifade ediyor. Cilde nüfuz eden deniz suyu dolam sisteminde vücut fonksiyonlarn dengeliyor.

9- Deniz suyu yara izlerini iyiletiriyor, egzamaya, kurdeene, isilie iyi geliyor.

10- Denizin tuzlu suyu tüm sinüs yollarn temizliyor. Üst solunum yollarna iyi geliyor. Astm, öksürük gibi solunum problemleri için en iyi tedavi yöntemlerinden.

11- Yüzmek, akcierlerin kapasitesini artran en önemli fizik tedavilerin banda geliyor. Dik duramama problemlerinin de önüne geçiyor.

12- Harvard Medical School, kumsalda geçirilen günün en büyük faydasnn vücudumuzda D vitamini depolamak olduunu söylüyor.

13- Deniz kenarnda geçirdiiniz birkaç saatte vücudunuzu dinler, daha da önemlisi sveçdeki University of Gothenburga göre teknolojiden uzak kalmak için iyi bir frsat yakalam olursunuz.

14- Kumsalda geçirdiiniz bir günün ardndan deliksiz uyursunuz. Deniz suyunda bulunan magnezyum, kaslar ve sinirleri sakinletirerek stresi azaltmaya yardmc olur.

15- Kum, ayaa uygulanabilecek en güzel peeling. Dahas bu deri elastikiyetini de artrr.

Ana Sayfaya Git